İlkbaharın artık adım adım yaklaşmasını hissederken okuma listedeki eserleri biraz hafif tuttum. Raporu yayınlamak ile geç kaldığım için beni mahsur görün, bazı değişiklikler ve ailemin ziyareti bana zaman bırakmadı. Ama yine de iki eser okuyup değerlendirecek kadar fırsat buldum.
Şubat' ta bitiremediğim iki bilimsel esere daha fazla ağır edebiyatı eklemeyip, hafif bahar esintileri beynimi ferahlattı. Beklentilerim farklı boyutlarda olup yerine getirildi mi diye merak ederseniz, buyrun bu ayın raporuna ...
**F. Scott Fitzgerald - Muhteşem Gatsby**
Bu eser hakkında düşüncelerimi detaylı şekilde önce yayınladığım yazıda sizler ile paylaşmıştım (okumak için buraya tıklayın).
"Muhteşem Gatsby" en iyi romanlar arasında yer almayı başardığı için okumak şarttı. Beklentilerim ona göre yüksek idi. Ama ne yazık ki beni pek sarmadı diyebilirim. Satır arası mesajlar ve yazıldığı zamanın toplumdaki sosyal ve maddi devrimlerini göz önünde bulundurursak eser gerçekten ulaştığı statüyü hak etmiş. Orta seviyede genel kültüre sahip olan okuyucu eğer sadece ününe bakıp da kitabı okuyacak olursa, bayat aşk hikâyesini ve sonunu çok da heyecan verici bulamayacaktır. Ayrıca çevirinin de bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Belki de stili bana göre cezbedici değildi, bilemiyorum. Maalesef klasik amerikan edebiyatını bana bu kitap da sevdiremedi.
Puanım: 2/5
** Agatha Christie - Sonuncu Kurban **
Hercule Poirot romanları ile haşır neşir olduğum için bu eseri gözden kaçırdığıma şaşırmıştım. Bir sitede PDF olarak bulduğumda hemen indirip gece yatmadan önce yatakta okudum. Hikâye Hercule Poirot' un pasif araştırması ile beni pek de memnun etmedi. Agatha hanım bu eserinde biraz özensiz davranıp baştan cinayetin oluşumu ve katilin kimliğine dair fazla ipucu vermiş. Polisiye romanlar ile yeni tanışıyorsanız size uyabilir. Akıcı dille konuyu kolayca takıp edebilirsiniz. Öneri olarak size kendinizi gereksiz betimlemelere kaptırmayıp kayıp olan genç kadının karakterini inceleyip olayı çözmenin kısa yolunu bulmaktır. Agatha hanım bazı gereksiz karakterler ile katilin izini biraz bulanıklaştırmak istemiş.
Agatha Christie' nin 48. romanı' nın konusunu özeti:
"Ünlü yazar Ariadne Oliver, panayırda yapılacak olan bir polisiye gösterinin senaryosunu yazması için Deon'daki bir malikaneye davet edilir. Ancak Oliver'in anlayamadığı bir şeyler vardır ve oyunculardan bazılarının davranışaları şüphelidir. Bunun üzerine Miss Oliver, dedektif dosto Hercule Poirot'u davet eder. Daveti kabul eden Hercule Poirot oyunu da izlemek için burada kalır.
Panayır günü büyük bir felaket olur ve oyunculardan biri öldürülür. Ancak işi çözmek zordur, çünkü gerçek ipuçlarına ulaşmak için sahte ipuçlarını elemek lazımdır ve bu iş için Ariadne Oliver ile Hercule Poirot el ele verir." (Kaynak: Vikipedi)
Her ne kadar romanı zayıf bulsam da polisiye romanın taçsız kraliçesinin eserini yine de tavsiye ederim.
Puanım: 4/5
Bu ay için bu kadar. Nisan ayı yine hedefime ulaşamayacağımı sanıyorum. Hâlâ Debbie Macomber ve iki bilimsel kitaplarım yarım kalmış olarak bekliyorlar. Debbie hanımın eserini bitirip bir polisiye daha okumayı düşünüyorum, bakalım başaracak mıyım ;))
Son zamanlarda tüm çabalarıma rağmen okuyamadığım için sizi hayli kıskandım..Kitaplara gelince Son Kurban'ı merak ettim PDf olarak bulduğunuz siteyi paylaşırsanız belki ara verdiğim yerden bu kitapla başlamış olurum.. Sevgiler,
YanıtlaSilBloguma hoşgeldiniz,
SilPdf veya epub olarak sayısız eser paylaşan bir site var, orada Agatha Christie'nin birçok kitabına rastlarsınız.
Son Kurban'ın linkini buradan veriyorum:
http://pdfkitapoku.com/baslik/sonuncu-kurban-agatha-christie/
Değerli yorumunuz için teşekkürler :)
Polisiye romanlarda gizem benim için çok önemli. Eğer kolayca tahmin edebildiğim bir romansa pek etkilenmiyorum. :) Muhteşem Gasbty sanırım kapağını görsem merak eder alırdım. :)
YanıtlaSilHoşgeldiniz bloguma,
SilGizem konusunda hemfikiriz, Gatsby'nin kapak tasarımına bende bayılmıştım. Ama herşey dış görünüş değil maalesef, gerçi romanın pek çok hayranı var. Sonuçta herkes kendi tecrübesini yaşamalı :)) yorumunuz için teşekkürler
Gatsby'nin kitabını beğenene rastlamadım sanırım :D filmi kitaptan daha güzel olan nadir eserlerden olsa gerek :)
YanıtlaSilKültürel olarak bize uzak kalan bir ortamı konu aldıkları için mi yoksa anlatım stili mi bir türlü çıkaramadım. Gerçek şu ki Muhteşem Gatsby soğuk ve yüzeysel bir üslupla karşıma çıktı ve bu hiç hoş olmadı. Ruhsuz geldi bana.
SilSonuncu kurban efsanedir herkes okumalı Gamze abla siteni takipe alıyorum bloğuma beklerim :)
YanıtlaSilMutlaka uğrayacağım, sevgiler ve hoş geldin :)
SilBloğumda ödüllü blog keşif etkinliği var beklerim sevgiler :)
YanıtlaSil