Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz,
yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Vanilya:
(latince:Vanilla planfolia,ing.: Vanilla)
Vanilya tam bir tropik bölge bitkisidir. Essiz
güzellige sahip olan cicegi aromasini ve tadini daha denemeden göze
yansitiyor.Anavatanlari Meksika,Madagaskar,Cava ve Antillerdir.
Safrandan sonra dünyanin en pahali
baharatidir.
Ruhsal bunalim yasayanlara iyi gelen Vanilya ayni
zamanda vücudu da güclendiriyor. Onun disinda hazmi kolaylastirip
sinir bozukluklari da gideriyor.Solunum yollari temizleyip
öksürükten de kurtaran Vanilya güclü sifa kaynagi oldugunu bu
sekilde gösteriyor.
Cogu tariflerde karsilastigimiz Vanilin ile Vanilya
karistirilir. Vanilya tamamen dogal ve oldukca pahali bir üründür.
Vanilin ise Vanilyanin icinde bulunan ve kokusunu saglayan ana etken
maddenin sentetiklestirilmis bir gida katkisidir. Kisaca Sekerli
Vanilin olarak satilan bu kücük posetlerin icindeki toz, gercek
Vanilyanin ucuz taklididir. Evde
pasta,cikolata,dondurma,sekerleme,kahve, kakao ve likörlere tat
veren Vanilya ayrica parfüm sanayisinde de cok kullanilir.
Yeni
Bahar:
(latince:Pimenta officinale,ing.: All Spice)
Mersingiller familyasindan olan Yeni Baharin anavatani
Bati Hind Adalari ve Amerikadir. Kokusu ve tadi
tarcin,karanfil,karabiber
ve hindistan cevizin harmanlamis haline benzetilir.O yüzden
ingilzcede “all spice” (tüm baharatlar) adi verilmistir.
Yeni Bahar potansyum,manganez,demir,magnezyum,bakir ve
selenyum gibi minerallere icerir. Ayrica A,B6 ve C Vitaminlerine
yüksek miktarda sahiptir.
Faydalarinin arasinda damar sertligini önleme,hazmi
kolaylastirma,gaz giderme ve vücudu kuvvetlendirmedir.
Mutfakta Yeni Bahari özellikle köfte yapiminda
kullaniliyor. Onun disinda corbalara,etli dolma ve ic
pilavlara,tursu ve konservelere,kek ve bisküvilere de ilave edilir.
Zencefil:
(latince:Zingiber officinale,ing.: Ginger)
Anayurdu güneydogu Asya olarak tahmin edilen Zencefil
Malezya, Hindistanda ve özellikle Cinde yetisiyor.
Zencefil genel olarak sindirimi düzenler, gaz söktürür
ve antiseptik özellige sahiptir. B ve C Vitaminlerini iceren
Zencefil ayrica fosfor,demir ve kalsyum deposudur. Londra daki
St.Bartholomew hastanesinin iddasina göre anesteziden uyanan
hastalardaki bulantiyi ilaclardan daha cok Zencefilin giderdigini
gözlemlemisler.
Yemekler disinda Zencefil gazoz,sarap,tursu ve recel
yapiminda da kullaniliyor. Zencefil sebze yemekleri,pilav, izgara
etler, corba, kurabiye,kek ve pastalar gibi genis mutfak ürünleri
yelpazesinde yerini belirlemistir.
Zerdecal:
(latince:Curcuma longa,ing.: Curcuma root)
Hindsafrani ve özellikle dünyada Kurkuma
adi ile de bilinen Zerdecal Zencefilgiller ailesinden olan cok
yillik bitkidir.Zerdecalin anavatani dogu Hindistandir. Malesef
Türkiyede yetistirilemiyor.
Astim,bronsit ve sinüzit gibi solunum yollari
enfeksyonlarina iyi gelen Zerdecal, veremde de faydasini ispat
etmistir. Ayrica tvücuttaki toksik maddeleri atip, antienflamatuar
ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Zerdecal daha ucuz oldugu icin Safran
iceren bütün yemeklerde kullanilir. Özellikle sert tadi yüzünden
güvec yemeklere katilir. Ayrica soslu sebze
yemeklerine,yahni,türlü,soslu eriste ve makarnalara ilave edilir.
Tatlilara Safran niyetine kullanilmasi tavsiye edilmez cünkü
Zerdecalin Safrandan aromasiz olmasi tadina katkida bulunmaz.
Kaynak:
Bitki
Ansiklopedisi,
Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
Meraklısına çok değerli bilgiler olmuş:) Ara ara değişik lezzetler deniyorum baharatları nasıl kullanacağımı pek bilmiyorum o yüzden devamlı lap top karşımda. Emeğiniz için çok teşekkür ederim. İyi Çalışmalar.
YanıtlaSilhttp://www.sansyorumu.com
Ben ilginiz icin tesekkür ederim :)
YanıtlaSil