Pirasa en gec misir medeniyetinden beri
bilinen bir bitkidir. Eski romalilar ve yunanlilar pirasayi istah
acici ve uyku kolaylastirici olarak tüketmisler. Ama tam nerede ve
ne zaman ilk olarak ortaya ciktigi ne yazik ki bilinmiyor. Muhtemelen
corak akdeniz seritlerinde yabani bir bitki olarak yayginlasip bu
günümüze kadar sofralari zenginlestirmistir.
Pirasa yemek olarak ,zeytinyagli ve de
böregin icinde bizim mutfak kültürümüzde yer almistir. Uzun
zamandir yemedigimiz icin bu sahane böregi yapayim dedim. Hem
pratik, ic harci kolayca hazirlanip firinla ugrasmadan yarim saatte
yapilabilecek bir börektir. Ani gelen misafirlerinize cabucacik
yapip kokusuna ve tadina doyamayacaklarinin garantisini
verebilirim...
Tavada pirasali
Börek
Malzemeler:
3 yufka
1 yumurta
500 gr. Pirasa
250 gr. beyaz peynir (ben keci peyniri kullaniyorum)
1 su bardagi yogurt
tuz
Yapilisi:
Pirasayi yikayip incecik dograyin.Tavada zeytinyağını isitip
pirasalari soteleyin. Biraz ölünce tuzunu ekleyin.Altini
kapattiktan sonra ufalanmis peyniri ekleyip karistirin.
Yogurt,yumurta ve biraz siviyagi iyice karistiririn.
Baska bir teflon tavaya az siviyag koyup ilk yufkayi
serin. Etrafina yufkanin fazlasinin tasmasina izin verin.Icine
yogurtlu harctan bir,iki kasik gezdirin. Diger iki yufkalari 4er
parcalara bölün.Iki parcayi icine yerlestirirn ve yine biraz
harctan sürün. Üstüne pirasadan ekleyin.Onun üstüne yine iki
parca yerlestirip o sekilde parcalar bitene dek devam edin. Ilk
yufkanin kenarlari kapak olarak üstüne örtün ve yogurt
karisiminin kalanini üzerine gezdirin.
Tavagin kapagi kapali sekilde kisik ateste agir agir
pisirin.Tabak yardimi ile arada cevirip altinin yanmasini kontrol
edin.
Pistikten sonra pirasali Böregi sicak servis edin.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖