MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (9.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Nane:


(latince:Mentha piperita,ing.: Mint)

Nane ballibabagiller familyasinin bir mensubudur. Bilinen 25 cinsin 7 si Türkiyede yetisiyor. Dünyanin astropikal ve iliman bölgelerinde bulunan Nane mutfak disinda eterik yagindan dolayi ilac yapiminda da ragbet görüyor.

Grip ve soguk alginliklarinda atesi düsürür ve mide bulantisini keser. Bagirsaklarda kolit yaralari olustuysa Nane bunlarin iyiesmesine de yardimci olur.
Naneyi kuru ve taze hali ile Ezogelin ve Yayla corbalarinda,cacik ve haydari tarzi soslarda,salata ve dolmalarda kullanilabilir.
Ben özellikle tazesini Kuru Fasulye piserken kullanirim ya da elimde yoksa sofrada pulbiber ile kurutulmus naneyi serpistiririm, sahane tat veriyor.

Pul Biber:


(latince:Capsicum annum (kirmizi biber),ing.: Red Pepper Flakes)

Kirmizi biberin iri ögütülmüs haline Pul biber denir. Tüm biber türleri yurdumuzda bolca ve her yerde yetisir.Kirmizi biber yogun olarak A,B 6,E ve C Vitamini icerir.

Pul biber kan dolasimini hizlandirir,uykusuzluga vesindirim problemlerine de iyi gelir.Özellikle bulasici hastaliklara karsi vücudu güclendirir.
Karabiber gibi cogu yemege aci tad vermek icin kullanilir. Köfte harcinda ve et yemeklerde de standart olarak kullanilan bir baharattir. Pul biber ülkemizde neredeyse her sofrada ek baharat olarak tuz ve karabiber esliginde bulunur.

Rezene:


(latince:Foeniculum vulgare,ing.: Fennel)

Maydanozgiller familyasindan gelen Rezene yurdumuzun tüm bölgelerinde yetistirilebilir. Özellikle tatli Rezene dünyada en kaliteli türlerdendir.

Rezene bronsit ve öksürük nöbetlerinde iyi gelir. Cay olarak bebeklere verilince onlari sakinlestirir ve rahat uyumalarini saglar.Ayrica gaz söktürüp mide ve bagirsaklari rahatlatir.
Rezene balik bugulama,Makarna ve salata sosu,balik corbalarinda ve özellikle Cerkez tavugunda kullanilan bir baharattir.Ayrica cayi da cok tüketilir.




Diger bölümler icin tiklayin:

6.Bölüm: Karanfil, Kekik, Kimyon
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep
8.Bölüm: Maydanoz,Mercankösk,Muskat

4 yorum:

  1. Ben evlenene kadar bahara nedir bilmezdim burada öğrendim ve çok da iyi oldu. Yemeğin tadını veren baharatlarıymış, artık yemeklerim hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı.

    YanıtlaSil
  2. Bende standart baharatlarin (k.biber,pulbiber gibi) disinda bir sey kullanmazdim ama dediginiz gibi, yemeklerin tadi baharatlar ile geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Bioğunuzu takibe aldım ben de benim bloğuma beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖