YEMEK TARİFLERİ: Zeytinyağlı Biber Dolması (vejeteryen)

Zengin türk mutfağımızda bazı vazgeçilmez klasik yemekler vardır. Her evde mutlaka yapılır. Bunlardan biri  yaz aylarında sık sık yenen ve tadına doyulmayan dolmalarımız. Çeşit desen sonu yok: Biber, Kabak, Patlıcan, Soğan, Domates vs vs. Yanında ev yapımı mis gibi yoğurt olursa da... Eşsiz bir ziyafet





Malzemeler:

8-10 ader dolmalık ya da kırmızı Biber ( mümkün olduğu kadar ufak ve körpe olsun)

Harç için:
1 yemek kaşığı çam fıstığı
2 adet orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
2 adet olgun domates
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pulbiber
tatlı kaşığı kuru nane ya da
5-6 dal taze nane 
5-6 dal dereotu
Tuz ve Zeytinyağı

Yapılışı:

Biberleri iyice yıkayıp içini boşalttıktan sonra uygun bir tencereye dizin. 
Harcı için fıstıkları zeytinyağında hafif kavurup yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip biraz su ile soteleyin. Suyunu çektiğinde pirinci ekleyip biraz daha kavurun. Domatesleri rendeleyip salça ve tuz ile ilave edin. 1/2 su bardağı su ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Pulbiber ve doğranmış baharatları ilave edin, biraz karıştırın. Altını kapatıp biraz soğumaya bırakın. 
Harcı biberlere eşit olarak dağıtın. Fazla sıkıştırmayın ve yarım parmak boş bırakın. Tencereye yaklaşık yarısına kadar ılık su ekleyin. Kaynadıktan sonra 1/2 saat pişirip servis edin.

Afiyet olsun...

NOT: 
Pişirme zamanı kullandığınız pirinç ve biberlere bağlı olarak uzayabilir. O durumda daha su ekleyin ve pişme durumunu kontrol edin. Ben baldo pirinç kullanıyorum ve biberleri ufak seçiyorum. 


2 yorum:

  1. Nazik ziyaretiniz için teşekkür ederim.Şansıma zeytinyağlı dolma geldi ,çokta severim,elinize emeğinize sağlık,takibe aldım,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, ziyaretinize sevindim. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere.. :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖