TATLI TARİFLERİ: Pandispanya- Tarifler

Pandispanya yapılması zor olan keklerden biridir.
Çoğu yaş pastaların olmazsa olmazı, şüphesiz yapı taşı ev hanımların korkulu rüyasıdır.
Bende kaç kez deneyip çöpe attım ve sonunda pes ettim. Daha fazla malzeme ziyan etmemek için hazır alıp pastaları uzun zaman bu şekilde yaptım.
En son Almanya ziyaretimde eski iş yerimdeki pastacı teyzemiz Valentina ile karşılaştım. Muhabbet esnasında konu nasıl oralara geldi bilmiyorum ama ona bu noktada bana yardım etmesini rica ettim.O da beni kırmayıp yıllardır başarı ile yaptığı tariflerini verdi. Ondan beri hep pandispanyalarımı kendim yaparım. Hem tadı hemde kıvamı ile pastalarımın şahane olmasını sağlıyor.
Valentina zamanında memleketi rusya da pastacılığı ekolinde öğrenmiş ve sayısız tarifleri ile tatlı büfemizi süslerdi.
O sebepten dolayı tarifleri profesyonel şekilde gramajlarına dikkat ederek kalıp boyutlarına göre veriyorum. Bunu dikkate alarak hazırlamanızı öneririm.


Foto: alıntı


Pandispanya yapımında kalıba göre tarifler:

Malzemeler:

(26 cm çapında fırın kalıbı için tek parça olarak ya da 20-22 cm çapında kalıp için 2 parçaya bölerek)

2 orta boy yumurta
60 gr. Şeker
1 paket vanilin
50 gr. Un
½ silme tatlı kaşığı kabartma tozu
20 gr. Nişasta

Pişirme süresi 18 dakika

(26 cm çapında fırın kalıbı için 2 parçaya bölerek ya da 24-26 cm çapında kalıp için 2 parçaya bölerek)

3 orta boy yumurta
100 gr. Şeker
1 paket vanilin
80 gr. Un
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
25 gr. Nişasta

Pişirme süresi 20 dakika

(26 cm çapında fırın kalıbı için 3 parçaya bölerek ya da 28 cm çapında kalıp için 2 parçaya bölerek)

5 orta boy yumurta
150 gr. Şeker
1 paket vanilin
125 gr. Un
1,5 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
50 gr. Nişasta

Pişirme süresi 25 dakika

Yapılışı:

  1. Kalıbı yağlayıp yağlı kağıt ile dibini kaplayın. Fırını 180° C ye ayarlayın.
  2. Oda ısısında olan yumurtaları bir kapta en yüksek devirde yaklaşık 1 dakika çırpın. Şeker ve Vanilini karıştırıp yine 1 dakika boyunca yavaşça ekleyerek karıştırın. Sonra 2 dakika en yüksek devirde çırpın. Un, kabartma tozu ve Nişastayı karıştırıp eleyerek hamura ekleyin ve en düşük konumda homojen olana kadar karıştırın. Fırın kalıbına aktarıp üzerini düzeltin. Birkaç kez kalıbı masaya tabanı ile vurun ki içindeki kabarcıklar yüzeye çıksın (böylece eşit şekilde kabarmasını sağlarsınız). Fırında alttan ikinci bölüme yerleştirip önerildiği sürede pişirin ( doğru kontrol etmenin yöntemini Pandispanya – Püf Noktalar adında ki yazımda bulabilirsiniz).
  3. Pişince hemen kalıptan ayırıp bir kağıt ile kaplı fırın teline ters çevirerek yerleştirin. Soğmasını bekleyin. Üstündeki yağlı kağıdı çıkarın ve pastanıza kullanın. Eğer bölecek olursanız 1 gün dinlendirip öyle kesin ki parçalanma riski kalmasın.

Foto: alıntı


Pandispanya ile ilgili püf noktalar hakkında yazımı okuyup uygulamanızı tavsiye ederim.
Kısayol dan ulaşmak için buraya tıklayın: Pandispanya – Püf Noktalar

Başarılar dilerim ve afiyet şeker olsun...



15 yorum:

  1. Ben pandispanyayı daha farklı yapıyorum ki, gerçekten de zordur, tutarsa ne ala tutmazsa at çöpe diğer malzemelere yazık, riskli yani :)
    Yumurtaları sarı beyaz ayırıyorum, sıcak su kullanıyorum, hele kabı vurma kısmı şefler makaron dışında tezgaha vurmak yok zaten süngerimsi olsun diye uğraşılıyor diye biliyorum, yalnış mı?
    Ama bu yöntemi de bir denemek isterim, zorlayıcılığı açısından daha yapımı kolay, ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yöntemler muhakkak vardır, sonuçtan memnunsan ne ala. Ben bu tarif ile iyi sonuçlar aldım ama tabiiki bir uzman kadar ince çalışmak mümkün değil. Kullandıkları fırınlar bile fark ediyor sonucu etkiliyor. Umarım deneyip de sende memnun kalırsın canım, yorumun için teşekkürler. Önerilere her zaman açığım :))

      Sil
  2. Bu ölçülü şeyleri yapamıyorum ki ben.gram olunca çok zorlanıyorum. Ama işin sırrı bu heralde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi pastacıdan aldığım için gramajlı oldu. İstersen İnternette ölçü tabelasına göre fincan miktarını uygula ama sonucu için garanti veremem

      Sil
  3. Bizim pastanelerdeki ustalarımız, ovaleks kullanıyorlar. Ovaleks çırparken kabarmasını ve puf puf pürüzsüz bir kek hamuru elde etmemizi sağlıyor. Dışarıdan yediğimiz tüm pastalarda bu mevcut. Ama tabi bir katkı maddesi. Tercih meselesi evde kullanmak ya da kullanmamak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tercih etmiyorum ama isteyen kullanabilir tabiiki :)

      Sil
  4. Offfff rejimdeyim bennnn vicdansızlar ((:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitince rejimin bir pasta göndereyimmi sana? :))

      Sil
  5. Enfes bir paylaşım :)

    YanıtlaSil
  6. Şekeri azaltacağım diye tarif şaşıyor hep. Çok şekerli sevmiyorum. Yağı şekeri azaltınca yavan oluyor. Bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla şeker zaten kabarmasını engelleyen sebeplerden biridir. Pandispanya'da fazla şekere ihtiyaç duyulmuyor. Şeker yerine bal da kullananlar var ama ben denemedim o yüzden garanti veremiyorum.

      Sil
  7. Valentina... Önce kalıbı belirleyip sonra tarifi yapmak lazım... Yumurtaların boylarını belirtmeniz de çok faydalı olmuş. Ve nişasta. Detayları tekrar yoruma yazıyorum ama yazınca aklıma daha iyi girdiğinden.:) Teşekkürler gramajlı tarif için :)

    YanıtlaSil
  8. Bu tarifi not ettim pasta yaptığımda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖