Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz,
yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Sumak:
(latince:Rhus coriaria, ing.:Sumac)
Sumak Türkiyenin neredeyse her bölgesinde yetisir.
Sumak bitkisinin meyvesinin kurutulup sofra tuzu ile
karistirilip ögütüldükten sonra bildigimiz eksimsi tadinda olan
baharata dönüsür.
Sumak kan sekerini düsürür,hazmi
kolaylastirir,mikrobu öldürür ve ates düsürür.Ishali kestigi
gibi de idarar kacirmayi önler.
Sumak kokuyu azalttigi icin bol soganli salatalara
(piyaz,patates salatasi gibi ) eklenir.Ayrica yemeklere eksilik
katmak icin dolma,kebap ve corbalara da katilir.
Susam:
(latince:Sesamum indicum,ing.: Sesame seed)
Susamin anavatani Afrika kitasidir. Hindistan ve Cin
disinda Türkiyenin sicak bölgelerinde de yetistiriliyor.
Yag orani ve enerji degeri oldukca yüksek olan Susam
protein,kalsyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller acisindan
zengindir. Ayrica tüm B Vitaminleri iceriyor.
Susam Tahinin ana maddesidir. Kisin bolca tüketilen
Tahin ve Pekmez karisimin enerji veren parcasidir. Susamin yagi
yemeklerde ve kizartmalarda da kullanilir.Simidimizi süsleyen susam
ayrica cörek ve böreklerimizin de ( bazen Cörekotu esliginde) üstüne serpistirilir.
Tarcin:
Defnegiller familyasindan gelen Tarcin, agacin kökünden
cikan sivginlarin kabuklari soyularak kurutulup elde edilir.Ayrica
agacin meyvesinden üretilen esansi parfüm yapimi icin kullanilir.
Endonezya,Brezilya ve Jamaika gibi tropikal bölgelerde yetisen
Tarcin ülkemizde ancak seralarda ve botanik bahcelerde yetisir.
Tarcin bircok baharat gibi sindirimi kolaylastirip mide
ve bagirsaktaki gazlari giderir. Onun disinda kan dolasimini
hizlandirip istahi da acar.
Tarcin cubuk ve toz halinde satilir. Kullanim alanlari
da ona göre degisiyor. Benim soguk alginliginda yaptigim kis cayin
icinde sekiz parcalara bölünmus bir elma ve bir ayva ile yarim cubuk tarcin,
ihlamur,ada cayi ve taze Zencefil ile
kaynatip iciyorum.
Toz hali ile sütlacin üzerine serpilir,tas
kebabinda, turta ve keklerde (özellikle elmali,cevizli ve/veya
havuclu olanlar),dondurma ve kisin avrupada cok tüketilen sicak
sarapda kullanilir.
Tuz:
(latince: Sal,ing.: Salt)
Öncelikle
tuz bir baharat degildir, ama ben tuzun baharatlarla sürekli
anildigi icin bu listeye de ekledim. Kimyada
sodyum klorür (NaCl) olarak bilinen Yemek tuzu yada Sofra tuzu
mutfak disinda dericilik ve kimya sanayisinde de kullanilir. Tuzu
elde etmek icin farkli yöntemler mevcuttur. Tuzlu suyun
buharlastirilmasi veya Kaya tuzunun maden gibi cikartilmasi yaygin
olanlardir.
Tuz deyince insanlarin ilk önce akline gelen her yerde
duydugumuz zararlaridir. Dogrusu da fazla tüketimden kaynaklanan
yan etkileridir. Aslinda bebeklerin besinden ve ictigi süt gibi
iceceklerden aldigi tuzun yeterli olmasi yetiskinler icin de
gecerlidir. Tuzun icerdigi iyot vücudumuz icin cok önemli olan
minerallerden biridir. Boynumuzdaki tiroid bezlerinin hormon
salgilamasini saglayan iyotun günlük ihtiyacini gida ve
iceceklerden karsiliyoruz. Onun disinda tuz düsük tansyon
hastalarin tansyonunu yükseltir, mikrop öldürür ve idrar
olusumunu saglar.
Tuz bütün
yemeklerde kullanilir. Ayrica cimdik dedigimiz minimal miktarlarda
tatlilarda, pasta ve keklerde de ilave edilir.Ayrica salamura,tursu
ve konserve islemlerinde de tuz iri ya da ince olarak kullanilir. Ve
tabiiki Tuzu sofralarimizda ilave olarak Karabiber
ve Pul biber esliginde
yaygin olarak görürüz.
Ama herseyin fazlasi zararlidir bunu aklinizda
bulundurarak tuzu ve diger baharatlari kullanin lütfen...
Kaynak: Bitki
Ansiklopedisi, Vikipedi
Diger bölümler icin tiklayin:
"Öncelikle tuz bir baharat degildir, ama ben tuzun baharatlarla sürekli anildigi icin bu listeye de ekledim" Yeni bir bilgi öğrendim.
YanıtlaSilTeşekkürler
Evet tuz dogada yetisen bitkilerden elde edilmiyor. Vikipedideki aciklamasi söyledir (ve kimya dersinde de öyle ögrenmistik asirlar önce :)) ):"Tuz, kimyada, bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelen maddedir. " http://tr.wikipedia.org/wiki/Tuz_%28kimya%29
SilBaharatlarla zayıflmak diyet yapmak istiyorsanız sizlere bazı baharatları önereceğim
YanıtlaSilZENCEFİL,BİBERİYE,ZERDEÇAL,PUL BİBER,KIRMIZI BİBER,HARDAL TOHUMU Bu baharatlar yağ yakmanızı kolaylaştırıyor
Verdiginiz bilgiler icin tesekkürler :)
YanıtlaSil