TATLI TARİFLERİ: Vişneli Tirit

Kayınpederim´in çocukluğunda severek yediği tatlı ile yeni tanıştım. Basit olduğu kadar da lezzetli olması yaz aylarında sofralara şenlik katıyor. Konya Ereğli yöresine ait bu ekmek tatlısını aranızda bilenler vardır eminim. Vişne zamanında mutlaka yapmanıza tavsiye ederim. Kaymak ile genelde servis edildiği halde ben daha hafif versiyonunu sizin için görüntüledim. Eğer vişne sosu fazla gelecek olursa başka tatlılarda yada kahvaltıda da kullanabilirsiniz...





Malzemeler:

1 kilo vişne
750 gr. Şeker
Tereyağı
2 ekmek

üzerine:
Kaymak, krem şanti yada dövülmüş ceviz


Yapılışı:

Vişnelerin taşlarını çıkartıp şeker ile uygun bir tencerede pişirin. 

Ekmekleri eşit kalınlıkta dilimlere kesip fırın tepsisine dizin. Üzerine dilediğiniz kadar tereyağı sürüp kızarıncaya kadar 200 derece ısıtılmış fırında bekletin.

Fırından çıkar çıkmaz üzerine vişne sosunu dağıtın. Ilındıkyan sonra buzdolabında iyice soğutup üzerine dilediğiniz malzemeyi ( yada hepsini ) ilave edip servis edin.

Afiyet şeker olsun...

NOT:
Şekeri vişnenin olgunluğuna göre arttırıp yada azaltabilirsiniz. Çok olgunlaşınca tatlanan 1 kg vişneye 500- 750 gr. Şeker yeterli olur. Çok tatlı seviyorsanız mutlaka 1-1 ölçüde kullanın ama bilin ki ekmek sosu çektiginde tatlı ağır gelebilir. Zaten ortalama 1-2 dilimden fazla yenmiyor.

13 yorum:

  1. Kolay ve güzel bir tarif en kısa zamanda deneyeceğim. Ankara'da Elmadağ'ın da tiriti meşhurmuş, gittik et yemeği olduğunu söylediler. Her yörenin triti farklı demek ki! Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Elinize Sağlık Vişne seven birisi olarak,bayıldım bu tarife,yapan olsa da yesek vişneli tirit,emeğinize sağlık,sevgiylee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yakın zamanda tarifi yapan olur,gerçekten denemeye değer...

      Sil
  3. bilmiyordum ben yeni öğrendim valla tirit diyince yemek gelirdi aklıma hafifte bir tatlıya benziyo vişnede pek bi sevilir yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk anda yemek olduğunu sandım, biraz önyargılı demedim ama tadına doyamadım bir türlü

      Sil
    2. Bende ilk anda yemek olduğunu sandım, biraz önyargılı demedim ama tadına doyamadım bir türlü

      Sil
  4. Vişne zamanı yaklaşıyor gamzeciğim, denenmeli diye düşünüyorum. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Sunumu da güzel olmus. Eline saglik.

    YanıtlaSil
  6. Konya eregliliyim.tiriti çok özledim.sizin tarifinizde çok güzel annem yağda tavada kızartırdı sizin tarifiniz gibi denedim daha hafif oldu
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, beğendiyseniz ne mutlu bana :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖