ÇOCUK & AILE: Yeni doğan bebeğin setinde ne olmalı?

Tecrübesiz Anne Adaylarinin en büyük sorunlarindan biri, Dogum öncesi Bebege gerekli alisverisi yapmaktir. Ben de ayni sorunu yasadim. "Acaba yeni dogan bebegim icin ne almaliyim?" diye diye etrafimdaki tecrübe sahibi annelere danistim. Hepsi de neredeyse aynisini söyledi:

"Aman cok fazla alma. Hizla büyüyorlar. Ilk üc ayi atlattiktan sonra ilerisi icin alacagini alirsin".


Iyi güzel de, "COK" derken ne demek istiyorsunuz? Bana göre az olan size göre cok fazla olabilir. Yani daha net bir bilgi verseniz? Ve bu noktadadan sonra birbirinden farkli seyler söylemeye basladilar. Tabiiki. Cünkü her bebek farklidir. Bunu zamanla ben de anladim.



Hiçbir Forum, Uzman, Anne veya Blogcu benim Bebegimin nasil olacagini bilemez. Genelleme yapip kendi cocuklarindaki yasadiklarini baz alip bilgi verirler.

Yani siz de kendinizi strese sokmayin. Elbette ki fazla alacaksiniz. Belki bir yada iki ürünü hiç kullanmayacaksiniz. Olsun. Eger ileride yeniden bebek sahibi olmak istemiyorsaniz bagis yapin yada hediye edin.


Ben size temel sette ne olmasi gerekeni listeliyecegim. Bunlar sadece ilk 3 aya yeterli olan ürünlerdir. Eger yetmiyorsa istediginizi ekleyebilirsiniz.Tavsiyem Bebegin dogum boyundan bir numara büyük secin (Örnek: dogum boyu 55 cm,alacaginiz Beden 62).


büyük set


Yeni dogan bebeginiz icin ilk etapta ne almalisiniz?


- 6-10 adet Zibin veya Body (mevsime göre kollu veya kolsuz)
- 6-8 adet Tulum (ayaksiz olanı tercih edin yoksa boyu biraz uzayinca rahatsiz eder)
- 4-6 cift Corap
- 4 kilotlu Corap
- 1-2 Baslik (ince bagcikli olanlar)
- 3-4 Pijama
- 1 Uyku Tulumu (ilk aylar Yorgan kullanmayin, bogulmasina sebep olabilir)
- 2 Önlük
- Emzirme sonrasi gazini cikarirken omuzunuza koyacaginiz bir kac bez
- 2-3 adet Eldiven (yüzünü cizmesin diye)
- 1 Mont veya Ceket + 1 Bere (disari cikarken, mevsime göre kalin yada ince)





Bir Beden büyük almaniz mevsimi cikarmaniza cok yardimci olacaktir. Hava kosullarina göre ekleme yapmaktan cekinmeyin. Misal doğum kisin soguk zamanlara denk gelirse mutlaka disari cikarken bir kalin Battaniye ve kislik Tulum alin.

Yatak konusunda da özellikle dar gelirli okuyucularim ve evi kücük olanlar icin önerilerim var. Yeni dogan Bebek ilk etapta cok para harcatir. Herseyi sifirdan alacak degilsiniz tabiiki. Ama büyük alimlar yapmadan biraz arastirin. Bizim o aralar oturdugumuz dairenin odalari kücüktü. Kizim icin ayirdigimiz odaya komple Takim sigdirmak imkansizdi. Dolabımizda kıyafetlerine yer ayirabildik ama hem Yatak konusunda hem de maddi yönden zorlandik. Biz uzun yillar kullanabilecegi büyüyen Yatak istemistik. Fiyatlar gözümüzü korkutmustu. Alternatif olarak bize Oyun Parki önerildi. Bu Modeller kolayca monte edilip heryere tasinabilir,hemde Yatak fonksyonu bizim icin uygundu. Ayrica alt degistirme bölümü de var.


Fiyati da bizi asmadi. Piyasada 200-450 TL arasinda yatagi ile bulabilirsiniz. Sizi bir Yil idare eder. Biz kizimin birinci Dogum gününe büyüyen Yatak aldik. Onu artik ergenlik Cagina kadar rahatca kullanabilir.


Yeni dogan Bebek
Uyku Tulumu Modelleri


Yeni dogan Bebegin yatagina fazla seyler koymayiniz. Sadece Tulumu ile yatsin yeter. Bebeklerin odasi 19°C olursa idealdir. Fazlasi rahatsiz eder. O yaslarda vücut isilarini henüz dengeleyemiyorlar. Yani kat kat örtmeyin miniginizi. Ayrica yastik kullanmayin. Uzmanlara göre bu ani cocuk ölümüne sebep olabilir. Bununla ilgili önerebildigim bir site var, oradan daha detayli bilgiler alabilirsiniz: Ani Bebek ölümün sebebleri

Yeni dogan Bebegin kisisel Bakimi icin öncelikle uygun Bebek Bezi almaniz sart. Hastanede size yardimci olacaklar ve ilerisi icin benim önceden yazdigim Makale size yardimci olabilir: Hangi bebek bezi cocugum icin en uygunu?

Ayrica el ve yüz gibi yerleri silmesi icin Islak Havlu (Paraben vs. icermesin), Altini alirken temizlemek icin bir kac 90°C de yikanabilir Kese ve en iyisi Zeytinyagi (Zeytinyaginin faydalarini her türlü gördüm, ileride Bebek Bakiminda Zeytinyagi kullanimi ile ilgili bir Makale hazirlayacagim). Eger Zeytinyagi kullanma imkaniniz yoksa, sicak suyla islattiginiz Kese ile temizleyin. Elbette Bebek Yagi ve Pisik Kremi de (Bepantol gibi) kullanabilirsiniz. Ben sahsen Zeytinyagi ile her sorunu cözdüm. Banyo yaparken vücudu icin su disinda herhangi katki maddeye gerek yok. Isterseniz saf beyaz sabun kullanin. Bunu saci icin de tavsiye ederim.
Banyo gerekceleri icinde bir küvet, havlu,masrapa ve banyo termometresi olmazsa olmazi.
Yeni dogan bebeklerin tirnaklari ilk zamanlar cok ince ve hassas olduklari icin kesilmez. Ama dogumdan 2-3 hafta sonra kesmeyi deneyebilirsiniz. O yönden bir bebek tirnak makasi almaniz farz olur. Eczanede size bu konuda yardimci olabilirler. Hazir ordayken bir emzik (emmesini zorlamayin ama her ihtimale karsi bir tane evinizde bulundurun) ve Ates ölceri alin. Ates ölcerlerde dijital olanlari tercih edin. Civali olanlar bebeginizin sagligini tehdit edebilir. Eger bir kaza sonucu kirlilirsa, icerdigi civa toksik bir madde oldugu icin zehirlenmeye yol acar. O riske girmeyin bence.

Disariya cikarken Portbebeler pek cok kullaniliyor. Ben onlari sevmedim. Yeni dogan icin de emniyetli degil bence. Ayriyetten aracla seyahat ederken tehlikeli olabilir. Ani fren durumlarinda bebegi kurtaramazsiniz. 9 kiloya kadar kullanabileceginiz tasinabilir Bebek Koltuklari var. Hem siz hem de Yeni dogan Bebeginiz her acidan rahat eder.


erkek bebek

Umarim verdigim tavsiyeler size yardimci olur. Eger bu konuyla ilgili sorulariniz varsa bana Yorum Bölümünden yazabilirsiniz.

Yeni dogan Bebeginizle cok güzel bir gelecek diliyorum, hersey gönlünüzce olsun...


4 yorum:

  1. öncelikle hastane masrafları için para gereklidir.:)
    Şaka şaka, daha yeni yeni alışveriş yapmaya başladığımdan biliyorum, öncelikle hastane çıkışı için 9-11-15 vs li takım almak gerekiyor. diğerlerini de yazınızdan öğrendim teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 😊

    YanıtlaSil
  3. Bu yazı ileride çok işime yarayacak:) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. her açıdan bebek bakımı zor ama tatlı olsa gerek.Çağ artık iletişim çağı insanlar sitelerden bloglardan bilgi paylaşımı yaptıkça daha kolay hale geliyor en azından bilgi sahibi oluyor.

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖