GÜZELLIK & MAKYAJ: Contouring,Highlighting,Sculpting-Yüz şekillendirme

Ünlülerin makyajlarina hayran kalmamak genelde mümkün degil. Kirmizi halida yürürken ya da fotograflarda kusursuz tenlerini ve sekilli yüz hatlarini gördügümüzde "ah keske ben de bu kadar güzel gözükebilsem..." diyen bir cok bayanlar olduguna eminim. Ama elbette onlar da dogustan bu güzellige sahip degiller genelde. Hile yapmadan onlar da bu kadar pürüzsüz görünemiyorlar. Fotograflarin üzerinde Photoshop ile sihirli fircalar doga üstü görüntüler yaratiyor. Kamera karsisinda da uygun isik ve gölgeler onlari kusursuz gösteriyor. Ama tek bununla olmuyor tabiiki. Makyajin da etkisini unutmayalim. Bu zamanlarda makeup -artist´ ler (makyaj uzmani) hünerlerini dünyaca ünlü artistlerin yüzlerine yansitiyorlar. Kullandiklari teknikleri ve malzemeleri siz de uygulayabilirsiniz.


Bu yazimda size Contouring & Highlighting yada Sculpting (yüzü sekillendirme) yönteminden bahsedecegim. Ilk olarak bir kac noktaya deginmek istiyorum. Ben profesyonel makyaj uzmani degilim. Egitim de almadim. Sizin gibi biraz merakli ve arastirip deneyerek zamanla bazi yöntemleri bulup uygulayan biriyim. Bunun disinda asiri makyaj yapmayi sevmem. Yüzünüzü sekillendirmek isterseniz iki seyi bastan belirleyeyim:

1.Cok hafif el ile calisin. Contouring & Highlighting normalde gözükmeyen derinligi ve belirgin olmayan isigi yüzünüze verir. Bu efektler isigin ani degismesi ile yapay ve sanal durabilir. O yüzden kullandiginiz malzemeleri abartmadan uygulayin yoksa evde hos duran sonuc gittiginiz yerde birden maskeye dönüsür.Bol gün isigin yardimi ile yüzünüzü sekillendirin o halde gündüz kullandiginizda kabus yasamazsiniz.

2.Sculpting´i gece makyajinizda uygulamanizi tavsiye ederim. Bir davet,dügün veya gece gezmelerinizde isigin fazla degismeyen mekanlarda ve biraz agir makyaji kaldiran etkinliklerde sculpting daha hos duruyor. Kücük hatalari ve belki gerektiginden fazla kullandiginiz malzemeyi de affedebiliyor.Sculpting yöntemini Kim Kardashian ve bir cok orta dogulu sanatcilarin makyajlarinda görüyoruz. (Evet Bülent Ersoy da yüksek derecede Sculpting yaptiriyor).

Bu yöntemleri ilk denediginizde kendinize zaman ayirin ve prova yapin. O gün kullanacaksaniz belki istediginiz gibi olmaz ve bastan baslamak zorunda kalacaksiniz. Bu hem zamaninizi öldürür hem de sinirlerinizi gereksiz yere gerer. Simdi gelelim esas meseleye.

Contouring & Highlighting ve Sculpting ´i anlatan güzel bir cizimi size göstererek adim adim uygulamayi izah edecegim.


Teninizden iki ton koyu birsey secmenizi tavsiye ederim. Yaygin olarak pudra Contouring & Highlighting icin ve mat fondöten Sculpting icin kullanilir. Pudra olarak mat Bronzer tercih ediyorum, ama krem seklinde de bulabilirsiniz (benim cok sevdigim ünlü moda firmasinin bir krem bronzeri var,ama marka önermek istemiyorum. Hem bu firma avrupada bir cok bloggere logolarini ve ürünlerin fotograflarini kullandiklari icin dava actilar. Sanirim cok özel ve prestijli marka olduklari ndan bizim gibi siradan insanlarin onlarin ürünlerini kullanmasi ve tanitmasi hoslarina gitmiyor. Türkiyede bu sekilde sorun yasandi mi bilmiyorum ama ben yine de bu riske girmek istemiyorum.) Ne kullanirsaniz kullanin ama mutlaka mat olsun.

Ben Contouring & Highlighting den bahsetmek istiyorum. Ilk olarak alistiginiz astar uygulamanizi yapin. Yani krem ve/veya fondöteninizi yüzünüze sürün ve diger kusurlari kapatici ile görünmez hale getirin. Simdi yüzünüzü sekillendirmeye baslayabiliriz. Uygun bir aynanin karsinda yüz hatlarinizi inceleyin. Alin, yanaklar ve cene bölgenin hatlarini gözlemleyin.Sizin yüz sekliniz resimdeki bayaninkine benzemese de sorun yok. Önemli olan hangi bölgelere hangi malzemeyi ne sekilde uygulamaktir. Yüzünüz 3 boyutludur. Fondötenli haliniz su anda sizi iki boyutlu yapiyor. Onu derin ve yüksek bölgelere ayirmak lazim.
Yüksek bölgeler isigi yansitir. Ayni zamanda da yazin günesten en cabuk yanan bölgelerdir. Beyaz renk ile resimde belirtilen bölgeler alin,burunun üstü,kas alti,göz alti,elmaci kemigin üst bölgesinden buruna kadarve dudaklara degen elmacik kemigi alt bölgesidir.Bu bölgelerdeki teninizin rengi acik olmasi gerek.
Derinlik veren bölgeleri de koyu renk ile resimde belirlemisler, yani sacinizin basladigi alinin üst kismi,burunun iki yani ve gözlere dogru yükselisi,elmacik kemiginin bittigi yer ve cene alti. Dekolteye de sekil verebilirsiniz elbette ama o tamamen size kalmis. Ben sadece yüz ile ilgili islemleri anlatacagim.
Öncelikle yüzünüze derinlik katalim. Yani bir ressamin anlatimi ile tuvale hayat veriyoruz. Contouring & Highlighting deki Pudra icin mutlaka firca kullanin. Sünger veya parmaklar fondöten kullandiginizda da ise yarayabilir ama baslangicta sonucu tatmin edici olmasi icin firca öneririm.

Ilk olarak kücük ve yuvarlak kafali bir firca secin:


Hafif egimli ucu olan firca da isinize yarayabilir:


Eger kahkül kullanmiyorsaniz ve alininiz acik kaliyorsa) sacinizin basladigi bölgeye hafifce kullandiginiz ürünü uygulayin.
Pudra ya da Bronzer kullaniyorsaniz bütün bölgelere sürmeden fircayi bir iki kez silkeleyin de fazlaligini atsin.Krem ürün kullanicak olusaniz elinizin üsüne fircayi dik sekilde vurarak fazlaligini alin (sanki firca ile elinize noktalar boyamak istiyormus gibi). Ilk uygulama hafif oldugu icin fazla gözükmeyecek, ama bu islemi bir kac kez tekrarlamaniz gerek. Hep azar azar ve hafif uygulayin ta ki o bölge uygun rengi alana kadar. Uygularken kücük daireler cizerek ürünün bir serit halinde durmamasini saglayin.
Bunu ayni sekilde diger koyu renkle belirtilen bölgelere uygulayin. Bu sekilde yüzünüze derinlik verip inceltmis olursunuz.
Ama isik olmayan yerde gölge de olamaz. O yüzden Highlighting ´i (aydinlatma) uygulayayim. Simdi hemen beyaz pudraya el atmadan bastan size ufak bir öneride bulunayayim. Eger ten renginiz bronzlasmis ya da zaten esmerseniz sadece size uyan rengin bir iki acik tonunda pudra secin. Bembeyaz pudra sizin teninizde oldukca cig bir etki yaratir ve dogal durmaz. Cok acik tenli bayanlarin beyaz pudra kullanmalarinda bir sorun yok. Dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Kullandiginiz pudranin icinde hicbir sekilde isilti veren partiküller olmasin. Tamamen mat sonuc elde etmeniz daha uygundur. Icinde parlak veya simli parcaciklar olursa isigin etkisinden cok cabuk yagli bir görünüm ortaya cikabilir. Eger illa biraz isilti isterseniz bu yöntemden sonra elmacik kemiginize hafif parlatici bir ürün kullanabilirsiniz.

 Resimdeki bölgelere sectiginiz pudrayi yassi ve hafif bombeli firca yardimi ile uygulayin:


Yine eliniz hafif olsun ve bölgenin dogal hattini takip ederek ürünü uygulayin.

Koyu ve acik bölgelerin birbirine degdigi yerlerde cizgi seklinde bir hat olusmamasina dikkat etmeniz gerek. Kullandiginiz fircayla beyaz bölgeden koyu bölgeye (ya da tersi) biraz sarkip yine daire sekilde iki bölgeyi harmanlayin.
Evet, eger aynadaki görüntü sizin hosunuza gidiyorsa geri kalan makyajinizi tamamlayabilirsiniz. Ilk deneyimlerde hemen basarili olmazsaniz pes etmeyin, deneyerek basarirsiniz.

Malesef uygulamali fotograf veye video sunamiyorum. Ne kameram müsait ne de cekimler icin uygun mekanim var. Lisa Eldridge adinda cok ünlü makyaj uzmani bu konu ile ilgili güzel video cekmis. Izlemenizi tavsiye ederim. Ayrica Kandee Johnson´un Sculpting ile ilgili bir videosunu size öneriyorum, onun linkini de asagida paylasiyorum.


Bu makalem cok uzun oldu, biliyorum. Ama bu tür teknikleri yazarak anlatmak gercekten zor. Umarim begenmissinizdir ve isinize yarayacak. Soracak ya da eklemek istediginiz birsey varsa yorum bölümünde benimle iletisim kurabilirsiniz.



Linkler:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖