Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz,
yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Nane:
(latince:Mentha piperita,ing.: Mint)
Nane ballibabagiller familyasinin bir mensubudur.
Bilinen 25 cinsin 7 si Türkiyede yetisiyor. Dünyanin astropikal ve
iliman bölgelerinde bulunan Nane mutfak disinda eterik yagindan
dolayi ilac yapiminda da ragbet görüyor.
Grip ve soguk alginliklarinda atesi düsürür ve mide
bulantisini keser. Bagirsaklarda kolit yaralari olustuysa Nane
bunlarin iyiesmesine de yardimci olur.
Naneyi kuru ve taze hali ile Ezogelin ve Yayla
corbalarinda,cacik ve haydari tarzi soslarda,salata ve dolmalarda
kullanilabilir.
Ben özellikle tazesini Kuru Fasulye piserken
kullanirim ya da elimde yoksa sofrada pulbiber ile kurutulmus naneyi
serpistiririm, sahane tat veriyor.
Pul
Biber:
(latince:Capsicum annum (kirmizi biber),ing.: Red
Pepper Flakes)
Kirmizi biberin iri ögütülmüs haline Pul biber
denir. Tüm biber türleri yurdumuzda bolca ve her yerde
yetisir.Kirmizi biber yogun olarak A,B 6,E ve C Vitamini icerir.
Pul biber kan dolasimini hizlandirir,uykusuzluga
vesindirim problemlerine de iyi gelir.Özellikle bulasici
hastaliklara karsi vücudu güclendirir.
Karabiber gibi cogu yemege aci tad vermek icin
kullanilir. Köfte harcinda ve et yemeklerde de standart olarak
kullanilan bir baharattir. Pul biber ülkemizde neredeyse her
sofrada ek baharat olarak tuz ve karabiber esliginde bulunur.
Rezene:
(latince:Foeniculum vulgare,ing.: Fennel)
Maydanozgiller familyasindan gelen Rezene yurdumuzun
tüm bölgelerinde yetistirilebilir. Özellikle tatli Rezene dünyada
en kaliteli türlerdendir.
Rezene bronsit ve öksürük nöbetlerinde iyi gelir.
Cay olarak bebeklere verilince onlari sakinlestirir ve rahat
uyumalarini saglar.Ayrica gaz söktürüp mide ve bagirsaklari
rahatlatir.
Rezene balik bugulama,Makarna ve salata sosu,balik
corbalarinda ve özellikle Cerkez tavugunda kullanilan bir
baharattir.Ayrica cayi da cok tüketilir.
Kaynak: Bitki
Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep
8.Bölüm: Maydanoz,Mercankösk,Muskat
Ben evlenene kadar bahara nedir bilmezdim burada öğrendim ve çok da iyi oldu. Yemeğin tadını veren baharatlarıymış, artık yemeklerim hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı.
YanıtlaSilBende standart baharatlarin (k.biber,pulbiber gibi) disinda bir sey kullanmazdim ama dediginiz gibi, yemeklerin tadi baharatlar ile geliyor.
YanıtlaSilBioğunuzu takibe aldım ben de benim bloğuma beklerim sevgiler :)
YanıtlaSilMemnun oldum, hemen geliyorum... :))
Sil