TATLI TARİFLERİ: Elmalı Graten

Herkese merhaba,

Uzun zamandır tatlı tarifi paylaşmadım ama önümüzdeki dönem dünya mutfaklarından gelen çeşitli pastalar ve kekler listemde sıralarını bekliyorlar. 
Başı bu değişik tarif çekiyor. 
Elmalı Graten alman mutfağında sevilen Vişneli Graten'in bir türevidir. Maalesef vişne mevsimi geçti ve ev yapımı olmadıkça konserve kullanmam. Ama ileri tarihlerde yapacak olursanız altına onun tarifini de ekleyeceğim, çok da güzel oluyor mutlaka deneyin...





Malzemeler:

2-3 adet büyük elma
125 gr. yumuşak margarin
125 gr. şeker
1 çimdik tuz
3 yumurta
1/2 kg süzme yoğurt
30 gr. irmik
30 gr. öğütülmüş badem (toz)

Yapılışı:

Şeker, tuz ve margarini mikser yardımı ile iyice karıştırın. 
Yumurtaları ayırın. 
Sarılarını harça teker teker ilave edip karıştırmaya devam edin. 
Mikseri kapatıp bir tahta kaşık yardımı ile süzme yoğurt, badem tozu ve irmiği ekleyip karıştırın. 
Yumurta aklarını ayrı kapta köpürene dek mikser ile çırpın. Köpük sert ve kar gibi beyaz olup hiç sıvı kalmamalı, o yüzden yüksek devir kullanıp en az 5 dakika çırpılması gerek.
Onu da tahta kaşık ile harça yavaşça yedirin. 
Elmaları soyup ince dilimleyin yada küp doğrayın.
Bir kısmını uygun graten kalıbın dibine tek sıra olarak yayın. 
Üzerine harcı döküp kalan elmaları üzerine ilave edin.
200 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika üzeri kızarana dek pişirin.
Soğunca üzerine pudra şekeri ve tarçın serpip servis edin.

Vişneli versiyonu için:

350 gr. Vişne (çekirdeksiz)
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı şeker

Vişneleri üzeri biraz geçecek kadar su ile yumuşayana dek pişirin.
Soğunca süzün ve suyunu kenara alın. 
Vişneleri kalıba dökün ve üzerine harcı ilave edin. 
Tarife göre fırında pişirin.
Vişne suyundan biraz ayırıp nişasta ile bulamaç kıvamına getirin ( az az ilave edip karıştırın). 
Kalan suyu şeker ve tarçın ile bir tencerede orta ateşte karıştırarak kaynayana dek pişirin. 
Ateşten alıp karıştırarak bulamacı ekleyin ve kısık ateşte yoğunlaşana dek karıştırın.
Ilık graten'i dilimleyerek üstüne sosu döküp servis edin.

Afiyet şeker olsun...

12 yorum:

  1. Elmanın içine girdiği herşeyi severiz biz, ellerine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım, afiyet olsun denersen eğer :)

      Sil
  2. Elmalıysa tamamdır..:) Ellerinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mevsimine uygun çok güzel bir tarif emeğine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, denersen afiyet olsun :)

      Sil
  4. Eline sağlık çok hoş görünüyor :)

    YanıtlaSil
  5. ayy elıne saglık valla :) Diyette olmasam kalkıp yapayım ama boyle anca uzaktan bakıyoruz :)

    YanıtlaSil
  6. Ah bu diyetlerrrr... amaaan yılbaşında bir kaçamak yapıp yola devam et, olmaz mı?? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. walla yılbasında kacamak zaten yapıcam ama bakalım ne kadarlık onu bılmıyorum :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖