MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (10.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Safran:


(latince:Crocus sativus,ing.:Saffron)

Safran süzengiller familyasinin mensubu olarak ülkemizde de yetisiyor.
Bitkinin tepeciklerinden elde ettigimiz tozu Safran olarak kullaniyoruz. Yetistikleri ülkelere göre cesitleri degisir.

Faydasini öksürük,bronsit ve astim gibi solunum yolu hastaliklarinda gösterir.Ayrica rahimi hareketlendirir ki bundan dolayi hamile bayanlara verilmemelidir.

Safran genel olarak tavuk yemeklerinde,deniz ürünlerinde ve pilavlarda kullanilan bir baharattir. Ayrica sütlü tatlilarda ve zerde yapiminda da tat verir.

Salep:


(latince:Orchis,ing.:Orchid)

Türkiyede bati Akdeniz,Ege,Marmara ve bati Karadeniz bölgelerinde yetisen Salep bitkisi, ev ilaclarinda ve gida endüstrisinde kullanilir.

Salep solunum rahatsizliklarinda faydalarini gösterir. Bunun disinda zihni acar,kalbi kuvvetlendirir, cinsel gücü arttirir ve vücudu isitir ki bu özelligi kisin cok ise yarar.

Salep tozu süt veya su ile karistirip kaynatilir. Genelde kisin tüketilen bu karisim,yurdumuzda boza gibi mevsimin klasik icecegi olarak bilinir.

Sarimsak:


(latince:Allium sativum,ing.: Garlic)

Sarimsak sogan,pirasa ve zambak ile akraba olan yillik bitkidir.Türkiyede sarimsagin yogun olarak yetisen yeri Kastamonunun Tasköprü ilcesidir. Burada elde edilen essiz sarimsak, tadi ve etkisi ile en cok ilac yapiminda antibiotik olarak kullanilir. Ayrica buraya has olan sarimsak türü yaklasik bir sene sorunsuz olarak saklanabiliyor.

Alabama Üniversitesinin arastirmasina göre sarimsagin faydasi kokusunu veren maddeden kaynaklaniyor. Allisin adinda bu madde yüksek tansyonu düsürüp kan akisini hizlandiriyor. Ayrica kursun,civa, kadmium ve arsenik zehirlenmelerinde etkisini gösteren sarimsak, mikrop kirici özellige de sahip.
Sarimsak bir cok yemekte kullanilir. Baklagillerden köftelere,soslardan corbalara,dolmalardan kavurma ve bugulamalara kadar sayisiz yemeklerin olmazsa olmazi tadidir.




Diger bölümler icin tiklayin:

6.Bölüm: Karanfil, Kekik, Kimyon
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep
8.Bölüm: Maydanoz,Mercankösk,Muskat
9.Bölüm: Nane,Pul Biber,Rezene

1 yorum:

  1. sitede çok faydalı bilgiler var. hazırlayanlara teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖