ÇOCUK & AİLE: Kreş mi, Crash mi?

Herkese merhaba,



kızım Berrak 3 yaşında ve bu zamana kadar günleri tek çocuk olarak hep benimle ve büyükleri ile geçti. Yaşıtları ile olsa olsa ziyaret ettiğimiz arkadaşlarda ve gittiğimiz oyun parklarında karşılaşırdı ki bu tanışmalar oradaki geçirdiğimiz vakit ile sınırlıydı. Büyük şehirde yaşamanın dezavantajı, insanların birbirinden kopuk olup sosyalleşmenin zorlaşmasıdır. Hele İstanbul da daha da güç. Bu yüzden ben hala buraya adapte olamadım. Mesafeler, yollarda ve trafikte boşa geçirdiğimiz zaman insanları gittikçe birbirinden uzaklaştırıyor. Miniklerimiz için bu daha da zor tabiiki. Yaşıtları ile zaman geçirme imkanları daha kısıtlı ve sürekli planlı hareket etmeleri gerekiyor.
Berrak ın ihtiyaçları yaşı ile değişti. Benim ona vereceğim artık yetersiz kalıyor ve yaşına uygun eğitim, edinmesi gereken arkadaşlıklar ve böylece olumlu yada olumsuz tecrübeler dünyayı tanıması için önemli.
Özünde sosyal çocuk olduğu için sevecen ve cana yakın yaklaşır ve herkes onu hemen kabul edip pozitif yaklaştıklarını sanıyor. En azından büyükler öyle diye biliyor.

Ama çocuklar aralarında öyle değiller. Onun ile oynamak istemeyen, git burdan diyenler olduğunda Berrak genelde donup kalıyor ve nedenini anlamadığı için artık biraz çekingen yaklaşmaya başlıyor. Muhtemelen kendisinin yanlış bir şey yaptığını düşünüyorum. Eşim ile müdahale etmeyip olayı izelemek ile yetiniyorduk. Sonra yaşadıklarını analiz edip sebepleri açıklamaya çalışıyorduk. Ama o çocuk ile daima görüşse belki arkadaş olabileceğini, o anda sadece ters davranmış olabildiğini izah etsek bile yaşamadıkça sadece sözlerde kalacağı aşikar. Bunun için devamlı görüşebileceği çocuk grubu ile beraber olmasının zamanı geldi. Ama tabiiki yaşına uygun eğitim de görmesi gerekir ve ortam düzgün, ilgilenen kişiler donanımlı, orada geçirdiği zaman kaliteli olması gerekir ki boşuna gitmiş olmasın. İş uygun kreş bulmak ile başlıyor.
İstanbul kazan ben kepçe deyip yola çıkmak tabiiki anlamsız. Çevredeki kreşlerin listesini çıkarsam bile doğrusunu seçmek için neye dikkat etmeliyim ki?

Uyguladıkları eğitim sistemleri kulağa hoş gelse bile işe yarıyor mu yoksa sonuçta balon gibi şişirilmiş bir moda akımı ve pedagojik olarak boş mudur? Dil eğitimi veriyorlar mı? Beslenme planları dengeli mi yoksa alıştığından çok farklı mı? Velileri ne şekilde bilgilendiriyorlar ve iletişim kurmak zor mu? Faaliyetler ve etkinlikler nedir? Diğer veliler ile tanışma imkanı sunuyorlar mı? Müdür veya işleten kişi işini severek mi yapıyor yoksa olaya ticari mi yaklaşıyor? Gruplar kaç çocuktan oluşuyor? Eğitmen başına kaç çocuk düşüyor?....

Sorular, sorular, sorular...
Anlaşılan yola çıkmadan ön araştırma yapmak kaçınılmaz ve planlı hareket etmek şart. Yoksa duvara toslamamız mümkün, kreş yerine 'crash' yaşayacağımıza eminim.


O yüzden yüce Google' a başvurdum ve ipuçları veren iki siteyi size önermek istiyorum.

  1. Anneysen.com: Anneleri ilgilendiren 1001 konu ile ilgili makaleler ve pratik bilgier yayınlayan sitede kreş seçerken neye dikkat etmeniz gerektiğini açıklamaları ile yayınlamışlar. (http://www.anneysen.com/uzman-makaleleri/detay/kres-secerken-nelere-dikkat-etmelisiniz-30755)

  1. Doğruokul.com: Kreş ve Anaokul seçimleriniz ile ilgili verdikleri bilgiler ve bunun dışında indirmek için bulunan Check listesini bulabilirsiniz. Yazıcıda çıktı alarak okul ziyartelerinizde yanınızda bulundurup önemli notlar alarak evde seçiminizi rahatlıkla yapabilirsiniz . Ayrıca kendi kriterlerinize göre sizin için en doğru anaokulları bulmak için de yardımcı olabiliyorlar.(http://www.dogruokul.com/makaleler/detay/anaokulu-secerken-nelere-dikkat-etmeniz-gerekir/73)


Copyright: www.dogruokul.com



Bu değerli bilgiler ile çaylak anne olarak ilk adımları atmak bir hayli kolaylaştı. Umarım kriterlerime uygun kreş bulmak nasip olacak, bana şans dileyin. Benim gibi arayışta olan anne ve babalara da buradan kolay gelsin diyorum :))

NOT:

Deneyimli anneler ve babalar, ekleyebileceğiniz bilgiler varsa lütfen buradan bizimle paylaşın. Teşekkürler...

11 yorum:

  1. Büyük oğlumu kreşe vereceğim zaman araştırmıştım. Herşey çok iyi görünüyordu başladık. İlgili pedogog bir çocuğa bağırıyordu birgün. Tesadüf girdim içeri. Dondum kaldım. Ona şunu sordum "sizin gerçek eğitiminiz nedir?" Önce sessiz kaldı sonra zırvalamaya başladı. Okul sahibinin yanına çıktım biraz tehdit eder gibi konuştum, sizi şikayet ederim gibi. Kısacası sonunda o bayanın ilkokul mezunu olduğunu itiraf etmek zorunda kaldılar. Sadece diploma sormamıştım oysa. Araştırdığımı sanıyordum. Yeni kreşe verirken hepsini sordum öğrendim.
    Feci bir tecrübeydi benim için.
    Bu arada çocuklar için kreşin çok önemli olduğunu bir defa da ben söyleyeyim özellikle sosyal bağlar açısından
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Yaşadıklarınıza üzüldüm, gerçekten ince eleyip sık dokumak şart bu konuda. Yorumunuz için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. Yaşadıklarınıza üzüldüm, gerçekten ince eleyip sık dokumak şart bu konuda. Yorumunuz için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  4. Kreş çok önemli oğlum da 3 yaşını dolduracak. Çok memnunuz. Ben evde yetemiyorum. Kreşeten geliyor daha yatana kadar benimle oynamak istiyor enerjileri bitmiyor yahu. Sosyalleşmesi açılması içinde çok faydalı. Tabii iyi bir kreş bulman şart. Öğretmeni çok önemli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum, her yer kreş ve anaokulu doldu ama duyduklarım ve okuduklarım gözümü korkuttu. İlgisizlik, sözde eğitim ve uyduruk diplomalar ve daha neler... Çocuklarımızı kime emanet ettiğimizi iyi araştırmak lâzım.

      Sil
  5. dogru okul ve dogru öğretmen gerçekten onemlı umarım dogru kararlarda ılerlersınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende umutluyum bakalım sonuç ne olacak :)

      Sil
  6. Canim ben sana bir anaokulu ögretmeni olarak fikrimi yazayim. O yaslarda çocuklar biraz yalniz kaliyor kreslerde. Yani bazen yasindan fazlasini yapmasi beklenebiliyor. Bana göre 4 yas sonrasi en uygun zaman tabii annenin bekleme imkani varsa. Çünkü o yasta daha bir bilincli oluyorlar. 4 yas alti icin de oyun gruplari olabilir. Yuvaya da alismis olur çocuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerin için çok teşekkür ederim,zaten hemen vermeyeceğim. Sanırım altı ay kadar sürebilir bazı sebeplerden dolayı.Dediğin gibi oyun grupları ile ilk önce bir ısınmaya çalışacağız :))

      Sil
  7. kızım tam 41 aylıkken kreşe başladı. çok araştırınca kafam karıştı. ben bir devlet kreşine verdim. bakıcı teyzesinden ve öğretmeninden çok memnunuz. severek gidiyor. şu anda tatilde ve okulum ne zaman açılacak diye her gün söyleniyor:)
    ben artık bunun biraz şans işi olduğunu düşünmeye başladım. bir bakıyorsunuz en iyi denilen okul ya da öğretmen başka veli tarafından kötüleniyor. sizin beklentinize bağlı. zaten 3.5 yaşında çok fazla öğretici şeyler beklemedim ben. mutlu olsun, grup oyunlarına alışsın yeter mantığıyla gönderdim. kızımda olumlu etkileri oldu. artık kendini daha raht ifade ediyor. çekingenliğini attı diyebilirim. yarım gün kreşi 3 yaşından sonra destekliyorum.
    sağlıkla büyütün yavrunuzu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)

      Kreş seçmek gerçekten zor ve şansa dayalıdır. Herşey çok iyi görünse de sonuç olarak çocuğun mutlu olması her zaman önemlidir. Yorunuz icin teşekkürler :)

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖