MUTFAK BILGILERI: Pandispanya- Püf noktalar

Herkese merhaba,

Pandispanya yapımı deyince ben sıkıntılara girenlerdendim. Hiç mi hiç tutturamadım. Ne yumuşaklığını ne de kabarmasını sağlayabildim. Başlı başına bir faciaydı. En az 4 farklı tarif uygulayıp denedim onlarca kez ve sonunda pes ettim. Olmuyor, ben yapamıyorum diye savaşı kaybettim. 
Kayıplar büyük, çöpe attığım malzemenin haddi hesabı yoktu artık. Belki de fırınım işe yaramıyor ya da bu işin püf noktalarını hala öğrenemedim diye düşünerek hayır pandispanya ile yoluma devam ettim.
Ama aklımdan çıkmadı bir türlü.
Ben Almanya' dan Türkiye' ye gelin geldim 2011 de. O zamana kadar Restoran işletmecisiydim ve gastronomi benim dünyamdı. Son Almanya seyahatimde pasta uzmanımız Valentina hanım ile görüşmüştüm. Yılların tecrübesine dayanarak pandispanya hakkında bilgilerini alıp sizlere de aktarmak istedim. Benim gibi pandispanya mağdurlarına da belki bu şekilde yardımcı olmuş olurum diye umuyorum.

Gelelim pandispanya yapımının püf noktalarına:


Foto: alıntı


Fırın kalıbını ve fırını hazırlarken:

  1. Fırın kalıbının dibini yağlayıp yağlı kağıt ile kaplayın. Kağıt kalıptan 1-2 cm büyük olsun. Kalıbın kelepçeli olmasına dikkat edin ki kağıt dibinde sabitleşsin.
  2. Eğer rulo pasta için fırın tepsisini kullanacak olursanız tepsiyi öncelikle yağlayın ve kağıdı sağ ve sol kısa kenarlarını kapsayacak şekilde kesin ve yapıştırın. Öylece pişince kolaylıkla rulo yapabilirsiniz ve incelmesini engellersiniz.
  3. Fırını ayarlarken her zaman üst ve alttan ısının eşit şekilde verilmesini sağlayınız. Fırınınız fanlı ise o seçeneği kullanmayınız. Fan pandispanyayı kurutur ve esnek olmasını engeller. O yüzden rulo yaparken kırılıp dağılabilir.

Hamuru hazırlarken:

  1. Hamurun elastike kalıp kolayca rulo şekli alması için hamuru hazırlarken sürelere dikkat edin.
  2. Pandispanya nın pofidik ve yumuşak olması için un ve nişastayı hamura ilave ederken karıştırma süresini 1 dakikadan kısa tutun.
Pişirirken:

  1. Hamuru hazırlar hazırlamaz fırına verin. Eğer dışarıda fazla bekletirseniz esnekliğini kaybedebilir.
  2. Piştiğini kontrol etmek için üstüne parmaklarınız ile hafifçe basın. Parmaklarınız kuru ve yüzey pamuk gibi yumuşak ise fırından çıkma zamanı geldi demektir.Ayrıca bastığınız alan çökmemeli ve eski halini alması gerekiyor.

Soğumadan:

Rulo pasta için pandispanya yapıyorsanız fırından çıkardığınızda hemen yavaşça kağıdı ile rulo şekline getirin. Bu şekilde kalan nemi içinde hapsedip elastike kalmasını sağlarsınız.
Soğuduktan sonra açıp yağlı kağıdı çıkarabilirsiniz.

Pandispanya'yı keserken:


  • Parçaların eşit incelikte olması için bıçak ile etrafını 1 cm derinliğe kadar kesin.
  • Sonra bir ip yardımı ile komple kesebilirsiniz.
  • Pandispanya' yı kesmeden bir gün beklemenizi öneririm. Hem dinlendiği için daha kolay kesilir, hemde herhangi bir parçalanma riski yaşamazsınız.
    NOT: Sıcak halde asla kesmeyiniz.
  • İp yardımı ile kesecek olursanız ipi centik attığınız yere yerleştirip etrafına dolayın ve ipin uçlarını üst üste alıp (x şeklinde) bir düğüm atıp çekin.
  • Pandispanya nın yüzeyinde bombe oluşursa, hatalı bölümü alta alıp krema ile üstünü kaplayın. Üzerine alt bölümü yerleştirince pastanın yüzeyi yine gösterişli hale getirmiş olursunuz. Bu genel olarak pastanın kusursuz görünmesi gereken durumlarda yapılabilir.
  • Eğer bir kaç pasta için hazırlık gerekiyorsa pandispanya yı stretch folyo ya sarıp düz konumda buzdolabında rahatlıkla 2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çat kapı misafir için hazır bulundurmak için de ayrıyetten buzluk poşetine koyup ya da aluminyum folyo ya sarıp derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Kullanacağınız zaman ambalajında açılmasını bekleyin ve oda ısısına gelince çıkarın ki kurumasın.

16 yorum:

  1. Tarifi not alıyorum en kisa zamanda deneyecegim. Merak ettim bakalım ben tutturabilecek miyim?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol şans canım, tek müdahale edemiyeceğimiz nokta fırındır. Performansı çok önemli

      Sil
  2. Çok lezzetli görünüyor. Bir gün denemek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca tarifini paylaşacağım önümüzdeki yayınımda, yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  3. Teşekkür ederim bu bilgiler için çok önemli gerçekten. .

    YanıtlaSil
  4. Çok severim pandispanyayı, iki gün önce yapmıştım. Pişirme kağıdı dışında ayrıca yağlamak gerektiğini bilmiyordum. Çok teşekkür ederim bilgi için.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle veediğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Çok guzel bir yazı olmuş. Ve benim tam da aradığım zamanda bu bilgileri yayınladıniz:-)doğum günu için pasta yapmayı düşunüyorum bu bilgiler çok işime yarayacak. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntılı tarifi yeni yayınımda paylaşacağım, onu kaçırmayın ;)

      Sil
  6. Ne güzel anlatmissin. Ben de hiç beceremem hazir alirim o yüzden. Kaydedeyim bu tarifi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha ki yayınımda ayrıntılı tarifi paylaşacağım sizlerle

      Sil
  7. pasta üretim fabrikasında çalışıyorum buraya tarif yazamasam da bence bu işin püf noktası pişirme aşaması . Pişirmede püf nokta ise taş tabanlı fırında pişirme işlemi yapmak :( iş yerindeki tarifin aynısını evde uyguluyorum olmuyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, ev ortamında bir fabrikanın imkânlarını sağlayamayız. Zaten bu yaptıklarımız butik çalışmalar olduğu için pürüzsüz sonuç almak mümkün değil. Gelecek yazımda evde yapabileceğimiz en iyi sonuçlar getirecek pandispanya tarifini paylaşacağım. Kalıplara göre malzemelerin miktarları da ayarlanmış şekilde olacak.

      Sil
  8. püf noktalar için teşekkürler tatlım mutfakta vakit geçirmeyi çok seven biri olarak söylediklerini dikkate alacağım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sonuçlardan memnun kalırsın, yorumun için teşekkürler :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖