Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida
bulunabilirsiniz.
(latince:Coriandrum
sativum,ing.:
Coriander)
Mahlep:
Kara
kimyon olarak da bilinen Kisnis rutubetli yerleri sever. Anayurdu
Akdeniz ülkeleridir ve yaygin olarak Güneybati Asya ve Kuzey
Afrikada
yetisir.
Kurutulmus tohumlari hem baharat hem de ilac olarak
kullanilir.
Sinirsel bas agrilarina iyi gelen Kisnis ayrica dogumu
kolaylastirir,kalbi kuvvetlendirir ve gaz söktürücü özelligi
ile karin agrilarina da faydasi olur.
Cerkez tavugunun olmazsa olmaz baharati kisnis, av
etlerde ve sebzeli yemeklerde de ilave edilir. Etli ve zeytinyagli
yemeklere cesni olarak da yakici bir tat veren kisnis, bisküvi ve
kompostalara da kullanilir.
Ayrica
bazi dügünlerde davetlilere "Buhur
şekeri"
olarak da ikram
ediliyor.
Kus
Üzümü:
(latince:Ribes
nigrum,ing.:
Dried currants)
Halk arasinda Coban üzümü yada it üzümü olarak
bilinen Kus üzümü, portakaldan iki kat fazla C vitamini
iceriyor.Ayrica A,B1 ve B2 vitaminleri da barindiriyor.
Yaygin olarak siyah ve kirmizi Kus üzümü kullanilir.
Siyah Kus üzümü kaynatip icildiginde öksürüge iyi gelir.
Yapilan deneylerde suyu farelerdeki kanser tümörünün büyümesini
engelledigini de idda ediliyor.
Kirmizi kus üzümü özellikle C vitamin takviyesi
olarak tavsiye ediliyor.
Güzelligimiz icin onun maskesini de önerebilirim.
Iki
türün de kan basincini dengeledigini gözlemleyen bilim
adamlari, bunun icerdikleri gammalinoleik asitlerden kaynaklandigini
düsünüyorlar.
Kus üzümü genelde ic pilav ve dolmalarda Cam
Fistigi ile birlikte kullanilir. Onun disinda
tatli,pasta,kurabiye ve kek yapiminda da kuru meyve olarak da ilave
edilir.
(latince:Prunus mahalep,ing.: Mahleb,Mahalep)
Mahlep idris agacinin meyvelerini kurutup elde edilir.
Avrupa ve bati Asya da yetisen Gülgiller familyasindan olan idris
agaci, ülkemizde Tokat,Amasya,Corum ve Mardin gibi dag yamaclarinda
yaygin olarak bulunur.
Mahlep idrar söktürür, sekeri düsürür, Prostatin
büyümesini engeller, cinsel gücü arttirir ve tonik olarak
kullanilir.
Mahlep mutfakta özellikle kek,cörek,kuru pasta ve
sütlü tatlilarda hos tadindan dolayi kullanilir.
Kaynak: Bitki
Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger
bölümler icin tiklayin:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖