MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (5.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.


Isot:


Isot Sanliurfaya özgü asiri aci ve fermente edilmis pul biberdir.
Kurumus biber tohumlarini zeytinyagi ve tuz ile karistirarak isotun bilinmis hali elde edilir.

Genelde cig köfte,lahmacun, corba ve kuru fasulye gibi sulu yemeklere aci ve renk veriyor.

Baharatla ile ilgili arastirmalar yaparken sayin Serhat Özcanin blog yazisi ilgimi cekti. Makalede isot ile ilgili dogru bilinen yanlislari kaleme aldi. Burada alinti yapip eklemek ya da özet gecmek yerine, yazinin bütünlügünü bozmamak icin sizi o yaziya yönlendirmek istiyorum : Biber mi Isot mu?
Mirovek basligi altinda yazilarini da keyifle okudugum icin size diger makalelere de göz atmanizi tavsiye ederim, bence gayet basarili bir blog olmus.
Buradan Serhat beye yazisini sizinle paylasmayi kabul ettigi icin tesekkür etmek istiyorum.


Kakule:


(latince:Elettaria cardamonum,ing.: Cardamon)

Bati ve güney hindistanin yani sira güneydogu asya´nin bölgelerinde yetisen kakule, zencefilgiller familyasindandir.

Istah acici ve gaz giderici özelliklerine sahip olan kakule, özellikle baklagillere ve balik yemeklerine ilave edilir.

Agirlikli Afrika ve arap mutfaginda kullanilan kakulenin tohumlari, cay ve kahve ile birlikte kaynatilarak icilir.


Kara Biber:


(latince:Piper nigrum,ing.:Black Pepper)

Bir cok baharatlarin anavatani olan Hindistandan gelir kara biber. Zamanla tüm sicak iklimlere de yerlesip mutfaklarin vazgecilmez baharatlar arasina girmistir.Bitkinin meyveleri olgunlasmadan toplanirsa kara biber, olgunlastiktan sonra da beyaz biber kurutulup elde edilir.

Hemen hemen her hastaliga karsi etkili olan kara biberin faydalari saymakla bitmez.
Bazilarini burada belirterek kara biberini düzenli olarak tüketmenizi öneririm:
astim,siskinlik,damar sertligi,tansiyon hastaliklari,kulak agrisi,göz problemleri,kangren,karaciger sorunlari vs.


Bütün yemeklerde tuz gibi klasik ek baharat olarak ya pisirme asamasinda, ya da ilave olarak sofrada kullanilir.


Diger bölümler icin tiklayin:

2 yorum:

  1. İsot'u çok merak ediyorum. Hiç denediniz mi ne kadar acı? Bana pul biber yetmiyor zaten. Pul biberin belli bir acısı var tüm poşetide yesen ancak o kadar.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yok denemedim,midem ile ilgili sorunlarım olduğu için çok acıyı yiyemiyorum. Ama duyduğum kadarıyla pulbiber den daha acıymış. Deneyin bence...

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖