MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (8.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Maydanoz:


(latince:Petroselinum crispum,ing.:Parsley)

Maydanoz süphesiz ülkemizde en cok üretilen ve tüketilen baharatlardan biridir. Yurdumuzun tüm bölgelerinde yetisip zahmetsiz olmasi isi daha da kolaylastiriyor.

A,C,E ve K Vitaminleri yönünden oldukca zengin olan maydanoz, vücudu zehirlerden arindirir. Bunun disinda adet düzenler, egzama, sarilik, romatizma ve gut hastaligina karsi tavsiye edilir.Ayrica bol miktarda fosfor,magnezyum,potansyum ve kalsyum mineralleri icerir.

Maydanoz türk mutfaginda yogun kullanilan bitkilerdendir.Sebze iceren bütün yemeklerde,salatalarda,beyaz ve kirmizi et yemeklerinde ilave edilir. Deniz mahsülleri iceren yemekleri de maydanoz ile zenginlestirebilirsiniz.

Mercankösk:


(latince:Origanum majorana,ing.: Majoram)

Mercankösk kekikgiller familyasindandir ve macuran otu ya da mercan güc olarak da tanilir.

Faydalari genelde mide bagirsak mekanizmasina özeldir (gaz söktürür,kramp cözer vs.). Onun disinda uykusuzluga ve bazi bas agrilarina iyi gelir.

Tadi kekige benzeyen mercanköskü hemen hemen bütün yemeklerde kekik niyetine kullanabilirsiniz. Özellikle tavuk ve et yemeklerine cok yakisan bir baharattir.

Muskat:

Hint Cevizi
(latince:Myristica,ing.: Nutmeg)

Muskat Karayiplerde yaygin olarak yetisen ve ayrica Hint Cevizi olarak da bilinen portakal agcina benzeyen bitkinin tohumlaridir.

Dozajini az tutarsaniz özellikle bebeklerde gaz giderir,istah acar,agiz kokusunu giderir,mikrop öldürür ve kusmayi önler. Fakat bol miktarda özellikle süt ile tüketilirse hallüsinasyonlari görmeye yol acar,hatta bayiltir.

Etli,patatesli ve mantarli yemeklerde,bechamel sosunda,corba ve köftelerde muskati rendeleyerek kullanabilirsiniz.Ayrica aromasindan dolayi tatli ve pudinglere de az miktarda kullanabilirsiniz.




Diger bölümler icin tiklayin:

6.Bölüm: Karanfil, Kekik, Kimyon
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep

4 yorum:

  1. Faydalı yararlı bilgiler teşekkurler

    YanıtlaSil
  2. Künefe olsa yenmez mi şimdi:) yok ben çıkayım dayanamayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makalenin basinda "Dikkat! Istah acici bilgiler" diye mi uyarmaliydim acaba?? :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖