KİTAPGÜNLÜĞÜM: Şubat'ta okuduğum kitaplar

Herkese merhaba,

Şubat ayı bu sene 29 gün sürse bile o eksik olan 1-2 gün benim için okuma hedefime ulaşmakta zorluklar yaşattı. Ayrıca kızımın emzik bırakma sürecine ve eşimin bel fıtığı sorununa denk geldiği için rahatça okumak için daha da az zamanım kalmıştı. Hedeflediğim 5 kitabı okumak artık başka bir aya kaldı...
Ama gelelim asıl meseleye. Bu ay bir birine çok yakın konuları içeren eserler okumuş oldum. İkisi e-Pub formatın' da olup birini ''gerçek'' kitap olarak okuyabildim. İki kitabı maalesef bitiremediğimi itiraf edip Mart ayına sarktığını belirtmek istiyorum. Sebepleri size aşağıda açıklayıp o ana kadar okuyup fikirlerimi kısaca sunuyorum. O yüzden hak ettikleri puanları gelecek ayın özetinde vereceğim.

Kate Mosse - Tapınak







Tarihi kurgu, roman kategorisinden olan bu eser akıcı yazı stili ile öne çıkıyor. Ayrıca yazarın iyi araştırıp, sağlam zemine basarak gerçek olayları hikayesine işlemeyi başarmış.
1891 yılında Fransa' nın güneyinde olan Rennes- le- Bains kasabasına yakın Domaine de la Cade adında özel mülke ağabeyi Anatole ile misafir olarak gelen Leonie' nin yaşadığı trajik olaylar, 2007 yılındaki amerikalı yazar Meredith' in ailesinin kökenlerini aydınlatmak için aynı yere gelmesini etkileyip, doğa üstü olayları yaşamasını sağlıyor.
İki zaman dilimlerinin ana aktörleri olan genç bayanlar zamanda ileri ve geri giden bölümlerde paralel olarak hikayeyi ilerletiyorlar. Birbirinin yaşadıkları olaylar bağlantılı olarak, güçlü olan 6.hislerini zorlayıp bazı tesadüflerin pek öyle olmadıklarını anlıyorlar.
Kötü güçlerin zaman içerisinde belli aralıklar ile ailelerinin fertlerine darbe vurarak, olayların bu şekilde gelişmesinin sebepleri olduğunu gösteriyor. Ana aktörlerin bayan olması benim hoşuma gitti. Güçsüz gibi gözüken ama gittikçe gerçek gücünün farkına varıp erkek figürlerini ikinci plana atmayı başarıyorlar. Hikâye sadece alışılmış kötü/ iyi klişesini içermiyor. Kadın figürlerin karşısında duran güçlü (ve kötü) erkek tam bir prototip olan, içindeki zehiri dışa vurarak sonuna kadar hırsını doyurmak sureti ile hareket edenlerdir.
Bu tür fantezi romanlara ilgi gösterenlere tavsiye edebileceğim kitaptır. Kurgusu iyi , hikâyesi akıcı ve üslubu yumuşak olması bayan okurlara hitap edecek şekildedir. Doğa üstü güçler ile uğraşmaları sizlere uykusuz geceler ve/veya kâbus yaşatacak derecede kurgulanmamıştır. Ben uyku öncesinde rahatça okuyabildim. Ama hayal dünyanıza dayanarak bu tür hikayelerden çabuk etkilenenlerden seniz gece okumanızı önermem. Yine de bir Stephen King başyapıtı olan ''İt'' romanının etkisine ulaşamaz, o tür hikâye arayana da fazlasıyla hafif gelecektir.
Korkutmadan heyecanlı zaman geçirmek için idealdir. En azından ben öyle düşünüyorum :))

Puanım:4/5


Zecharia Sitchin – 12. Gezegen







Gece yatarken uykumu feda edip okuduğum ikinci e-Pub kitap biraz bilim-kurgu gibi görünse de aslında alimler tarafından imkansız olarak görülmüyor. Bazı hesaplamaların sonucunda mevcut güneş sistemimizin bu şekilde çalışması için bir gezegenin eksik olduğu varsayılıyor. Daha doğrusu yörüngesinin binlerce yıl süren yolculukta henüz modern yaşamımız ile kesişmediği için varlığı tespit edilememiş olduğu ortaya atılıyor. Ama bu bizden önceki uygarlıklar için geçerli değildi. Hatta bu gezegenin sahipleri ilk kayıtlara geçen uygarlığı olan Sümerlerin ve böylece modern insanın ataları olduğunu tahmin edenler arasında Zecharia Sitchin de yer alıyor. Belgeler sunarak bu teorinin gerçek dışı olmadığını kanıtlamaya çalışan yazarın ne denli ikna edici olduğunu henüz şahsım için söyleyemem. Şimdilik ortaya attığı iddiaları kayda geçirip o efsanevi Sümer uygarlığı ile ilgili bazı bilimsel eserleri ek olarak incelemek istiyorum. Bu sebeple ülkemizin bir numaralı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hanımın kitaplarına başvuracağım. Bu kitap hakkındaki düşüncelerimi bu yüzden sadece okuma kolaylığı ve emek konusunda değerlendirip puanlarımı vereceğim. Şu ana kadar enteresan bilgiler içerip okumaya devam etmemde bir engel oluşmadı. Anlatma stili akıcı ve zorlamadan ilerletiyor. Bu şekilde devam edecek mi göreceğiz...


Ahmed Osman - Musa ve Akhenaton







12. Gezegen'in akıcılığı ve heyecan verici anlatımı maalesef başka bilimsel eserler için geçerli değil.
Musa ve Akhenaton daha ciddi ve konu ile ilgili altyapı isteyen kitaptır. Roman tarzında çerez niyetine tarihi bilgiler edinmek isteyenler için oldukça sıkıcı ve yorucudur, bundan emin olun.
Henüz bitirmiş olmamamın sebebi zaten 366 sayfa kapsayan kalınlığı değildir. Esas bu kadar yavaş ilerlemem neredeyse her sayfayı pür dikkat okumam gerektiği için bana iletmek istenen bilgileri doğru algılayıp gerçekten anlamaktır. Okul zamanımdaki kitap incelemeleri hatırlayıp not almadığım bölüm olmadı. Post-it kullanarak önemli bilgileri kolayca bulmam için işaretlediğim ilk kitap budur. Ben genelde yorumumu kafadan kitabı tekrarlayarak yaparım. Ama ciddi çalışmada bu imkansız. Bırakın bu ay bitirmeyi, Mart'ta bile sonlandıracak olursam eğer sadece kısa bir özet ile değerlendirmem yazara ihanet olur. Kitabın hakkını vermek için sanırım ayrı bir yazı yayınlarım ama tabii ki aylık okuduğum kitap sıralamasında özetleyip puanımı vereceğim.

Bu ay biraz zayıf geçse de enteresan kitaplar ile tanıştığım güzel oldu. Düş kırıklığı da yaşamadığım müddetçe hala yıllık hedefime ulaşma hırsım devam edecek...


Sevgilerimle <3

11 yorum:

  1. hımmmm sen biraz tarih biraz gizem seviyon herhalde benzer di mi bu kitaplar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ay biraz fazla belli ettim bu zaafımı :) yorumun için teşekkürler deep

      Sil
  2. Yaa ne guzel ayda 5 kitap mi bitriyorsun :( ne de cok heweslendimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaba bağlı ama genelde 1-5 arasında değişiyor. Önemli olan kitabın ruhunu yakalamak ve bazı eserler daha fazla zaman gerektiriyorlar. Yeter ki okuyalım...

      Sil
    2. Kitaba bağlı ama genelde 1-5 arasında değişiyor. Önemli olan kitabın ruhunu yakalamak ve bazı eserler daha fazla zaman gerektiriyorlar. Yeter ki okuyalım...

      Sil
  3. çok değişik kitaplar okumuşsuuunn. ben böyle tarihi ögeler olunca sıkılıyorum biraz yaa ya da önyargılı mıyım acaba :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin beğendiği bir kategori var canım, bunlar tabiiki ağır toplar. Okumak zevk almaktır, ister roman oku ister bilimsel. Yeter ki severek oku :))

      Sil
  4. Bu tarza yakın (tarih gizem anlamında :) ) Serhat Ahmet Tan'ın kitabı zaman yolcusu hızır'ı okumuştum,tabi daha kolay anlatım ve olayları inceleyiş açısından daha net ve yalındı,okuduğunuz kitapları henüz bilmemekle beraber yapıyorum yorumları,merak uyandırdı bende fırsat bulduğumda mutlaka göz atacağım listenizde ki kitaplara da..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz kitabı listeme ekledim. 1000kitap ve vikitap'da okuma listemi görebilirsiniz ( profil linkim önceki paylaşımımda mevcuttur). Henüz tüm kitaplarımı eklemiş değilim ama yakında güncel duruma gelecektir. Musa ve Akhenaton Ocak 2016 da yayınlanıp yeni eserdir ve tamamen bilimsel araştırmalar üzeri yazıldı. Tapınak zaten bilinen bir roman ( yazarın Languedoc serisinin 2. kitabı), 12. Gezegen daha da eskidir. Sanırım 1970 lerin sonuna doğru ilk yayını piyasaya çıkmış yurtdışında. Benim Türkiye'ye yerleşmem henüz 5 yıl oldu ve o yüzden çoğu kitabın ne zaman burada çevirilerek ilk kez piyasaya çıktığını bilemiyorum ama google yolu ile bilgileri alabilme fırsatım oluyor. Yorumunuz için teşekkürler :))

      Sil
  5. Farklı tarzda kitaplar bunlar hiç denemedim aslında 12.gezegeni özellikle merak ettim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette pdf ya da epub olarak aratırsan pdf indir diye bir siteden ücretsiz indirebilirsin. Okuman için bilgisayar ya da hafıza karta atıp akıllı telefonun gerekir ama en azından beğenmeyecek olursan gereksiz yere para harcamış olmazsın.

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖