YEMEK TARİFLERİ: Sebze Graten

Bir gün mutfağa girip "ne yemek yapsam acaba" düşüncesi ile dolapları karıştırıp durdum. Kafamda hayal ettiğim yemekler için ya Malzeme eksikti yada yakın zamanda yemiştik. Ama canım sebzeli birşeyler çekmişti. Ve (eşimin tabiriyle) uydurmasyon yemek çıktı ortaya: Sebze Graten. Graten fransız mutfağından bize sızmış yemeklerden biridir. Grateni türkçeye "üstü kızarmış" diye çevirebiliriz. Görüntüsü de aynen öyle. Genelde makarna Gratende kullanilir, ama ayni şekilde sebze, et yada tavuk Graten olarak sunulabilir. Ton balıklı olanını da yemiştim.
Ama gelelim benim kreasyonuma...

Sebze Graten





Malzemeler:

3-4 çiçek Karnıbahar ve / veya Brokoli
1 orta boy Patates
1 büyük Havuç
1 kase Bezelye
rendelenmiş Kaşar Peyniri

Domates Sos için:

4-5 Yemek kaşığı Salça
1 Yemek kaşığı Sıvıyağ
1 Çay kaşığı Kimyon
1 Çay kaşığı Pulbiber
1 Su bardağı ılık Su
1 orta boy Soğan
3-4 diş Sarımsak
Tuz 

Beşamel için:

4 Yemek Kaşığı Un
3 Su bardağı Süt
1/2 Çay bardağı Sıvıyağ yada 
2 Yemek kaşığı Tereyağ
Tuz, Karabiver

Yapılışı:

Bütün sebzeleri küçük yada küp doğrayın ve tamamen yumuşamamış hale kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra bir kaba alın ( suyunu dökmeyin, yemeklerde yada çorbalarda kullanabilirsiniz). 
Domates Sosu için Soğanı yemeklik doğrayıp yağ ve biraz suda kavurun. Ardından Salça, su,minik doğranmış Sarımsaklar ve Baharatları sırayla ekleyin. Kaynadıktan sonra düşük ateşte 5 dakika daka pişirin. Sebzeler ile harmanlayıp bir Fırın kabına aktarın.

Yapilisi

Beşamel için un ve yağı tavada kavurun. Oda ısısında olan Sütü yavaşça ekleyerek, sürekli karıştırın ki topaklar oluşmasın. 
Kaynayınca tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Sebzelerin üzerine yayarak gezdirin. Kaşar peynirini üzerine serpiştirin. 

Firina bu sekilde girecek

170 derece ısıtılmış Fırında yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirin.

Sebze Grateniniz afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖