YEMEK TARIFLERI: Beef Stroganoff

Tadı yoğun ve soslu et yemekleri sevenlere geliyor bu seferki tarifim. Düşündüğümüzün aksine Beef Stroganoff (Boef Stroganoff, türkçesi: Stroganoff usulü Dana) geleneksel rus mutfağına ait değildir. Daha ziyade 19.yy in sonunda rusyada fransız mutfağından esinlenmiş ve Dük Stroganoff' un adı verilmiş bir et yemeğidir.
Orijinal tarif maalesef bu günleri görmedi. En eski korunmuş olan tarifi 1861 de Elena Mochowetz tarafından kaleme alınmış „Genç ev hanımlara Hediye“ adlı kitabında bulunur. En yaygını ama William Pochljobkin tarafından tasarlanan tariftir. Bunun bir versiyonunu sizinle paylaşıyorum.



Beef Stroganoff





Malzemeler:

4 dilim dana bonfile
3 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
1 adet kuru soğan
8 adet orta boy kültür mantarı
1 tatlı kaşığı un
2 yemek kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Tuz, Karabiber

Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz


Yapılışı:

Dana bonfileleri parmak kalınlığında şerit halinde kesin (ben bu sefer kuşbaşı et kullandım). Soğanı soyup piyazlık doğrayın.Zeytinyağını tavaya koyup ısıtın.Doğradığınız soğan ve etleri için atıp kavurun.
Mantarları yıkayıp dilimleyin ve etli bu karışıma ilave edin. Mantarlar suyunu çekene kadar kavurun ve suyunu çektikten sonra unu,tuzunu,karabiberini ve dilerseniz şarabı ilave edin ve iyice karıştırın. Eger yeterince su kalmadıysa yavaşça yarım su bardağı sıcak su ilave edin.
Üzerine kremayı ekleyip biraz karıştırdıktan sonra hardalı ilave edip ateşi kısın.
On dakika kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak servis edip üzerine maydanozları serpiştirin.


Dilerseniz yanında Puree Gratin (Fırında Püre) ya da Pilav ile servis edin.


Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Dana etini pek sevmiyorum kuzu ile denenir bu:) Mis kokar
    Sansyorumu

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir lezzete benziyor. Özellikle de kırmızı et sevenler için çok ideal. Ben eti genelde sade severim, başka sos ya da yemeklerin içinde sevmem ama bu çok da karışık gelmedi bana. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, denerseniz pişman olmayacaksınız

      Sil
  3. Seneler evvel eşimle Etiler taraflarında bir restauranta gitmiştik. Oranın specialiydi.Çok güzeldi.Yemeğin adının ve tarihçesinin hakkını vermişler demek .Rahmetli eşimin dilinden hiç düşmezdi, yayınını görüp okuyunca hemen hatırladım.Fakat çocukların eğitimleri nedeniyle gidemezdik.Teşekkürler Derya :)

    Ayrıca bir gün denerim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım aynı tadı yakalarsın, Ece abla :))

      Güzel yorumun için teşekkürler <3

      Sil
  4. Çok etçi degilim ama tarifin nefis mantarli sarapli filan. Özel bir güne uygun bir yemek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkünse mum ışığı eşliğinde romantik bir akşamın başlangıcı olarak seçilmelidir. Kırmızı şarabı kadehte de eksik etmeyin...

      Sevgiler <3

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖