YEMEK TARİFİLERİ: Karnıyarık

Klasik türk mutfağından bir inci daha geliyor benden. Bu yemeğin bir kaç pişirme seçeneği var ve ben size sevdiğim şeklini sunuyorum. Dilerseniz ocak yerine fırında da yapabilirsiniz. 
Daha hafif mi olsun? Malum patlıcan çok yağ çeker ve yerken aynen salar, herkes bundan zevk almayabilir. Size önerim patlıcanları kızartmadan kullanın ve pişme süresini 5-10 dakika uzatın, gayet lezzetli oluyor...






Malzemeler:

250 gr. kıyma
4 orta boy patlıcan
2 orta boy soğan
3-4 büyük diş sarımsak
4 domates (2 adet olgun olsun)
3-4 sivri biber
Birer yemek kaşığı biber ve domates salçası
4 dal maydanoz
4 dal dereotu
4 dal nane
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Patlıcanları yıkayıp şerit şeklinde soyun ve uzunlamasına ikiye bölün. Ortalarına yine uzunlamasına çok derin olmayan çizil atın ( yarılmasın). Tuzlu suyun içinde bir müddet bekletin kara suyu aksın. Bu arada soğanları yemeklik doğrayın ve yağda kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Rengi değişince salçaları ekleyip eriyene kadar karıştırın. 2 olgun domatesi rendeleyip ekleyin ve biraz pişirin. Sarımsakları ve taze baharatları ince kıyın, harça ekleyin. Tuzu ve karabiberi ayarlayın. Bir, iki dakika çevirip altını kapatın.
Patlıcanları orta ateşte biraz yumuşayana dek iki taraflı kızartın ve kağıt havlunun üzerine koyup fazla yağını alın. Domatesleri ikiye bölüp, biberler ile hafif kızartın. 
Uygun tencere yada tavaya patlıcanları yerleştirip ortalarını çatal yardımı ile biraz açın. Harçtan ilave edin (ben dağılmasın diye fazla koymuyorum ama dilediğiniz kadar koyun). Domates ve biberleri üzerlerine yerleştirin. 
İki bardak sıcak su ile tuzu yavaşça kenarından ilave edin. İsterseniz önceden suya bir kaşık salça da ekleyin.
Orta ateşte 15-20 dakika pişirin ve sıcak servis edin.

Afiyet olsun...


NOT:
Menüde Yayla Çorbası, Karnıyarığın yanına Cacık ve Pirinç Pilavı öneririm.

1 yorum:

  1. gerçekten klasik bir yemek ellerine sağlık,
    ben patlıcanları gözleyerek yapıyorum çok daha hafif oluyor...

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖