Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Isot:
Isot Sanliurfaya özgü asiri aci ve fermente edilmis
pul biberdir.
Kurumus biber tohumlarini zeytinyagi ve tuz ile
karistirarak isotun bilinmis hali elde edilir.
Genelde cig köfte,lahmacun, corba ve kuru fasulye gibi
sulu yemeklere aci ve renk veriyor.
Baharatla
ile ilgili arastirmalar yaparken sayin Serhat Özcanin blog yazisi
ilgimi cekti. Makalede isot ile
ilgili dogru bilinen yanlislari kaleme aldi. Burada alinti yapip
eklemek ya da özet gecmek yerine, yazinin bütünlügünü bozmamak
icin sizi o yaziya yönlendirmek istiyorum : Biber
mi Isot mu?
Mirovek basligi altinda yazilarini da
keyifle okudugum icin size diger makalelere de göz atmanizi tavsiye
ederim, bence gayet basarili bir blog olmus.
Buradan Serhat beye yazisini sizinle
paylasmayi kabul ettigi icin tesekkür etmek istiyorum.
Kakule:
(latince:Elettaria cardamonum,ing.: Cardamon)
Bati ve güney hindistanin yani sira güneydogu
asya´nin bölgelerinde yetisen kakule, zencefilgiller
familyasindandir.
Istah acici ve gaz giderici özelliklerine sahip olan
kakule, özellikle baklagillere ve balik yemeklerine ilave edilir.
Agirlikli Afrika ve arap mutfaginda kullanilan
kakulenin tohumlari, cay ve kahve ile birlikte kaynatilarak icilir.
Kara
Biber:
(latince:Piper nigrum,ing.:Black Pepper)
Bir cok baharatlarin anavatani olan Hindistandan gelir
kara biber. Zamanla tüm sicak iklimlere de yerlesip mutfaklarin
vazgecilmez baharatlar arasina girmistir.Bitkinin meyveleri
olgunlasmadan toplanirsa kara biber, olgunlastiktan sonra da beyaz
biber kurutulup elde edilir.
Hemen hemen her hastaliga karsi etkili olan kara
biberin faydalari saymakla bitmez.
Bazilarini burada belirterek kara biberini düzenli
olarak tüketmenizi öneririm:
astim,siskinlik,damar sertligi,tansiyon
hastaliklari,kulak agrisi,göz problemleri,kangren,karaciger
sorunlari vs.
Bütün yemeklerde tuz gibi klasik ek baharat olarak ya
pisirme asamasinda, ya da ilave olarak sofrada kullanilir.
Kaynak:
Bitki
Ansiklopedisi,
Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
İsot'u çok merak ediyorum. Hiç denediniz mi ne kadar acı? Bana pul biber yetmiyor zaten. Pul biberin belli bir acısı var tüm poşetide yesen ancak o kadar.
YanıtlaSilYok denemedim,midem ile ilgili sorunlarım olduğu için çok acıyı yiyemiyorum. Ama duyduğum kadarıyla pulbiber den daha acıymış. Deneyin bence...
Sil