Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Anayurdu Endonezya olan Karanfil, agac seklinde
yetisir. Baharat olarak tomurcuk halinde toplanan ve kurutulan
cicekleri kullanilir.
Mersingiller familyasindan olan Karanfil, Afrikanin
dogu bökgelerinde ve Hint okyanusdaki adalarda yetisir. Ülkemizin
iklimi uygun olmadigi icin sadece seralarda yetistirebiliyoruz.
Karanfilin önde gelen özelligi yogun aromasindan
dolayi agiz kokularini giderebilmesidir. Bir tomurcugunu bir kac
dakika agzinizda gezdirirseniz (cignemeyin, aci tadi hemen dilinizi
yakar!) agizinizi ferahlatir ve bazi dis agrilarini bile
giderir.Onun disinda vücuttaki mikroplari kirar ve unutkanligi
engeller.
Et ve tavuk kizartmalarinda sikca
kullanilan Karanfil toz halinde kek ve kurabiyelere de eklenir.
Balkabagi tatlisini pisirirken bir kac tane karanfil cicegi ilave
ederseniz, tatliya hos aroma verecektir.
(latince:Thymus vulgaris,ing.:Oregano)
Ballibabagiller familyasindan gelen Kekik,kurak
bölgelerde yetisip günesi cok sever.Hasati hazirandan ekime kadar
sürüyor. Kekigin iyi kurumasi icin günesli ve havadar ortamlarda
kurutulmasi gerekiyor.
Kekik gaz ve balgam söktürücü özelliklere sahip
olan bitkilerdendir. Kisin yaygin olan soguk alginligi, nezle ve
öksürük gibi rahatsizliklari cabuk atlatmaya yardimci olur. Akne
tedavisinde ve gargara olarak agiz ve bogaz rahatsizliklarinda
antiseptik özelligi de tedavi yöntemi olarak kullanilir.
Mangalda
pisirilen kirmizi
et ve diger et yemeklerine cok yakisan kekik,makarna sosunda ve
sebzeli yemeklere de ilave edilebilir. Pizzalara ayri bir aroma
eklemek isterseniz pistikten sonra üzerine biraz kekik serpistirip
servis etmenizi öneririm.
(latince:Cuminum cyminum,ing.: Cumin)
Kaynak: Bitki Ansiklopedisi, Vikipedi
Kimyon bitkisinin meyve kapsülündeki tohumdan
kazanilir. Akdeniz ve Misir bölgelerinden gelen kimyon, Türkiyede
Eskisehir ve Konya illerinde üretilir. Yerde bulunan temiz bezlerin
üzerine semsiye seklindeki cicekleri silkelenip tohumlari elde
edilir. Bunlar havadar ve gölge yerlerde kurutulur.
Bebeklere sindirimi kolaylastirmak icin verilen kimyon,
ayrica agiz kokusunu giderir ve terletip toksinleri vücuttan atmaya
yardimci olur. Ayrica hazirlanan cay ile yüz bakiminda teni
güzellestiren tonik olarak da kullanilabilir. Maskenin ardindan
cilde bir parca pamuk ile uygularnirsa, cildi hem ferahlatir hem de
dengeler.
Kimyon
etli yemeklerde, köfte harcinda,patatesli yemeklerde,feslegen ve
biberiye esliginde de ayrica balik yemeklerinde kullanilir. Mercimek
ve Nohut yemeklerinde de gazi
söktürmek icin de ilave edilir.
Kaynak: Bitki Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
karanfil i yemklerden onra çiğneyerek kullanlardanın ve kekik çok severim keksiz et bir şeye benzemiy
YanıtlaSil