AKLIMDAN GEÇELER: Ramazan

Herkese merhaba,



bu yıl en sevdiğim aylardan Haziran'a denk geldi 12 ayın sultanı.

İtiraf etmem gerekir ki oruç tutanlar arasında beni göremezsiniz. Dindar sayılmam ve inancımı içimde taşıyıp bu şekilde yaşamayı tercih ediyorum. Kimsenin inancına laf etmem ve oruç tutan herkese saygı duyarım.

Bugün Ramazan ayının ilk günü ve İstanbul'da hava bir hayli sıcak ve bunaltıcı. İnsanların geneli halsiz ve bitkin halde günü atlatmaya çalışıyorlar. Maalesef sinirler de epey gergin ve kimsenin en ufak sıkıntıya tahammülü yok. Daha bir saat önce bir taksicinin tek yöne giren vatandaşın arabasına geçerken sıyırdığına tanıklık ettim.  Bahsettiğim vatandaş alman marka cipi ile daracık sokakta karşıdan gelen Taksi'nin uyarısına rağmen bulunan boşluğa girmeyip Taksi ile burun buruna gelene kadar ilerledi. Bolca söylenen Taksi şöförü milimetre hesabı manövralar ile yanından geçmeye çalışırken , Cip sahibi ile aynı hizaya gelince aralarında pek de hoş olmayan diyaloglar geçti.  Sinirleri tavan yapan taksi şöförü " Git işine be pe....!" deyip aniden gaza basarak Cip'i hafif sıyırarak ilerledi. Yolun tıkalı olduğu için birkaç metre sonra durmaya mecbur kaldı ve cip sahibi arabasından fırlayarak ağza alınmayacak laflar ile Taksiye doğru yürüdü. Etraftaki esnaf (tabiiki) koşa koşa gelip iki gergin arasındaki ortamı yumuşatmaya çalışmaya başladılar. Yapma etme abi, hepimiz oruçluyuz gerginiz günaha giriyorsunuz diye diye bolca küfürler eşliğinde sorun çözüldü nihayetinde.
Şimdi dersiniz ki bunda ne var, klasik İstanbul trafik senaryosu. Hele ki Ramazan' da zaten şaşırmaman gerekir, herkes oruçlu ne yaptığını bilmiyor. Kafalar allak bullak, neyse ki kan akıtmadan tatlıya bağlandı.
İşte bence asıl sorun burada. Oruç tutup belli bir felsefeyi benimsemen gerekmiyor mu?
Orucu sebep olarak gösterip daha da kavgacı, daha da terbiyesizleşmek mi gerek? Kendine hakim olmayı başaramayıp da işin kolayına kaçmak, üstüne üstün de tuttuğun orucu boşa çıkarmanın mantığını anlamayacak kadar safım doğrusu.
Bu bir imtihan ise yurdumun insanının büyük bir kısmı zaten ilk günden sınıfta kalmış durumda. Gelip de benim gibi oruç tutmayanlara kafir, dinsiz, imansız demeye kendine hak tanıyan bu şahıslar böyle davranışlar sergileyerek daha iyi müslüman mı oluyorlar?
Kimin kime taş atmaya hakkı var acaba?
Günah/ sevap hesapları yapmak hangimize düşmüş?
Ben en azından şeytana uydum deyip kendimi günahlarımdan arındırmak istemiyorum. Oruç tutmasam da kendi çapımda insanlık namına hayırımı yapıyorum belki, ne biliyorsun?
Yapmasam da sana ne?
Ateist veya başka inancı olan vatandaşa neden müdahale etmeyi vazifen olarak görüyorsun?
Sen önce kendince inançlarının gereğini yapmayı becer ve her fırsatta başkalarını seni yoldan çıkarıyor bahanesi ile suçlamayı bırak. Sanki iftar ve sahurda yemediklerini hergün açlık ve sefalet içinde geçiren birisi ile paylaşıyormuşsun gibi evliya edaları ile ortalıkta dolanma...
Bu yazım dindarları rencide etmek için yazılmadı. Dindar bir insan kendi dinini kendi için yaşar, toplum yada cemaate gösteriş yapmak için değil.
Benim yazım o dinci takıma. Ne olduğunuz ve neyin peşinde olduğunuz belli, kimse kimseyi o konuda aptal sanmasın. Birkaç saf ve iyi niyetli insanları kullanarak kendinize kul köle edip ceplerinizi dolduracağınıza, "öteki dünya" için yatırım yapın arada ki yatacağınız yeriniz olsun. Diğer tarafa götüreceğiniz tek şey bu olacak ve kimse arkanızdan sevap havale edemeyecek, bunu bilin bir kere.

Herkese iyi Ramazanlar...

18 yorum:

  1. Kimsenin kimseden üstünlüğü olmamalı bence oruç tutan tutmayan namaz kılan kılmayan diye bir sınıf ayırımı da.. oruç tutmak sinirlenip bas bas bagırmak gibi ek bir hak tanımamalı kimseye, ama tabiki böyle özel günlerde hatta orucun ilk günlerinde vucut buna alısıncaya kadar daha hassas davranılması da önemli.. keşke herkes sabırlı olabilse empati kurabilse gamzecim ama nerdeee....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef öyle, keşkeler ile dolu dolu bir dünyada yaşıyoruz. Aslında hoşgörü ve saygı ön planda olsa herkes huzurlu yaşar ama yok öyle bir dünya...

      Sil
  2. Canım, din her şeyiyle bir bütün. Bir eylem değil bir inanç.
    Yapılacaklar listesi değil bir yaşam tarzı...
    İnsanların amaçtan sapmaması gerek.
    Saygı kaçınılmaz olmalı.
    Bu manzaralar beni de çok üzüyor ;(

    Herkese hayırlı ramazanlar... Allah oruçlarımızı ve dualarımız kabul etsin!
    Paylaşımlarımız bol olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de canım, içten ve samimi yorumun için teşekkürler...

      Sevgiler 💝

      Sil
  3. canım çok haklısın . insanlar oruç ibadetini şeklen yapıyorlar içten değil sonuç bu! mide oruçlu ama kalp değil maleseff... ama senide son on günde bekliyorum oruçlular arasına :) beraber iftar yaparız belkide ... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım, tüm duaların kabul olur inşallah... Öpüyorum

      Sil
  4. Çok güzel bir yazı. Herkes kendinden sorumlu olsa yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumsal sorunlar bireysel problemlerden doğar. Ne yazık ki trafikte en bariz şekilde buna şahit oluyoruz, güç en fazla ses çıkarandaymış meğer. Halbuki sessizlikte gerçek yücelik yatar ve sabır bir erdemdir...

      Sakin ve huzurlu Ramazan diliyorum, sevgiler 💝

      Sil
  5. Sizin açınızdan doğru.Ben oruç tutmayan insanlara asla kafir demem.Diyemem günahkâr derim. Günahı ise herkes işler. Siz belki oruç tutuyorsunuz.Ama belki bende oruç tutuyorum ama yetime kötü davranıyorum. O vakit bende günahkâr olurum. Kimse kimsenin cezasını kesmeye hakkı yok.Ama herkes kendini Allah'in yeryüzündeki gölgesi olarak görüyor ve birbirine saygı duymuyor.Hemen yargısız infazla kafir ilan ediyor.Sizi anlıyorum Saygı duyuyorum.Çünkü hepimizin eksiklikleri var.Ramazan ayinız hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de, yorumunuz ile beni mutlu ettiniz...

      Sevgiler 💟

      Sil
  6. Her cümlene katiliyorum. Ben de dindar degilim oruç da tutmam. Ama Allaha inanirim duami kendi kendime ederim ve iyi bir indan olarak yasamaya çalisirim. Bir dine inaniyor diye kimse kendini üstün indan olarak görmemeli. Sadece inanmak degil inandigi gibi yasamak da gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin inancına saygı duyuyorum (eğer başka kimseye zarar vermiyorsa), istediği gibi onu yaşaması hakkıdır. Ama zorlama, rencide etme ve toplumda herhangi bireye zarar vermeye hedef alırsa hoşgörü bende biter. Oruç tutup tutmamak, namaz kılıp kılmamak veya ibadetini öyle yada böyle yapmak gibi kalıplar ve kurallar olmamalı. Birçok insan bu tür kurallara gerek duyuyorlar. Dinlerini doğru şekilde yaşadıklarına teyit almaları içlerini rahatlatıyor. Benim buna ihtiyacım yok ve senin de olmadığını dile getirdin :)) Ama bizim gibi olmayanlara saygım var, sonuç olarak nasıl inanmak değil ne derece kendini insanlık konusunda yetiştirip "iyi bir insan" olman önemli...

      Yorumun için teşekkürler 💝

      Sil
  7. Sizede hayırlı ramazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Çağla hanım,

      Sevgiler 💓

      Sil
  8. Oruç tutmayanların gösterdiği saygıyı malesef oruç tutanlar gösteremiyor her zaman. Tüm iyi niyetleri 1 aya sığdırmak, iftardan sahura çılgınca yemek yemek, üzerine de dinden bahsetmek baya akıl zorluyor. 365 günü Ramazan bakış açısıyla yaşayabilmek ümidiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ümit ederek geleceğe bakıyorum, gelecek nesiller yaptığımız hatalardan ders alır inşallah...

      Sevgiler 💝

      Sil
  9. Canım o insanlar oruç olmasalar da öyleler. Kaba ruhlu insanlar dini sadece ezbere ve alışkanlıklar doğrultusunda kullandıklrı için o ruh eğitilemiyor gamzecim.
    neyse Allah herkese akıl fikir vican versin diyeyim. Hayırlı Ramazanlar olsun sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım, yorumun için teşekkürler 💟

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖