Herkese merhaba,
mutfak gereçlerde
silikon ile çağ atladığımızı üreticiler reklamlarda sürekli
dile getirirler. Açıkcası bende bu konuda onlar ile
hemfikirim.Artık tüm kek kalıp çeşitleri silikon olarak da
satılıyor. Yeriniz dar ve yağlama / unlama ile uğraşmak
istemiyorsanız silikon kalıplar pratik çözümler oluşturuyorlar.
Özellikle kalıptan çıkarılması zor şekiller için silikon
tercih sebebidir. Detaylar daha belirgin olur ve şeklini korursunuz.
Ama yine de
klasik metal kalıplardan da vazgeçemiyorum.
Bu yazımda
tereddütte olan arkadaşlara bu mucizevi materyalin mutfaktaki artı
ve eksilerini sayarak, alışverişlerinde ve kullanımda neye dikkat
etmeleri gerekenleri belirtmek istedim.
Gelelim
dikkat edilmesi gereken noktalara...
- Silikon kek kalıbınızı seçerken aşırı kokmamasına dikkat etmelisiniz
Düşük
maliyetli silikonlara sağlığa zararlı olan plastik türevleri
ekleniyor ki fırında ısıyı alırken keke işleme riski
yaşayabiliyoruz.
- Kalıbın kendisi fazla ince olmaması gerek. Özellikle büyük kalıplarda ince oldukları zaman hamuru kalıba aktarıp fırına verdikten sonra ısındıkça şekillerini kaybedip detaylar kaybolabilir.
- Kalıbın etrafını saran kenarı dayanıklı ve sert olmasına dikkat edin. Böylece kalıbın kontrolsüz eğrilip bükülmesini önlemiş olursunuz.
- İlk kullanımda mutlaka deterjanlı sıcak su ile yıkanmalı. Genelde kalıba hamuru eklemeden soğuk su ile durulayıp kesinlikle kurulamayın. Bunun dışında yağlamaya lüzum yok.
- Silikon kalıplarda yaşanan sorunlardan biri hamuru kalıba koyduktan sonra fırına taşırken yaşadığımız yamulma tehlikesi. Bunun önüne geçmek için oldukça kolay yöntem var: Kalıbı fırın tepsisine yerleştirip hamuru ilave edin ve bu şekilde fırına verin. Ayrıca kalıbın ¾ den fazla doldurmayın ki pişerken hamur kabarıp taşmasın.
- Büyük hacimli kalıplarda üstünün çabuk pişip içinin sulu olma riski yüksek.Bunu önlemek için düşük ısıda (140 ile 160 derecede) ve üstüne yağlı kağıt yayarak pişirmenizi öneririm.
- Eğer kekin kalıptan çıkması zor ise size bazı ipuçları vereyim:10 dakika soğmasını bekleyip kalıptan yavaşça çıkarın ama komple soğmasına izin vermeyin.
Kesinlikle
bıçak veya başka kesici / delici alet ile çıkarmayı denemeyin kalıp zarar görebilir. Onun yerine kenarlardan sıyırarak
çıkarın.
Kekin hamuru
akışkan ve boza kıvamında olmalı. Daha katı olunca yapışabilir,
o yüzden kalıbı o tür hamurlar kullandığınızda mutlaka
yağlayın.
- Silikon kalıpların temizliği oldukça kolay. Sıcak su ile rahatça temizleyebilirsiniz. Ayrıca bulaşık makinesine de dayanıklı oluyorlar.
- Fırın dışında silikon kalıbını mikrodalga fırında da kullanabilirsiniz.
- Silikon kalıplar derin dondurucuda da kullanılabiliyor. Parfe veya dondurmalarınızı değişik şekilde sunmanız için idealdir.
Umarım
verdiğim öneriler işinize yarar ve enfes kekler ve tatlılar
sofralarınızı süsler.
(Fotolar: alıntı)
Sağlık konusunda endişe duyduğum için bu kalıplara bakıp bakıp içim gitse de alamıyordum. Şimdi bu tavsiyeler sayesinde doğru seçimler yapabilirim belki, teşekkürler :)
YanıtlaSilHaklısın canım, özellikle gıda ürünleri ile yakın temasta olan herşey iyi seçilmeli ve kaliteli olmalıdır. Maalesef çok hile var insan güvenemiyor :(
SilÇok doyurucu bilgilendirme olmuş canım emeğine sağlık. Henüz bende raflara bakıp cesaret edip alamayanlardanım. Tavsiyen doğrultusunda en azından ufak kalıplardan deneyebilirim. Sevgiler...
YanıtlaSilUmarım memnun kalırsın :)
SilÇok faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Ben bu tarz kalıp hiç kullanmadım ve şimdilik kullanmayı da düşünmüyorum ama almak istersem önerilerinizi dikkate alacağım :-)
YanıtlaSilGenelde ben metal kalıplar tercih ederim amaaaa özellikle detaylı ve değişik şekilli keklerde çok kolaylık sağladığı için silikon tercihim. Ama önyargılarım hala var ve dikkatli seçiyorum. Kaliteli ürün almayı ihmal etmeyin
Sil