Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida
bulunabilirsiniz.
Maydanoz:
(latince:Petroselinum crispum,ing.:Parsley)
Maydanoz süphesiz ülkemizde en cok üretilen ve
tüketilen baharatlardan biridir. Yurdumuzun tüm bölgelerinde
yetisip zahmetsiz olmasi isi daha da kolaylastiriyor.
A,C,E ve K Vitaminleri yönünden oldukca zengin olan
maydanoz, vücudu zehirlerden arindirir. Bunun disinda adet
düzenler, egzama, sarilik, romatizma ve gut hastaligina karsi
tavsiye edilir.Ayrica bol miktarda fosfor,magnezyum,potansyum ve
kalsyum mineralleri icerir.
Maydanoz türk mutfaginda yogun kullanilan
bitkilerdendir.Sebze iceren bütün yemeklerde,salatalarda,beyaz ve
kirmizi et yemeklerinde ilave edilir. Deniz mahsülleri iceren
yemekleri de maydanoz ile zenginlestirebilirsiniz.
Mercankösk:
(latince:Origanum majorana,ing.: Majoram)
Mercankösk kekikgiller familyasindandir ve macuran otu
ya da mercan güc olarak da tanilir.
Faydalari genelde mide bagirsak mekanizmasina özeldir
(gaz söktürür,kramp cözer vs.). Onun disinda uykusuzluga ve bazi
bas agrilarina iyi gelir.
Tadi kekige benzeyen mercanköskü hemen hemen bütün
yemeklerde kekik niyetine kullanabilirsiniz. Özellikle tavuk ve et
yemeklerine cok yakisan bir baharattir.
Muskat Karayiplerde yaygin olarak yetisen ve ayrica
Hint Cevizi olarak da bilinen portakal agcina benzeyen bitkinin
tohumlaridir.
Dozajini az tutarsaniz özellikle bebeklerde gaz giderir,istah acar,agiz kokusunu giderir,mikrop öldürür ve kusmayi önler. Fakat bol miktarda özellikle süt ile tüketilirse hallüsinasyonlari görmeye yol acar,hatta bayiltir.
Etli,patatesli ve mantarli yemeklerde,bechamel sosunda,corba ve köftelerde muskati rendeleyerek kullanabilirsiniz.Ayrica aromasindan dolayi tatli ve pudinglere de az miktarda kullanabilirsiniz.
Kaynak: Bitki
Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep
Faydalı yararlı bilgiler teşekkurler
YanıtlaSilKünefe olsa yenmez mi şimdi:) yok ben çıkayım dayanamayacağım.
YanıtlaSilMakalenin basinda "Dikkat! Istah acici bilgiler" diye mi uyarmaliydim acaba?? :)
SilMuskatı denemek lazım..
YanıtlaSil