MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (4. Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Hardal:


(latince:Brassica nigra,ing.:Mustard)

Hardal turpgillerdendir ve üc ana türe ayrilir: Kirmizi yada Hint hardali (Brassica juncea), Siyah hardal (Brassica nigra) ve Beyaz hardal (Sinapis alba).


Hardal istah acar, bagirsagi calistirir,öksürük,grip ve soguk alginligina iyi gelir.Ayrica sinirleri yatistirir, vücuda dirilik ve dinclik verir,diz agrilarini giderir ve hatta göz isigini bile arttirir diye iddialar vardir.
Anemiye de iyi geldigi icin özellikle kirmizi et ile sos sekilde tüketilmesi tavsiye edilir.

Baharat olarak sadece tohumlar ögütülüp kullanilir.Keskin tadiyla genelde soslarda Zerdecel ile karistirilip o meshur sari rengi verir. Ayrica tursu salamurasinda,et ve deniz ürünlerinde bütün haliyle kullanilabilir. Hardal sos olarak tatlidan cok aciya kadar satilir. Mangalda pisen her türlü etin yanina cok yakisan Hardal sosu, yumurta ve sebze salatalarinda da mevcut olabilir.

Hashas:


(latince:Papaver somniferum,ing.:Poppy seed)

Afyon cicegi olarak da bilinen Hashas,gelincikler familyasindandir. Mavimsi yesil ciceklerini attiktan sonra ortasindaki göbek ortaya cikar. Büyüyerek küre seklini alan göbegin icinde kapsüller bulunur. Onlarin icindeki bitki özü akip koyulastiktan sonra yapiskan hale gelir. Buna Afyon yada dünyaca bilinen Opium denir.

Uyusturucu özellige sahip olan icerdigi maddeler arasinda morfin, kodein ve narkotin vardir. Hashas uygun dozlarda kullanildikca agri ve sancilari azaltir. Hatta mesane iltihabindan siraca hastaliginin kadar tedavilerde kullanilabilir.

Hashas türk mutfaginda hamur islerinde ve özellikle cöreklerin üstünde kullanilir.

Isirgan Otu:


(latince:Urtica urenus,ing.:Dead nettle)

Isirgan otunu neredeyse her yerde görebiliriz.Yaygin olarak yol kenarlarinda yada insan tarafindan terkedilmis virane binalarin icinde yetisir. Isirgan otunun adini veren tene olan yakici ve kasinti yapan özelligi, bitkinin üzerini kaplayan tüylerin icerdigi formik asitten kaynaklanir. Isirgan otu ayni zamanda güclü Vitamin C ve demir kaynagidir.


Isirgan otu arsiz olmasina ragmen cok faydali bir bitkidir. Binbir hastaliga deva olan ot, mide ve safrakese düzensizlikleri ayarlar. Cilt hastaliklarin coguna tedavisinde yardimci olur (sivilce,egzama ve mantar gibi).Cay olarak vücutta biriken ödemleri giderir ve böbrek taslarina iyi gelir. Sacinizi sampuanlayip duruladiktan sonra isirgan otu cayi ile bir su durularsaniz, saciniza canlilik verip parlatir. Ama Isirgan otunu kulanmamasi gerekenler de var. Bunlarin icinde hassas midesi olanlar,agir kalp hastalari,seker ve böbrek hastalaridir.

Ilac niyetine Isirgan otunu corba olarak tüketebilirsiniz. Ayni sekilde cayi da yukarida belirtildigi gibi sifa getirir.Soganla kavurup ispanak yada pazi gibi yemek olarak yenilebilir. Böreklerde ic harci icin kullanilan Isirgan otu,salata olarak da tüketilebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖