Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz,
yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Safran:
Safran süzengiller familyasinin mensubu olarak
ülkemizde de yetisiyor.
Bitkinin tepeciklerinden elde ettigimiz tozu Safran
olarak kullaniyoruz. Yetistikleri ülkelere göre cesitleri degisir.
Faydasini öksürük,bronsit ve astim gibi solunum yolu
hastaliklarinda gösterir.Ayrica rahimi hareketlendirir ki bundan
dolayi hamile bayanlara verilmemelidir.
Safran genel olarak tavuk yemeklerinde,deniz
ürünlerinde ve pilavlarda kullanilan bir baharattir. Ayrica sütlü
tatlilarda ve zerde yapiminda da tat verir.
Salep:
Türkiyede bati Akdeniz,Ege,Marmara ve bati Karadeniz
bölgelerinde yetisen Salep bitkisi, ev ilaclarinda ve gida
endüstrisinde kullanilir.
Salep solunum rahatsizliklarinda faydalarini gösterir.
Bunun disinda zihni acar,kalbi kuvvetlendirir, cinsel gücü
arttirir ve vücudu isitir ki bu özelligi kisin cok ise yarar.
Salep tozu süt veya su ile karistirip kaynatilir.
Genelde kisin tüketilen bu karisim,yurdumuzda boza gibi mevsimin
klasik icecegi olarak bilinir.
Sarimsak:
Sarimsak sogan,pirasa ve zambak ile akraba olan yillik
bitkidir.Türkiyede sarimsagin yogun olarak yetisen yeri
Kastamonunun Tasköprü ilcesidir. Burada elde edilen essiz
sarimsak, tadi ve etkisi ile en cok ilac yapiminda antibiotik olarak
kullanilir. Ayrica buraya has olan sarimsak türü yaklasik bir sene
sorunsuz olarak saklanabiliyor.
Alabama Üniversitesinin arastirmasina göre sarimsagin
faydasi kokusunu veren maddeden kaynaklaniyor. Allisin adinda bu
madde yüksek tansyonu düsürüp kan akisini hizlandiriyor. Ayrica
kursun,civa, kadmium ve arsenik zehirlenmelerinde etkisini gösteren
sarimsak, mikrop kirici özellige de sahip.
Sarimsak
bir cok yemekte kullanilir.
Baklagillerden köftelere,soslardan corbalara,dolmalardan kavurma ve
bugulamalara kadar sayisiz yemeklerin olmazsa olmazi tadidir.
Kaynak: Bitki
Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
7.Bölüm: Kisnis,Kus Üzümü,Mahlep
8.Bölüm: Maydanoz,Mercankösk,Muskat
9.Bölüm: Nane,Pul Biber,Rezene
sitede çok faydalı bilgiler var. hazırlayanlara teşekkür ediyorum.
YanıtlaSil