TATLI TARİFLERİ: Limon Dilimleri

Limon bizim kültürde önemli bir yer almak ile beraber, birçok tatlıda' da kullanılıyor. Vitamin C bombası olarak da bilinen bu meyve, bu sefer ince ve zarif bir sunum ile kalplerinizi fethetmeye hazır. Baştan belirleyeyim ki limonun tadı bu tatlıda öne geçiyor. Ekşinin tatlıya harika bir şekilde eşlik edip içinizi ferahlatacak...





Malzemeler:

1 su bardağı un
1/3 su bardağı pudra şekeri
1 çimdik tuz
1/2 su bardağı eritilmiş margarin veya    tereyağı 

Dolgusu için:
3 yumurta 
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı (100 ml) krema
2 1/2 yemek kaşığı tepeleme un
1 çimdik tuz
1 küçük limonun suyu 
1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

Üzerine:
Pudra şekeri

Yapılışı:

Büyük kare yada dikdörtgen fırın kalıbını yağlayıp unlayın (yağlı kâğıt da kullanabilirsiniz). Şeker ve erimiş margarini  mikser ile şeker eriyene dek çırpın. Yavaşça üzerine unu eleyip, tuzu ekleyerek karıştırın. Birkaç dakika yoğurup kalıbın tabanına iyice bastırarak yayın ( eşit genişlikte olup kenar bırakmayın). 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana dek yaklaşık 15 dakika pişirin ( 15 dakikayı kesinlikle geçirmeyin).
Dolgusu için yumurta, krema ve şekeri yine iyice mikserle çırpın. Unu eleyerek ilave edin ve tuzu ekleyin. Bu işlem sürecinde sürekli yüksek devirde çırpmaya devam edin. Limon suyunu ve kabuğunu ilave edip 1-2 dakika daha düşük devirde çırpın. Fırından çıkan tabanın üzerine hemen döküp 25-30 dakika pişirin. Üzerinde ince ve hafif kızarmış tabaka oluşacak. Dolgu biraz inmiş ve yumuşak ama kesinlikle sulu olmaması gerek (kontrol etmeyi ihmal etmeyin). Tart oda ısısına gelince buzdolabına alın. En az 3 saat iyice soğuyana dek bekletin. Kare yada dikdörtgen parçalara kesip üzerine pudra şekeri serpiştirip servis edin.

Afiyet şeker olsun...

NOT: 
Bu tartın yanına sade dondurma yada krema yakışır. Dilerseniz kış aylarında limon yerine portakal da kullanabilirsiniz. 
Limonun ekşiliğinden dolayı suyunun belirttiğimden fazlasını eklemeyin. Portakal' da 1 orta boyun suyu yeterli olacaktır ( fazlası sulandırır).
Derin dondurucuda kesik şekilde buzdolabı poşeti içinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Misafir gelince kurtarıcı oluyor.

3 yorum:

  1. Hafif bir tatlıya benziyor. ^^

    YanıtlaSil
  2. 2 1/2 yemek kaşığı tepeleme un = 2 buçuk yemek kaşığı mı oluyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Esma hanım ama tepeleme olsun silme değil (1-2 gram fark etmiyor)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖