YEMEK TARİFLERİ: Klasik Yaz Menüsü

Geçen gün evde kendimi temizliğe öyle bir kaptırdım ki, saatin ne kadar ilerlediğinin farkına varmamışım. İki dakika dinlenip ne yapayım diye düşünürken Özlem Warren şefin blog yazısını gördüm ve ilham perim bana bir şeyler fısıldadı... 
Tabiiki Özlem hanımın yemeği kadar değil ama yine de kurtarıcı ve lezzetli klasik türk yaz menüsü' ne kim dayanır...
Hem ben zaten hep ayıklanıp, poşetlenmiş taze fasulyeyi derin dondurucuda bulundururum ve diğer ikisi de yarım saatte oluverir, daha ne olsun...
Bilmeyenler ve yeni yeni mutfakta adım atanlar için tarifler geliyor...





Taze Fasulye

Malzemeler:

1/2 kilo taze fasulye
1 büyük soğan
2 büyük domates
1 çay bardağı sıvıyağ ( Zeytinyağ )
2 su bardağı su
Tuz

Yapılışı:

Fasulyeleri ayıklayın ve yıkayıp doğrayın. Uygun bir tencereye su ile koyun ( su seviyesi fasulyeyi geçmesin). Tuzunu ayarlayın. Soğanı yemeklik ufak küp doğrayın ve fasulyelerin üzerine dökün. Domatesleri soyup minik küp doğrayın ( dilerseniz rendeliyebilirsiniz ) ve soğanın üzerine ilave edin. Kapağını kapatıp düşük ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Arada kontrol edin ve gerekirse sıcak su ilave edin.

                                                  ••••••••••••••

Bulgur Pilavı

Malzemeler:

1 ölçek iri, pilavlık bulgur
1,5 ölçek su
1 büyük boy soğan
1 orta boy domates
2 sivri yada çarliston biber ( ne kadar acı istediğinize bağlı)
Tuz, sıvıyağ ( Zeytinyağı )

Yapılışı:

Bulguru gerekirse ayıklayıp soğuk su ile yıkayın. Soğanı minik küp şeklinde yemeklik doğrayın ve yağ ile kısık ateşte soteleyin. Bu arada domatesi soyup küp şeklinde, biberleri de tekerlek gibi ( çok büyük olmasın ) doğrayın. Önce biberi soğana ekleyip biraz soteleyin sonra domatesleri ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın. Bulguru ilave edip herşeyi yine karıştırın. Ilık suyu ve tuzu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı halde pişmeye bırakın. Suyunu çekmişse bulguru kontrol edin, eğer diri kalmişsa pişene dek azar azar sıcak su ekleyin. Altını kapatıp temiz bir bez yada kağıt havluyu tencerenin üzerine sererek kapağını iyice kapatın ki demlensin. 

                                                  ••••••••••••••

Cacık

Malzemeler:

1/2 kilo yoğurt
1 litre soğuk su
3-4 salatalık
Kuru yada taze nane
Tuz, sıvıyağ ( Zeytinyağı )

Yapılışı:

Yoğurdu, tuzu ve suyu uygun bir kâsede çırpın. Salatalıkları soyup rendeleyin ve kâseye ilave edip karıştırın. Naneyi üzerine serpiştirin ve biraz yağ gezdirip servise sunun.

Afiyet olsun...


NOT: 
Menü' yü tamamlamak için ardından yaz ayların vazgeçilmez meyvelerinden dilimlenmiş buz gibi karpuz yada kavunu servis edin. Ramazan sofranız için de ideal bir menüdür ki eminim birçok evde zaten yapılır.
Özlem hanimin blogunu ziyaret etmenizi tavsiye ederim: Ozlem´s Turkish Table



2 yorum:

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖