MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (6.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.

Karanfil:


(latince:Caryophyllus aromaticus,ing.:Cloves)

Anayurdu Endonezya olan Karanfil, agac seklinde yetisir. Baharat olarak tomurcuk halinde toplanan ve kurutulan cicekleri kullanilir.
Mersingiller familyasindan olan Karanfil, Afrikanin dogu bökgelerinde ve Hint okyanusdaki adalarda yetisir. Ülkemizin iklimi uygun olmadigi icin sadece seralarda yetistirebiliyoruz.

Karanfilin önde gelen özelligi yogun aromasindan dolayi agiz kokularini giderebilmesidir. Bir tomurcugunu bir kac dakika agzinizda gezdirirseniz (cignemeyin, aci tadi hemen dilinizi yakar!) agizinizi ferahlatir ve bazi dis agrilarini bile giderir.Onun disinda vücuttaki mikroplari kirar ve unutkanligi engeller.

Et ve tavuk kizartmalarinda sikca kullanilan Karanfil toz halinde kek ve kurabiyelere de eklenir. Balkabagi tatlisini pisirirken bir kac tane karanfil cicegi ilave ederseniz, tatliya hos aroma verecektir.


Kekik:


(latince:Thymus vulgaris,ing.:Oregano)

Ballibabagiller familyasindan gelen Kekik,kurak bölgelerde yetisip günesi cok sever.Hasati hazirandan ekime kadar sürüyor. Kekigin iyi kurumasi icin günesli ve havadar ortamlarda kurutulmasi gerekiyor.

Kekik gaz ve balgam söktürücü özelliklere sahip olan bitkilerdendir. Kisin yaygin olan soguk alginligi, nezle ve öksürük gibi rahatsizliklari cabuk atlatmaya yardimci olur. Akne tedavisinde ve gargara olarak agiz ve bogaz rahatsizliklarinda antiseptik özelligi de tedavi yöntemi olarak kullanilir.

Mangalda pisirilen kirmizi et ve diger et yemeklerine cok yakisan kekik,makarna sosunda ve sebzeli yemeklere de ilave edilebilir. Pizzalara ayri bir aroma eklemek isterseniz pistikten sonra üzerine biraz kekik serpistirip servis etmenizi öneririm.

Kimyon:


(latince:Cuminum cyminum,ing.: Cumin)

Kimyon bitkisinin meyve kapsülündeki tohumdan kazanilir. Akdeniz ve Misir bölgelerinden gelen kimyon, Türkiyede Eskisehir ve Konya illerinde üretilir. Yerde bulunan temiz bezlerin üzerine semsiye seklindeki cicekleri silkelenip tohumlari elde edilir. Bunlar havadar ve gölge yerlerde kurutulur.

Bebeklere sindirimi kolaylastirmak icin verilen kimyon, ayrica agiz kokusunu giderir ve terletip toksinleri vücuttan atmaya yardimci olur. Ayrica hazirlanan cay ile yüz bakiminda teni güzellestiren tonik olarak da kullanilabilir. Maskenin ardindan cilde bir parca pamuk ile uygularnirsa, cildi hem ferahlatir hem de dengeler.

Kimyon etli yemeklerde, köfte harcinda,patatesli yemeklerde,feslegen ve biberiye esliginde de ayrica balik yemeklerinde kullanilir. Mercimek
ve Nohut yemeklerinde de gazi söktürmek icin de ilave edilir.



Kaynak: Bitki AnsiklopedisiVikipedi

Diger bölümler icin tiklayin:

1 yorum:

  1. karanfil i yemklerden onra çiğneyerek kullanlardanın ve kekik çok severim keksiz et bir şeye benzemiy

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖