ÇOCUK & AİLE: Normal doğum mu, sezaryen mi ?

Herkese merhaba,




geçenlerde TV kanallarını tararken NTV' nin gece bülteninde benim ilgimi çeken konu konuşuluyordu.

Op. Dr. Gülnihal Bülbül konuk olarak Türkiye'deki sezaryen doğumları ile ilgili istatistikleri paylaşıp normal doğuma yönelik bilgiler veriyordu.
Özet olarak Türkiye dünya çapında sezaryen doğum oranında ilk 5' e girdiğini belirtti. Bu bizim için övünecek bir durum olmaktan bir hayli uzak olduğunun altını çizerken, gelişmiş ve çok gelişmiş ülkelerde (başta Norveç, Hollanda ve Almanya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri) normal doğum oranlarını oldukça yüksek olduğunu istatistikler ile belgelemişti.

Sezaryen neden bizim ülkede bu kadar popüler oldu?

Başlıca sebeplerden biri gebelerin doğum sancısı ve komplikasyon korkusudur. Bunu bolca besleyen de genelde özel hastanelerin ticari çalışma felsefeleri ile baskı altında kalan saygın doktorlardır. Onun dışında 30/35 yaşlarını aşan hamile bayanlara da sezaryeni tek risksiz doğum şekli olarak sunmaları da ayrı bir konu. Ben buna bizzat şahit oldum ve ne kadar insafsızca tıbbi olasılıkları yalanlar ile abartarak insanların korkularını tetiklediklerini Berrak'ın doğum hikayesi yazısında sizler ile paylaştım.

Sezaryen dedikleri kadar düşük riskli ve güvenilir midir?
Ya da bu şekilde sorayım: Normal doğum gerçekten bu kadar zor ve korkutucu mu?

Kendi tecrübelerime dayanarak normal doğum hakkında ne çok iyi, ne de çok kötü şeyler diyebilirim. Aslında her konuda olduğu gibi bunda da artılar ve eksiler mevcuttur. Biraz araştırıp kendi yaşadıklarımı da katarak size en önemli artı ve eksileri yan yana listeleyip özetledim. Ben bu şekilde ne sezaryeni kötülemeyi, ne de normal doğumu yüceltmeyi amaçlıyorum. Sadece bazı şehir efsaneleri gerçekler ile aydınlatıp sizleri, sevgili hamile bayanlar, araştırmaya ve ona göre seçiminizi yapmaya davet ediyorum.





Normal doğum
Sezaryen
  • Tarih tahmin edilebiliyor, her an değişebilir (heyecan, belirsizlik)
  • Tarih seçme lüksünüz var (belli süre sarfında ve sorun çıkmazsa), ona göre hazırlıklar ve ayarlamalar yapılabilir
  • Doğum ile ilgili bilgi edinmek gerekir (süreç nasıl işliyor, doğum esnasında neler oluyor, evreler nedir vs.)
  • Ameliyat riskleri dışında doğum ile hazırlıklı bilgi edinmeniz gerekmiyor
  • Sancı doğal olarak var ama epidural anestezi ile doğum sancısız sonuçlanabilir (normal doğumu yatarak gerçekleştirebiliyorsunuz)
  • Doğum sancısız ve ağrısız oluyor
  • Vajina' daki hassasiyet değişebilir (cinsel ilişkiyi olumsuz etkileyebilir)
  • Vajina' da herhangi bir değişiklik yaşanmıyor
  • Doğumdan sonra tüm ağrılar sona erer. Sadece yırtılma oluştu ve dikiş atıldı ise rahatsızlık yaşanabilir
  • Ameliyat sonrası ağrılar, 1 gün yatak istirahati 6 haftaya kadar uzayabilen iyileşme süresi, hamilelikte ki kan pıhtılaşma sorunu tromboembolizm riskini arttırır
  • Hastaneden 3-4 gün sonra ayrılabilirsiniz
  • Hastanede ortalama 5-6 gün kalmanız gerekir
    Tahmin edilen etkiler
(kanıtlanmış değil):
  • Bebeğin doğal doğum sürecini yaşaması ona anne karnındaki sürenin bitip, yeni yaşamına hazırlamasını sağlayabilir. Bu ayrıca onu yaşadığı stresli durumları için psikolojik olarak dayanma gücünü oluşturmasına yardımcı olabilir.
  • Bebek aniden koruyucu ve güvenli ortamdan habersizce çıkarıldığından dolayı olumsuz etkilenebilir. Onun stresi travma oluşturabilir.
  • Anne adayın doğumda aktif rol alması ona eşsiz hisler yaşatır. Mutluluk hormonları tavan yaparken, olumlu düşünceler onun özgüveni' ni arttırır ve kendi gücü ile bu sonuca vardığının başarısı ona gelecek ayların zorluklarını psikolojik olarak daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
  • Sezaryen sonrası birçok anne kendini doğumda fazla rol almadığı için yetersiz hissedebilir. Bu durum loğusa depresyonunu olumsuz etkileyebilir.
  • Alerjik annelerin bebeklerinde alerjilerin ortaya çıkmasının olasılığı normal derecededir
  • Alerjik annelerin bebeklerinde alerjilerin ortaya çıkmasının olasılığı 7 kat artabiliyor (kaynak: Norveç araştırması)

İki doğum yönteminde aynı oranda yaşanabilen riskler ve olumsuzluklar:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Cinsel birleşme esnasında ağrılar
  • Lohusa depresiyonu
  • Ölü doğurma riski
  • Bebekte beyin kanaması

Türkiye' deki sezaryen doğumların oranı gittikçe artıyor. 
Bu durumu normalleştirmek için özellikle devletin dur demesi gerek. Bunu çeşitli inkanlar sağlayarak proje haline getirilmesi için devlet kurumların harekete geçmesi şart.
Örneğin Sağlık Bakanlığı ve Aile Bakanlığı el ele verip ortak çalışmalar ile gebeleri bilinçlendirip, normal doğumdan korkmamalarını sağlamaları gerekir.
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kadınlara yönelik çalışmalar baz alınabilir.

Örnek olarak yapılabilen yenilikler:
  • Doğumun hastalık kategorisinden çıkıp doğal ve özel bir tecrübe olduğunu yeniden keşfetmemiz gerekiyor.
  • Hastane yerine devlet tarafından işletilen Doğum Evlerinde güvenli doğum yapma olasılığı sağlanabilir.
  • Ebeler doğumlarda daha aktif rol almalarına izin verilebilir ve doktorlar yardımcı konuma getirilebilir (en azından el ele çalışmaları, doktorun ebeden üstün pozisyonda olmamalı).
  • Doğum sancıların azalmasına yardımcı olan teknikler kurslarda ücretsiz sunulabilir.
  • Suda doğum gibi alternatif ve rahatlatıcı yöntemler ile normal doğum kolaylaştırılabilir

vs vs...



Önemli olan bu olanakları ücretsiz ve devlet güvenliği altında sağlamak.
Böylece normal doğumu kolaylaştıran yöntemler sadece lüks hastanelerin sundukları pahalı servislerine mahsus olmaktan çıkar. Her kadının doğal hakkı para uğruna çiğnenmemeli.
Ne şekilde doğum olursa olsun, kadınlara bu olanaklar ücretsiz ve güvenli olarak sunulabilmesi gerekir. Seçim hakkı anneye mahsustur. Seçimini yaparken ona en uygun yöntemi sağlamakla destek veremiyorsak, hiç kendimizi dünya çapında üstün görmeyelim bence ...

Bu konuda görüşlerinizi bizim ile paylaşmanız beni çok mutlu eder. Yorum bölümünde bunları dile getirebilirsiniz.


Şimdiden teşekkür ederim :)

17 yorum:

  1. İnş bu güzel ve faydalı yazıların çok ses getirsin canım, hele de sağlık bakanlığının ön kapı camına yapıştırılacak kadar. Hoş şimdikilere dünya hava hoş ya:(
    hastahane de kalma süreleri de artık az her ikisinde de 2 gün ekstra bir şey yoksa fazlası yok.
    Eline yüreğine sağlık.G+ da paylaşıyorum izninle okunmalı çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu geç saatte sabır ile okuyup değerli yorumunu bağışladığın için çok teşekkür ederim :)) beni gururlandırdın, keşke katkım olabilse de kadınlarımız için güzel birşeyler yapılsa. Sevgilerimle <3

      Sil
  2. faydalı bi paylaşım olmuş
    ıııı hamilelik dağum Allah kolaylık versin biz o defterleri kapattık şükür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, bende atlattım ve herşeyin sorunsuz yaşandığından dolayı şanslıyım. Her anne adayına allah kolaylık versin :)

      Sil
  3. Normal doğum yapan bir anneyim, iki kızımda normal doğumla dünyaya geldi çok şükür...korkulacak birşey yok aslında ama çevre faktörü çok etkili...insanlar maalesef ki çok acımasızca normal dogumlarini anlatıyorlar...tip o kadar ilerlediki normal dogumun riskleri bile en aza indirgendi...bu konuda doktor seçimi çok önemli...benim dontorumda sezeryanciydi ama ben normal doğum yapacağım deyince çok fazla üstünde etkisi kalmadı ve çok şükür her ki durumda gayet güzel geçti...yazin için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel anlatmışsınız, sizin bilinçli olarak hareket etmeniz yardımcı olmuş. Ama doğum esnasında gereksiz sezaryene yönelten o kadar çok doktor var ki. O anki psikoloji ile çoğu gebe korkudan kabul ediyorlar. Bende en çok ondan şikâyetçiyim. Bu düzmecenin önüne geçilmeli. Yoksa gerektiği yerde sezaryen tabiiki yapılmalı. Doktorlara sesleniyorum, etik olun. Verdiğiniz yemini unutmayın.

      Sil
  4. Ne kadar faydalı bir yazı olmuş, çok teşekkür ediyorum. Normal doğumda, eğer herhangi bir problem yoksa, aynı gün çıkartıyorlar artık. Sezaryende de 1 gece sonra çıkabiliyorlar. Gelişiyor tıp. Ama sezaryen olan arkadaşlarım üzerinden 1 sene geçmesine rağmen dikiş yerlerinin sızladığını söylerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bu kalma süresinde azalma özel hastaneler için de mi geçerli? Aldığım bilgilere göre (ki kendim burada doğum yapmadım) o müesseseler faturayı kabartmak için elinden geldikleri kadar kalmalarını sağlıyorlarmış.
      Sezaryen olan arkadaşlar da sizin bahsettiğiniz gibi dıkış yerindeki hassaslığın arttığını söylüyorlar. Ne de olsa bir ameliyat izidir ve varlığını hep hatırlatır.

      Sil
    2. Eğer herhangi sağlık problemi yoksa, özelde de 1 gece sonra sezeryanlı arkadaşım çıktı. Ama şu da var. Çoğu özel hastane paket gibi satıyor sezeryanı. Sezeryan + 1 gece + bebeğin ilk kontrolleri olarak. Ayrı ayrı fiyatlandıranlar için, sizin söylediğiniz faturayı kabartma olayı çok mantıklı.

      Sil
  5. Özel hastanede özel sağlık sigortam ile doğum yaptım. Epidural normal doğumdu, doğum esnasında bile sezeryana çevirmek istedi doktor.. Allah güç verdi sanırım ve onlar sezeryan hazırlıkları yaparken ve benim nefesim gerçekten de tükenmişken daha güçle ıkınmaya başladım.. Gerek kalmadı çok şükür.. Zorlanmış olsamda doğumdan sonra birsüre verdiğim karardan pişmanlık duysamda şimdi yine hamile kalsam normal doğum yapmak isterim eğer fiziksel şartlar uygunsa.. Yalnızca doktorun kararına bırakmamak gerekiyor bence, annenin ne istediğini çok net bilmeli doktorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, aziminize hayran kaldım. Pes etmemeniz gerçekten örnek vericiydi :))

      Sil
  6. Çok yerinde bir yazı, bende kendi doğum hikayemi anlatacağım birkaç gün sonra blogumda beklerim, sevgiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumaya sabırsızlanıyorum, mutlaka uğrayacağım <3

      Sil
  7. hımm lazım olan arkadaşlara sölerim kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol deep, paylaşarak bilgi sahibi olalım :)

      Sil
  8. Ben de normal doğum yaptım. İlk doğumum acemilik ve telaşla biraz zordu. Ama şuna eminim iyi bir destekle doğumlar daha da kolaylaşıyor. İkincisin de daha bilinçiliydim. Sancı mı kontrol ettim. Ve doktorum mükemmel bir insandı. Hiç sezaryen önermedi. Doktorlar anneleri çok korkutuyor bence. Onlar daha planlı olsun istiyor. Gece yarısı sancılanan bir anneyle uğraşmak istemiyor çoğu. Eminim ki doktorlar doğru yola gösterse ve anneyi korkutmasa bütün anneler normal doğumu tercih eder.
    Bu duyguyu yaşamak müthiş, bir mucizeye tanık oluyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir hayat, ufacık yumurcakların varoluşu gerçekten mucizedir. Ne şanslımışsın, doktorun tam anlamıyla işine hakim birimiş. Keşke bütün doktorlar öyle olsa...

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖