TATLI TARİFLERİ: Adisababa (Kümbet Pasta)

Bu pasta adını nasıl aldığına dair hiç bir bilgim yok. Ama tadı bana Afrika' yı anımsatmıyor. Biraz zahmetli olmasına rağmen yine de arada yapmayı ihmal etmiyorum. Umarım sizde seversiniz...




Malzemeler:

4 ılık yumurta
2 çay bardağı şeker
çay bardağı un
2 çay kaşığı vanilin
1/2 su bardağı süt

Kreması için:
1 poşet (75 gr.) kremşanti tozu
1 bardak soğuk süt
çay bardağı kuru üzüm
çay bardağı kırık fındık
1 çay bardağı antep fıstığı
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardagı küçük doğranmış mevsim meyvesi ( elma, erik, kayısı, çilek gibi )

Sosu için:
1,5 su bardağı su
4 yemek kaşığı şeker ( daha az da kullanabilirsiniz, o zaman bitter çikolata tadını verirsiniz)
1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
2 yemek kaşığı tepeleme kakao
1 yemek kaşığı tepeleme granül nescafe
( 3ü bir arada değil)

Yapılışı:

Keki için yumurta ve şekeri 5 dakika yüksek devirde mikser ile şeker eriyene dek çırpın. Bir tahta kaşık yardımı ile unu ve vanilini eleyerek karışıma yedirin. Eğer varsa iki adet 25-30 cm çapında kalıpları yağlayın ( yağlı kâğıt 'da olur). Hamuru ikisine de paylaştırın. Yoksa iki kez aynı kalıbı kullanın. 170 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin ( süreyi geçirmeyin yoksa sertleşir). Bir keki geniş kubbe şeklinde olan uygun bir kâseye sıcak halde yerleştirip ikinci ve daha küçük bir kâseyi üstüne ağırlık olarak koyun. Bu şekilde kek alt kâsenin şeklini daka kolay alacak.Kek biraz esnek olması gerek, onun için pişerken kontrol edin ki yumuşak olsun. Pişer pişmez hemen fırından alıp kâseye yerleştirin. 
Kremayı şimdi hazırlayın. Kremşanti tozunu süt ile çırpın. Doğranmış meyveleri ve diğer malzemeleri sırayla ilave edip yavaşça tahta kaşık ile karıştırın. 
Soğmuş kekin üzerinden ağırlığı alıp bir kaşık yardımı ile 1/2 bardak ılık sütü heryerine gezdirin. Kremayı içine dökün ve üzerine ikinci soğmuş keki kapak gibi yerleştirin. 1-2 saat buzdolabında bekletin. 
Sos malzemelerini bir tencerede kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar tel ile sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp 4-5 dakika ılınana dek karıştırmaya devam edin.
Buzdolabındaki pastayı servis tabağına ters çevirip yerleştirin. Üzerine ılık sosu dökün ve yine dolapta bir gece bekletin. Dilediğiniz şekilde süsleyip yada bu halinle servis edin.

Afiyet şeker olsun...

12 yorum:

  1. Pasta nefis görünüyor. Uğraştırsa da denemeye değer..Ellerinize sağlık..Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç de olsa teşekkür ediyorum...

      Sevgiler <3

      Sil
  2. Eline saglik canim. Ne hamarat blogger arkadaslar var
    Ben son yillarda mutfakla ugrasamiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Derya :) hamilelikle jübile yaptjm ben de :D

      Sil
    2. Arada bir yaparım ama kalori açısından çekiniyorum son zamanlarda...

      Sevgiler <3

      Sil
  3. Ooo düzenli yapmak bir de :) eline sağlık!!
    Nefis gözüküyor. İsmini de bilmiyordum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, genelde çok da düzgün olmuyor ama paylaşım için epey disiplinli çalıştım :))

      Sil
  4. Mikemmel görünüyor Gamzeciğim:)) bunun hazırını yapıyorum genelde, ilk defa orjinal tarifiyle karşılaştım, eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır olanını hiç denemedim, sanırım herkes bu şeklini beğendiği için zahmetli de olsa seve seve yapıyorum özel günlerde.
      Çok teşekkür ederim, eminim hazır versiyonu da orijinalini aratmıyordur sevghi ile yapınca :*

      Sil
  5. Ooo hakikaten zaman istiyor emek istiyor:) çok güzel görünüyor...elleri e sağlık...

    YanıtlaSil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖