MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (7.Bölüm)


Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Kisnis:

(latince:Coriandrum sativum,ing.: Coriander)

Kara kimyon olarak da bilinen Kisnis rutubetli yerleri sever. Anayurdu Akdeniz ülkeleridir ve yaygin olarak Güneybati Asya ve Kuzey Afrikada yetisir.
Kurutulmus tohumlari hem baharat hem de ilac olarak kullanilir.

Sinirsel bas agrilarina iyi gelen Kisnis ayrica dogumu kolaylastirir,kalbi kuvvetlendirir ve gaz söktürücü özelligi ile karin agrilarina da faydasi olur.
Cerkez tavugunun olmazsa olmaz baharati kisnis, av etlerde ve sebzeli yemeklerde de ilave edilir. Etli ve zeytinyagli yemeklere cesni olarak da yakici bir tat veren kisnis, bisküvi ve kompostalara da kullanilir.
Ayrica bazi dügünlerde davetlilere "Buhur şekeri" olarak da ikram ediliyor.


Kus Üzümü:

(latince:Ribes nigrum,ing.: Dried currants)

Halk arasinda Coban üzümü yada it üzümü olarak bilinen Kus üzümü, portakaldan iki kat fazla C vitamini iceriyor.Ayrica A,B1 ve B2 vitaminleri da barindiriyor.

Yaygin olarak siyah ve kirmizi Kus üzümü kullanilir. Siyah Kus üzümü kaynatip icildiginde öksürüge iyi gelir. Yapilan deneylerde suyu farelerdeki kanser tümörünün büyümesini engelledigini de idda ediliyor.

Kirmizi kus üzümü özellikle C vitamin takviyesi olarak tavsiye ediliyor.
Güzelligimiz icin onun maskesini de önerebilirim.
Iki türün de kan basincini dengeledigini gözlemleyen bilim adamlari, bunun icerdikleri gammalinoleik asitlerden kaynaklandigini düsünüyorlar.
Kus üzümü genelde ic pilav ve dolmalarda Cam Fistigi ile birlikte kullanilir. Onun disinda tatli,pasta,kurabiye ve kek yapiminda da kuru meyve olarak da ilave edilir.


Mahlep:

(latince:Prunus mahalep,ing.: Mahleb,Mahalep)

Mahlep idris agacinin meyvelerini kurutup elde edilir. Avrupa ve bati Asya da yetisen Gülgiller familyasindan olan idris agaci, ülkemizde Tokat,Amasya,Corum ve Mardin gibi dag yamaclarinda yaygin olarak bulunur.

Mahlep idrar söktürür, sekeri düsürür, Prostatin büyümesini engeller, cinsel gücü arttirir ve tonik olarak kullanilir.

Mahlep mutfakta özellikle kek,cörek,kuru pasta ve sütlü tatlilarda hos tadindan dolayi kullanilir.




Diger bölümler icin tiklayin:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖