Parca et ile pek aram yoktu. Hele sulu
yemeklerde hic sevmezdim. Yillarca Köfte ve beyaz et disinda et
yedigimi hatirlamiyorum. Bir aksam esimin ailesinde yemege davet
edildik. Kayinvalidemin yemeklerini her zaman begenmisimdir. O aksam
da pozitif beklenti icerisinde sofraya oturdum. Ilk olarak nefis
Tarhana Corbasi ile Menüye basladik. Ortada harika bir Salata. Sira
geldi Ana yemege. Ve bir anda yüzüm düstü. Pirinc Pilav esliginde
Kavurma... Aman allahim... Simdi ne yapacagim??...
Sofradaki havayi bozmayayim, ha gayret
deyip ilk lokmalari agzima dogru götürdüm... ve sasirdim. Dana
olmasina ragmen etler dilimin üzerinde eriyip gittiler. Kadifemsi
bir tad dagildi damagimda. Kisacasi cok begendim. Artik evimde de
Köfte disinda et pisirmeye karar verdim. O gün bu gün bir kac
güzel tarif defterimde biriktirdim.Onlardan birini bu sefer sizinle
paylasacagim...
Püre yataginda Et
Sote (4 Kisilik)
Malzemeler:
½ kg kusbasi Et
1 Yemek kasigi Tereyagi
1 orta boy Sogan
½ Yemek kasigi Un
1 Cay kasigi Pulbiber
1 Cay kasigi Kimyon
2 Domates (yada 2 Yemek kasigi Salca)
1-2 dal Maydanoz
1-2 dal Nane
1-2 dal Dereotu
2-3 dis Sarimsak
1 kirmizi Biber
Tuz
Püre icin:
5-6 orta boy Patates
1 Yemek kasigi Tereyag
2 Su bardagi Süt
Tuz
Yapilisi:
Patatesleri
haslayip soyun ve iyice ezin. Bir tencerede tereyagi eritin ve
ezilmis patatesleri ekleyip iyice yedirin.Orta ateste sütü ve tuzu
ekleyin ve karistirin.Isininca atesten alip Blender yardimi ile
pürüzsüz hale getirin.Ocakta yine 2-3 dak orta ateste pisirin.
Püreniz hazirdir.
Teflon tavayi yüksek ateste iyice kizdirin. Eti ilave edin ve rengi degisene kadar kavurun.
Tereyagi ve yemeklik
dogranmis Sogani ekleyin.Kavurmaya devam edin. Un, Pulbiber ve
Kimyonu serpip karistirin. Domatesleri soyun ve küp dograyin.Taze
Baharatlari sirkeli suda on dakika bekletin ve ince kiyin. Ikisini de
tavaya ekleyin. Biraz karistirip ince kiyilmis sarimsagi da ilave
edin. Etlerin üzerini gecmeyecek kadar ilik su ekleyip tuzunu da
ayarlayin. Kisik ateste etler yumusayana dek pisirin.
Yayvan Tabaga önce püreden bir miktar koyun ve üzerine
erleri ekleyin. Sicak servis edin.
NOT:
Et Soteyi püre disinda
pirinc pilavi yada makarna esliginde de servis edebilirsiniz. Afiyet
olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖