GÜZELLİK & MAKYAJ: Ev yapımı doğal yüz maskeleri (2.Bölüm)


Sonbaharın gelmesi ile soğuk havalar ve kalöriferin yan etkileri cildimizi bir hayli yoracak. Hem sorunlarınızı gideren, hemde bütçenizi zorlamadan harika sonuçlar almak kim istemez? Öyleyse bırakın pahalı spa ve ürün aramayı, gelin evinizde o keyfi yaşayıp doğal ve içeriğini kendi elinizle seçme lüksünü size yaşatayım. Birinci bölümdeki gibi öncelikle sizlere dikkat etmeniz gereken püf noktaları vereyim...





1. Yapacağınız maske yaşınız, cilt tipiniz ve cildinizdeki soruna uygun olması gerek. O yüzden bunun analizini yapmadan herhangi bir maskeyi uygulamayın. Özellikle hassas cildiniz varsa sıkılaştırıcı ve kan dolaşımını arttırıcı maskeleri tavsiye etmiyorum. Teninizin gerilmesi ve kızarması sonuç olabilir, dikkatli olun.

2. Kan dolaşımını arttıran ve cildinizi geren maskeleri uygularken mutlaka göz ve dudak kenarlarını, ayrıca boynunuzdaki orta bölgeyi açık bırakın. Belirttiğim bölgelerdeki ten ince ve hassas olduğu için tahriş olabilir. İsterseniz gözlerinizin üzerine bu tür maskeyi uygularken birer dilim salatalık koyun, dinlendirici etkisini hemen hissedeceksiniz.

3. Maskeyi uygulamadan evvel yüzünüzü iyice temizlemeniz şart. Makyajınızı iyice çıkartın ve yüzünüzü yıkayın. Eğer cildiniz yağlı ise dengeleyici tonik ile de silin. Ayrıca saçınızı toplayın ve gerekirse bir bant ile yüzünüzden uzak tutun.

4. Maske yüzünüzde kuruması gerekirse doğrudan su ile yıkamayın. Maskenin sertleşince kabuklaşması cildinize zarar verebilir. Onun yerine sıcak su ile uygun bir bezi (microfiber öneririm) ıslatın ve nemli olana kadar suyunu sıkın. Maskenin üzerinde 2-3 dakika bekletin ve hafifce bastırarak silin.

5. Kullandığınız malzemeler  taze olmasına dikkat edin. Özellikle yumurta ve sebzeler, baharat ve sütlü mamüllerde yararını görmeniz için aynı gün alıp tüketmenizi tavsiye ederim. Yaptığınız maskeyi sadece haricen kullanın ve hiç bir şekilde saklamayın. 

6. Malzemelere karşı herhangi bir alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa o maskeyi kesinlikle yapmayın. Eğer emin değilseniz boynunuzun kenarına maskeden bir parça sürün ve bekleme süresini doldurup durulayın. Eğer 24 saat içinde cildiniz olumsuz tepki vermezse kullanabilirsiniz. Yine de garanti veremem, kendi tercihinize kalmış.

7. Maskeyi uyguladığınızda sürenin dolmasını beklerken kendinize özen gösterin. Rahat pozisyonda oturun veya uzanıp kendinizi kasmayın. Maske sadece teniniz için değil,ruhunuz için de besleyici olsun...



Biberiye Maskesi


Gevşek ve yorulmuş ciltler için mucizevi baharat biberiye harika sonuçlar veriyor. Cildinizin yeniden elastike olmasını sağlar ve ayrıca antiseptik özelliğe sahiptir.

1 yumurtanın sarısını, 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı biberiye tozunu karıştırın. İnce şekilde yüzünüze ve boynunuza sürüp 15-20 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın ve kreminizi uygulayın.

Adaçayı Maskesi


Yağlı ve karma ciltlerin t- bölgesine (alın, burun ve çene) uygulayabileceğiniz dengeleyici maske. Haftada iki kez gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. 

1 yumurtanın akı, 1/2 limonun suyunu 1 tatlı kaşığı öğütülmüş ( toz halinde) adaçayı ile karıştırın. Yüzünüze uygulayıp 30 dakika sonra nemli bez ile temizleyin. Kreminizi kullanmaya ihmal etmeyin.

Greyfrut Maskesi


Cildinizde lekeler mi var? Gelin size onları gidermek için doğal bir yöntem sunayım...

1 yumurtanın sarısını bir yemek kaşığı taze sıkılmış greyfrutsuyu ve 1 yemek kaşığı süttozu ile karıştırın. Cildinize uygulayıp kurumasını bekleyin ve dikkatlice, ovalamadan ılık su ile durulayın.

Soğan Maskesi


Şimdi sizin ters ters baktığınızı tahmin edebiliyorum. Belki hiç duymadınız ama soğanın antiseptik özelliği olduğuna dair ciddi kanıtlar var. Elbette cildimize de faydası oluyor. Mesela yağlı ve sivilce ile başı dertte olan genç arkadaşlar bu maskeyi körpe ciltlerine zarar vermeden uygulayabilirler. Haftada iki kez kullanırsanız sivilceden eser kalmayacak. Korkmayın, kokusu da rahatsız edici değil, kullandiğınız bal bunu absorbe ediyor.

3 yemek kaşığı balı ısıtın ve ince rendelenmiş soğan ile karıştırın. Ilındıktan sonra pamuk yardımı ile yüzünüze uygulayın (göz ve dudak çevresi hariç). 1 saat bekletin ve duru su ile yıkayın.

Domates Maskesi


Şok üzerine şok! Bu da ne demeyin lütfen. Domates tek yemekte ve salatada faydalıdır diye birşey yok. Özellikle yağlı ve sivilceli cildiniz için on numara şifa kaynağıdır domates. İçindeki Lycopin adındaki madde cildinizi dezenfekte ettiğini biliyormuydunuz? Deneyin de görün...

1-2 orta boy domatesi soyup blender ile püre haline getirin. 1 yemek kaşığı bal ile karıştırıp uygulayın. 15 dakika beklettikten sonra su ile durulayın. 


                       


Erik Maskesi


Yine bir yağlı cilt tavsiyem var. Eriğin hala bol olan zamanında mutlaka deneyin. A ve C vitaminleri ile serbest radikallere karşı savaşan erik aynı zamanda teninizi de gerer. Ayrıca kullandığımız yoğurt cildinize nem verir ve ölü hücrelerden arınırken gözenekleri temizler.

4 eriği soyup ezin ve 2 yemek kaşığı yağlı yoğurt ile karıştırın. 1 yemek kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığı bademyağını ekleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra cilde uygulayıp 15 dakika bekletin. İyice durulayın. Kremlemeye gerek yok.

Mercanköşk Maskesi


Tüm ciltler için uygun olan bu maske cildinizi gerer ve kan dolaşımını arttırıp canlandırır. Cildiniz ışıldayıp sağlıklı görünüm kazanır.

1 yumurtanın akını, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş mercanköşk ve 1 tatlı kaşığı salatalık suyunu ( salatalığı ince rendeleyip sıkarak suyunu elde edebilirsiniz) karıştırın. Yüzünüze ve boyun bölgesine ince sürün. Kurumasını bekleyip iyice durulayın.

Avokado Maskesi


Avokado biraz zor bulabileceğiniz meyvedir. Ama bulursanız eğer kuru cildinize birebir olduğunu bilin. İçindeki Vitamin E, Omega 9 ve 6 cildinizin onarılmasına ve nemlenmesine yardımcı oluyor. 

1 avokadoyu oyup içini ezin ve 1 tatlı kaşığı bal ile iyice karıştırıp yüzünüze uygulayın. 10 dakika bekletip durulayın, hemen farkı hissedeceksiniz.





Besleyici Maske


Narin ve yıpranmış cilde sahipseniz size de bir önerim var. Haftada iki kez uygulayın cildiniz size teşekkür edecek.

1 muzu iyice ezin ve 1 küçük kâse süzme  yoğurt ile karıştırın. Yüzünüze uygulayıp 15 dakika bekletin ve ılık süt ile durulayın.


Kırışık önleyici Maske


25 yaştan itibaren cilt artık elastike özelliğini kaybetmeye başlar. Ve tabiiki ince çizgiler ile yaşlanmanın ilk belirtileri ortaya çıkar. Oluşmasını %100 önleyemeyiz ama en azından geciktirebiliriz.

1 tatlı kaşığı bal, 1 yumurtanın köpürtülmüş akı ve 50 gram arpa unu ile karıştırın. Kalın şekilde cildinize uygulayın. 20 dakika bekletip sıcak su ile durulayın. Haftada bir yaparsanız yeterli olur.

Papatya Banyosu


Son olarak özellikle bilgisayar' da çok zaman geçirenler için harika bir önerim var. Cildinizi ve gözlerinizi dinlendiren bu tarifi dilediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz.

Papatya çiçeklerini 1/2 saat kaynamış suda bekletin. Bir mendili suya bandırın, sıkın ve yüzünüze yatarak koyun.Üzerine kuru bir bez örtüp 1/2 saat bekletin. Ardından krem uygulamayı ihmal etmeyin.

10 yorum:

  1. bunları okurken hoşuma gidiyor yapayım diyorum ama sonra üşeniyorum :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözümüzde büyüyor ama yemek yapmaktan kolay, emin olun :))

      Sil
  2. çok faydalı bir paylaşım olmuş,
    ama maalesef evde 2 çocuk olup biri de bebek olunca hazır ürünlerle bakım yapmaya çalışıyorum...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Fatma hanım, çocuklar çok zaman alıyorlar. Biraz büyüyünce anca kendimize zaman ayırabiliyoruz...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. Alnımdaki lekeler için greyfurt maskesini yapacağım ama kışın. Güneş ışınları iyice etkisini kaybetsin ki yarar görmeyi beklerken zarar görmeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka sonuçları bana bildir, arkadaşım çok memnun kalmıştı bu tariften. Benimkiler geçmişlerdi zaten denemedim ama zaman alabilir tabiiki, pes etme :))

      Sil
  4. Harika kürler emeğine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel tariflwr canim. Birazini sürer birazini yeriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Tadına birşey diyemem ama denemekte fayda var

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖