MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (1.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.



Anason:



(latince:Pimpinella anisum,ing.:Anise)

Anason maydanozgiller ailesinden gelen bir bitkidir. Bebeklerde cay
seklinde gaz sancilarinda yardimci olur. Yetiskinlerde migreni hafifletir, mide rahatsizlaninca kusmayi önler ve bagirsaklari rahatlatip ishali keser.Ayrica öksürüge iyi gelip sinirli anlarimizda yatistirici özellige sahiptir.

Mutfakta Hamurislerine (Kurabiye,ekmek türlerive kraker) eklenip tad verir. Ama asil kullanimi Cay seklindedir. Ögütülmüs taohumlari kaynar su ile demlenince 2-3 bardak tüketilebilir.

Biberiye:



(latince:Rosmarinus Officinalis,ing.:Rosemary)

Diger adiyla Kus Dili Otu olarak bilinen Biberiye idrar ve adet sökücü özelliklere sahip. Ayrica istahi acar ve mideyi kuvvetlendirir.

Yapraklari kurutulup dövüldükten sonra yemeklere kullanilir. Tavuk ve et yemeklerin sosunda, bugulanmis Balik ve Pizza sosunda ayri bir tad verir. Ayrica Corbalar disinda patates,kabak ve domatesli yemeklerde kullanilir.

Cam Fistigi:



(latince:Pinus Pinea ,ing.: Pine nuts)

Cam (yada dolmalik) Fistik Cam agcinin kozolaklarin arasindan cikan siyah ve sert kabuk icindeki tanelerdir.Cam agaclari genelde 20 yas itibari ile fistik iceren kozolak üretmeye basladigi icin,hasadi da segrek olur. 2-3 yil icerisinde fistigi toplanmaya hazir oldugu icin kiymetli ve yüksek fiyatli baharatlardan biridir.
Vitaminlerden B1,B2 ve B3,E ve K icerir. Potansyum,bakir,cinko,Protein ve yag orani yüksek olan Cam fistigi istah kapatici ve kalbe yararlidir.
Tansyonunuzu korur ve maydanoz gibi antioksidan özellige sahiptir.

Zeytinyagli dolmalarda ve ic pilavda olmazsa olmaz degerinde olan
Cam Fistigi ayrica Kek,Pasta ve Kurabiye yapiminda da cok kullanilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖