GÜZELLİK & MAKYAJ: DİY- Saç kürleri (1.Bölüm)

Anneannem zamanında köyde doğal zeytinyağı sabunu yapardı. Hâla da yapanı var elbette. Annem çocukluğumuzda saçlarımızı hep onunla yıkardı ve kokusu hatıraları canlandırıyor içimde- o şekilsiz, kütük gibi sabunu kafama değdirdiğinde sanki taşmış gibi sertti ve biraz köpürsün derken kafa derime rendelercesine bastırırdı. Nefret ederdim saç yıkamaktan. Vücudumuz da tabiiki aynı şekilde annenin işkence aletine maruz kalırdı... Hey gidi günler... Neden mi anlatıyorum? Konu ile ilgisi var tabiiki. Zamanında bu illet sabunun faydalarını bilmezken şimdi arar oldum. Ergenlikte bir an önce sabundan kurtulmaya can atan ben, yıllarca o marka benim bu marka senin misali onlarca şampuan denemiş oldum. Saç kremleri, serumlar, kürler vs saçımdaki kimyasal deneyimlerin ( farklı saç renkleri, perma, röfle gibi) yıpratıcılığını telafi etmek için kimya ile kimyayı yenmeye çalıştım. Nafile. Hiç biri bu travma yaratan sabun kadar besleyici ve sağlıklı olamadı.




                          


Elbette olamaz, gittikçe doğallıktan uzaklaşırsan ne beklersin. Saç bakım dediğimiz ürünler tam birer silikon bombaları olarak sadece yüzeysel olarak sonuç veriyor. O yüzden artık bunlardan uzaklaşmak istiyorum. Doğallık arıyorum. Süslü ambalajlardaki latince adlı ne olduğu belli olmayan içerikleri barındıran pahalı ürünlerden ziyade kendi ellerimle seçip hazırlamaktan daha güvenilir ne olabilir ki? O her derde deva sabunu yapamasam da, yapanı bilip de sırf bu çocukluğumdaki oluşan travmadan dolayı almasam da, en azından kendi saç kürlerimi yapacağım. Her sorun için uygun kür var ve sizlere de tarifleri veriyorum. Siz de karşılık olarak yorumlarda kendi yaşadıklarınızı ve denediyseniz kürden memnun kalıp kalmadığınızı yazarsanız- ne mutlu bana :)) Şimdiden teşekkürler...


                            

Zeytinyağı kürü

Yaz aylarında saçımız deniz suyu ve güneşin yıpratıcı etkisinden dolayı özel bakım istediğini biliriz. Ama şehir insanı olarak kışın da egzos dumanı ve hava kirliliğine maruz kalan saçımıza bir iyilik yapmaya mecburuz. 

1 yumurta, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Temiz ve nemli saçınıza uygulayıp stretch folyo ile sıkıca sarın. 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Eğer kalıntı varsa bebek şampuanı ile yıkayabilirsiniz.


Ballı yoğurt kürü 

Kuru, yıpranmış ve cansız saçınız mı var? Boya, röfle veya başka kimyasallardan dolayı oluşan bu tür sorunlara karşı nemlendiren bu kürü özellikle yaz tatilinden sonra saçınıza ilaç gibi gelecek.

1 yumurta, 1 yemek kaşığı bal, 1 kâse (200 gr.) yoğurt ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını iyice karıştırıp 20 dakika saçınızda bekletin. Ilık su veya bebek şampuanı ile yıkayın. Eğer silikon içermeyen şampuanınız varsa onu da kullanabilirsiniz.


Avokado kürü

Avokado yurdumuzda zor bulunan bir tropikal meyvedir. Fiyatı da ona göre. Ama saçınıza inanılmaz yumuşaklık veren bu bol yağ içeren meyve, folik asit ve çeşitli vitaminleride içinde barındırıyor. Olgunlaşmış haliyle zorlanmadan pürelenen avokado,maske ve kür yapımı için ayrıca kolaylık sağlayan malzemeler arasına girer.

1 olgun avokadoyu soyup iyice ezin. 1 kâse yoğurt ve 2 yemek kaşığı jojoba yağı ile iyice karıştırın. Nemli saça uygulayıp yarım saat bekletin. Ilık su ile durulayın, gerekirse bebek şampuanı ile yıkayın. Bu kürü haftada 2-3 kez yapabilirsiniz.



                          



Muz kürü

Muzu kim sevmez? Elbette muzu saç bakımı ile bağdaştırmak biraz zor ama ön yargılı olmayalım. Muz avokado kadar saçınız için faydalıdır. Ama daha ucuz ve kolaylıkla bulabileceğiniz meyve olarak cazip hale geliyor. 

1 muzu iyice ezin yada blender ile iyice püreleyin. Parçalar kalmasın. Muz püresini 2 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı yağlı süt, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın.Nemli saça uygulayıp stretch folyo ile kaplayın. 20-30 dakika bekletip bebek şampuanı ve ılık su ile yıkayın.



Kahve kürü

Kahverengi veya siyah saçınıza parlaklık kazandırmak istiyormusunuz?  O halde kendinize ve saçınıza birer cezve türk kahvesi hazırlayın...

Orta boy cezvede kahveyi şekersiz hazırlayın. Soğuduktan sonra uygun bardağa telvesini sızdırmadan dökün. Yıkanmış,nemli saça ve diplerine masaj yaparak uygulayın. 1/2 saat bekletip ılık su ile durulayın.



Bal kürü

Genelde dalgalı ve kıvırcık yada gür saçlarda taramak saç uzadıkça zorlaşır, bazen işkenceye dönüşür. Bu kür saçınıza parlaklık verir ve taranmasını kolaylaştırır.

1 yemek kaşığı balı 1 bardak sıcak su ve biraz elma sirkesi ile karıştırın. Ilınınca yıkanmış saça uygulayıp masaj yapın. 15-20 dakika bekletip iyice durulayın.



5 yorum:

  1. Merhaba:-)bloğunu gezinirken gördüm güzel bilgiler vermişsin ilgimi çekti hemen takip listeme ekledim:-) beni takip edersen çok çok sevinirim:-)
    Http://www.fatmadenizz.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim, begendigine sevindim :) Elbette gelirim ne demek ;;-)

      Sil
  2. Hepsi birbirinden güzel doğal tarifler. Ben yıllardır kimyasaldan uzak boya olan kınayı kullanıyorum. Kınaya başladığımdan beri saçım gürleşti ve parlak hale geldi. Tavsiyerin için teşekkürler bloğunu takipteyim beklerim. sebnemledikisblogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şebnem, mutlaka ziyaret ederim güzel blogunu...

      Sil
  3. Ben de bazen karanfili çay g8bi demleyip durulamadan sonra saçima dökerim. Kokusu güzel ve saça parlaklik veriyor.

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖