Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz,
yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Cemen :
Cemen :
(latince:Trigonella foenum-graecum,ing: Fenugreek)
Cemen baklagiller familyasindan olup, yaygin olarak
güney Avrupa ve Akdeniz bölgesinde görülür.
Akciger rahatsizliklarina iyi gelen Cemen, öksürügü
hafifletip balgami söktürür.Mide ve bagirsaklari rahatlatir ve
daha kolay sindirmeyi saglar.Ayni zamanda ciltte olusan ciban ve
yaralarin derdine deva olur.
Toz halinde yemeklere cesni verir, cimlendirerek
salatalara kullanilir. Kavrulmus tozunun acimsi ama aromasi yogun
olan Cemen pisirip kahve gibi de icilir. Sarimsak ve Kirmizi Biber
ile harmanlanip Pastirma yapiminda öne gecen tadi ile katkida
bulunur.
Cörek Otu:
(latince:Ranunculaceae,ing.: Nigella seeds)
Cörek Otu:
(latince:Ranunculaceae,ing.: Nigella seeds)
Cörek otunun birden fazla bilinir isimleri vardir.
Bölgeye göre Karaca,Sevkerak ve Karacörek gibi adlandirmalarla
tanilir.
Öncelikle vücudunuza dinclik ve güc kazandiran Cörek
otu,sindirim sisteminizi de düzenler. Sirke ile pisirilip gargara
yapilinca dis agrilarini da hafifletir. Regl sancilarini hafifletip karindaki mevcut solucani sökmeye yardımcı olur.
Mutfagimizda en popüler Baharatlardan biri olan Corek
Otu ,yaygin olarak ekmek,pide,kuru pasta ve kurabiyelerin üzerine
(cogu kez Susam esliginde) serpistirelerek tüketilir.
(ing.: Curry)
Sari renkte ve 13 farkli baharattan (Aci kirmizi
Biber,Demirhindi, Kisnis, Sumak, Karanfil,Kimyon,Zerdecal,Zencefil
vs.) olusan Köri nin mensei ülkesi Hindistandir.
Currynin sagliga faydalarinin önde gelenleri arasinda
Kansere karsi antioksidan olma özelligidir. Bu icinde yer alan
maddeden kaynaklanir. Bir cok kronik hastaliklara da iyi gelir.
Ayrica sindirime yardimci olup, cayla beraber
tüketilince kilo verdirir.
Toz halinde tüketilen Köri, tavuk ve hindi yemeklerde
kullanilir.Corba ve pilavlara da ayrica özel bir tad verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖