ÇOCUK & AİLE: Atopik bünye ve alerji

Herkese merhaba,

Bu yazımın temel sebebi sadece bu rahatsızlık hakkında bilgi vermek değil. Daha ziyade küçük yaşta çabuk atlatabilecekleri için öneridir. Hele bu mevsimde sıklıkla yaşanan soğuk algınlığı ve öksürük/ burun akıntıları her zaman enfeksiyondan oluşmuyor, altında farklı ve daha uzun vadeli sebebler yatabiliyor.
Ama baştan başlayayım...


Kızım Berrak 3 yaşında, kumral ve açık tenli. Yapısı itibari ile çok sık hastalanan çocuk değil ama son bir yılda bir artış yaşadık. En son Ağustos ayında normalinden uzun süren öksürük ve burun akıntısı söz konusuydu. Onun dışında bir rahatsızlığı yoktu, enerjisi yüksek ve ateşi yoktu. Ama gece uykusu tam bir kâbusa dönüştü. İki, üç saatte bir kusma derecesine dayanana kadar öksürüyordu. Gittiğimiz Pediatri uzmanı akciğerlerinde herhangi bir tıkanma, ses veya sorun duyamadı. Boğazında da kızarıklık vs görmedi. Bende o aralar rahatsızlanmıştım ve doktor basit soğuk algınlığı teşhisi koyup iki şurup ile bizi eve gönderdi. Ben iyileştim ama Berrak'ta bir ilerleme kaydedemedik. İki, üç hafta gidip geldik ve toplam 6 farklı şurup denedikten  sonra son çareyi antibiotikte gördük. 7 gün kullandıktan sonra semptomlar ortadan kalktı ve rahatladık. Ama bir hafta  sonra yine başa dönüp aynı durumları yaşadık. O aralar eşimin ailesinin yanında tatil yapıyorduk ki onların tanıdığı çocuk doktoruna götürdük. Yaşadıklarımızı anlattığımdan sonra muayene edip teşhisi koydu: Çocuğunuz atopik bünyeye sahip, yani alerjilere meğilli. Açık tenli ve sarışın veya kumral çocuklarda çok görülen bir zaaftır, özellikle göz altı morlukları bunun bir belirtisi dedi. 

Ben derin bir nefes çektim- ALERJİ. Ömür boyu çekeceği ve çaresi olmayan, sadece tedavi edilen. Öldürmeyen ama yaşam kalitesini düşürüp bezdiren bir pranga. Kardeşim'de var ve görümcemde de mevcut. Doktor bey beni teselli etmek için ( yüz ifadem ona göreydi eminim) benim hiçbir katkım olmayıp yaradılıştan ve dışarıdan gelen faktörleri sebeb gösterdi. Şimdilik bir rahatlatıcı şurup verip İstanbul'a döndüğünüzde mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurun dedi. 

Araştırmaya başladık. Aile yakınlarının tavsiyesi üzeri Özel Göztepe Hastanesi 'nde görev yapan Uzman Dr. Cüneyt Yalçınöz' den randevu talep ettik. Karışık hisler ile dolup taşıyorduk, acaba ne diyecekti? Gerçekten alerjisi varmıydı? Yok ya, kesin fazla kuruntu yapıp bize geçici birşeydir diyecektir diye diye muayeneye girdik. Doktor bey güleryüzlü ve sempatik tavırları ile öncelikle gerginliğimizi üzerimizden aldı. Berrak ile sohbet edip onu da sakinleştirdi ( bekleme sırasında durmak bilmedi ve biraz huysuzdu). Sonra bana yönelip hikâyemizi dinledi. Bir kaç soru sordu ve Berrakı muayene etti. Kesin sonuç almak için solunum testi yaptı ki olayı tam bir oyuna çevirdi ( belli ki ilk gelen çocuk değildi). Sonra Berrak'ı oyalamak için ona ilgilendiği ağızlığı (testte kullanmıştı, ses çıkratmaya çalışıyordu cadı :)) ) verdi ve bize durumu izah etti. 
Sizi açıklama ile baymak istemiyorum, sadece kızım alerjik olduğunu ama yaşı itibarı ile en geç okul çağına gelene kadar atlatacağını garanti verdi. Önemli olan takip, tertip ve kullandığı ilaçların devamlılığı dedi. Berrak toz, duman, parfüm kokusu, aşırı baharat kullanılan mutfak ortamları ve bunun gibi olan üst solunum yollarını tahriş eden madde ve ortamlardan uzak durması gerekiyormuş. Henüz kreş veya anaokuluna gitmediği için iş size düştü diye bana kesin talimatlar verdi: Yattığı odada kilim, halı tarzda birşey olmamalı. Perde kısmında kadife gibi ürünler kullanılmamalı. Yorgan kesinlikle pamuk, yün yada kaz tüyü içermemeli sadece elyaf olmalı kı aynısı yastığı için geçerli. Doğal iç malzeme alerjiyi tetikleyen maddeleri içinde hapsediyor ve gece öksürmesini sağlıyor. Peluş oyuncaklar da odadan kalkması gerektiği gibi çarşaf ve nevresim takımı bol suda durulanıp yumuşatıcı kullanmadan yıkanması gerekiyor. Her sabah ( yaz ve kış) 2 saat açık pencerede oda havalanması gerekiyor. 
Tabiiiki verdiği ilaçlar da düzenli ve kontrollü şekilde alınması gerektiğini de altını çizerek belirtti- siz ne kadar iyi çalışırsanız o kadar çabuk atlatacak dedi bana. İlaç seçimini Berrakın beğenip beğenmemesine göre yaptı, yani verdiği şuruplar sevdiği meyve tadında ve astıma çevirmesini önleyen toz da tatsız ve süt ile karıştırılınca farkedilmiyor. Bu şekilde bizi uğurlayıp bir dahaki randevumuzu belirledi. 
Dünyamız ve yaşam şartlarımız alerjinin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Doktor beyin verdiği bilgilere göre 0-6 yaş arası ortaya çıkan alerjik durumlar genelde çabuk atlatılıyor. Ama ergenlik itibarı ile tedavi edilmeyip devam eden alerji ömür boyu bize eşlik eder. Bunun için erken teşhis önemlidir. O yüzden annelere sesleniyorum, çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Ailenizde alerji vakaları varsa ( ki bizde mevcut) bunu göz ardı etmeyin, çocuğunuzda da olabilir. Çocuk doktorların imkânı kısıtlı olduğu için uzun süren solunum yolları rahatsızlıklarinda ve özellikle sık tekrarlanan öksürme/ burun akıntı durumlarında mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun. Çocuğunuz koşarken duraklayıp öksürür veya kısa kısa nefes alırsa da astım olmasına az kalma riski yüksek olabilir. 
Pediatr mıza suç yüklemiyorum ama bizi daha erken uyarabilirdi diyebilirim. Gereksiz yere 6 farklı şurup ve antibiotik ( ki bu durumda hiç işe yaramıyor. Berraktaki düzelme tesadüf idi çünkü bu rahatsızlığın gidişatında dalgalanmalar oluşuyor. Misal iki hafta iyi, bir hafta hasta, yine iki hafta iyi vs) içti ki bunu daha aza indirebilirdi. Neyse ki geç kalmadık. 
Eğer bu rahatsızlık ile bilgi almak istiyorsanız İnternette bu konu ile ilgili birçok sayfa bulabilirsiniz. 
İstanbul Anadolu yakasında ikâmet edip iyi bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı arıyorsanız, doktor beyi gönül rahatlığı ile önerebilirim.Cumartesi günleri de randevu veriyor ( Hastane linkinden irtibat numerasını alabilirsiniz). 



Yazımı buraya kadar okuyup ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Güzel yorumlarınızı esirgemeyin...

Daha fazla bilgi icin tiklayin:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖