MUTFAK BİLGİLERİ: Silikon kek kalıbı alayım mı??

Herkese merhaba,




mutfak gereçlerde silikon ile çağ atladığımızı üreticiler reklamlarda sürekli dile getirirler. Açıkcası bende bu konuda onlar ile hemfikirim.Artık tüm kek kalıp çeşitleri silikon olarak da satılıyor. Yeriniz dar ve yağlama / unlama ile uğraşmak istemiyorsanız silikon kalıplar pratik çözümler oluşturuyorlar. Özellikle kalıptan çıkarılması zor şekiller için silikon tercih sebebidir. Detaylar daha belirgin olur ve şeklini korursunuz.
Ama yine de klasik metal kalıplardan da vazgeçemiyorum.
Bu yazımda tereddütte olan arkadaşlara bu mucizevi materyalin mutfaktaki artı ve eksilerini sayarak, alışverişlerinde ve kullanımda neye dikkat etmeleri gerekenleri belirtmek istedim.

Gelelim dikkat edilmesi gereken noktalara...

  • Silikon kek kalıbınızı seçerken aşırı kokmamasına dikkat etmelisiniz
Düşük maliyetli silikonlara sağlığa zararlı olan plastik türevleri ekleniyor ki fırında ısıyı alırken keke işleme riski yaşayabiliyoruz.

  • Kalıbın kendisi fazla ince olmaması gerek. Özellikle büyük kalıplarda ince oldukları zaman hamuru kalıba aktarıp fırına verdikten sonra ısındıkça şekillerini kaybedip detaylar kaybolabilir.

  • Kalıbın etrafını saran kenarı dayanıklı ve sert olmasına dikkat edin. Böylece kalıbın kontrolsüz eğrilip bükülmesini önlemiş olursunuz. 
  • İlk kullanımda mutlaka deterjanlı sıcak su ile yıkanmalı. Genelde kalıba hamuru eklemeden soğuk su ile durulayıp kesinlikle kurulamayın. Bunun dışında yağlamaya lüzum yok.


  • Silikon kalıplarda yaşanan sorunlardan biri hamuru kalıba koyduktan sonra fırına taşırken yaşadığımız yamulma tehlikesi. Bunun önüne geçmek için oldukça kolay yöntem var: Kalıbı fırın tepsisine yerleştirip hamuru ilave edin ve bu şekilde fırına verin. Ayrıca kalıbın ¾ den fazla doldurmayın ki pişerken hamur kabarıp taşmasın.

  • Büyük hacimli kalıplarda üstünün çabuk pişip içinin sulu olma riski yüksek.Bunu önlemek için düşük ısıda (140 ile 160 derecede) ve üstüne yağlı kağıt yayarak pişirmenizi öneririm.

  • Eğer kekin kalıptan çıkması zor ise size bazı ipuçları vereyim:
    10 dakika soğmasını bekleyip kalıptan yavaşça çıkarın ama komple soğmasına izin vermeyin.

Kesinlikle bıçak veya başka kesici / delici alet ile çıkarmayı denemeyin kalıp zarar görebilir. Onun yerine kenarlardan sıyırarak çıkarın.
Kekin hamuru akışkan ve boza kıvamında olmalı. Daha katı olunca yapışabilir, o yüzden kalıbı o tür hamurlar kullandığınızda mutlaka yağlayın.

  • Silikon kalıpların temizliği oldukça kolay. Sıcak su ile rahatça temizleyebilirsiniz. Ayrıca bulaşık makinesine de dayanıklı oluyorlar.
  • Fırın dışında silikon kalıbını mikrodalga fırında da kullanabilirsiniz.
  • Silikon kalıplar derin dondurucuda da kullanılabiliyor. Parfe veya dondurmalarınızı değişik şekilde sunmanız için idealdir.





Umarım verdiğim öneriler işinize yarar ve enfes kekler ve tatlılar sofralarınızı süsler.

(Fotolar: alıntı)

6 yorum:

  1. Sağlık konusunda endişe duyduğum için bu kalıplara bakıp bakıp içim gitse de alamıyordum. Şimdi bu tavsiyeler sayesinde doğru seçimler yapabilirim belki, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım, özellikle gıda ürünleri ile yakın temasta olan herşey iyi seçilmeli ve kaliteli olmalıdır. Maalesef çok hile var insan güvenemiyor :(

      Sil
  2. Çok doyurucu bilgilendirme olmuş canım emeğine sağlık. Henüz bende raflara bakıp cesaret edip alamayanlardanım. Tavsiyen doğrultusunda en azından ufak kalıplardan deneyebilirim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Ben bu tarz kalıp hiç kullanmadım ve şimdilik kullanmayı da düşünmüyorum ama almak istersem önerilerinizi dikkate alacağım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde ben metal kalıplar tercih ederim amaaaa özellikle detaylı ve değişik şekilli keklerde çok kolaylık sağladığı için silikon tercihim. Ama önyargılarım hala var ve dikkatli seçiyorum. Kaliteli ürün almayı ihmal etmeyin

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖