Malzemeler:
2-3 demet Pazı
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı Salça
Üzerine:
Yoğurt (dilerseniz sarımsaklı)
Pul biber
Yapılışı:
Öncelikle Pazı yapraklarını inceleyip teker, teker gözden geçirin. Sararmış yada çürükler oluşmuş yaprakları ayıklayalım yada kötü yerlerini keselim.
Sonra yaprakları (sapların körpe ise onları da ekleyin, çok faydalıdır) doğrayıp uygun bir kapta bol su ve bir miktar sirke ile 15 dakika bekletin. Yaprakları elinizle sudan alıp bir süzgeçe aktarıp suyu dökün. İkinci parti suyu kaba alıp yaprakları hafif çitileyerek yıkayın. Yine yaprakları elinizle süzgeçe alın ve bu adımı su temiz çıkana dek tekrarlayın ( genelde ben toplam 5 kez yıkarım). Son sudan sonra süzgeçte suyunu iyice süzdürün.
Büyük tava yada yayvan tencereye yağ ilave edip yemeklik doğradığınız soğan ve biraz su ile kavurun. Salçayı ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin. Eliniz ile tutam tutam pazıyı üstüne ilave edin ve kapağını kapatın, ateşi orta konuma getirin ( eğer bütün pazı sığmazsa koyduğunuz pazının sönmesini bekleyip geri kalanını sonra ekleyebilirsiniz.)
Pazılar yumuşayınca her şeyi iyice karıştırıp 5 dakika daha kısık ateşte bekletin ve altını kapatın.
Üzerine yoğurdu koyup,pul biberi serpiştirip servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun...
NOT:
Bu tarif aynı şekilde Semizotu ve Ispanak ile de yapabilir, hatta karıştırabilirsiniz. Yıkanması en kolay olan Pazı' yı genelde diğer ikisinden biri ile karıştırıyorum.
Soğanı kavurduktan sonra içine 1 küçük Kerevizi rendelerseniz artı tat verip Pazı' nın içindeki demirin vücudunuz tarafından daha kolay alınmasını sağlamış olursunuz.
Ayrıca piştikten sonra rondo' dan geçirip bebeğinize de yedirebilirsiniz.
ellerinize sağlık ;)
YanıtlaSilTeşekkürler :))
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilPaziyi da çok severim. Eline saglik.
YanıtlaSilGeçenlerde okuduğum bir yazıda pazı,ıspanak ve semizotu'nu pişirirken mutlaka kerevizi dahil etmemiz gerekiyormuş. Soğanı kavururken küçük kerevizi rendeleyip ekledim ve soteledim. Sonra pazı'yı ekledim ve tadı şahaneydi. Kereviz bitkideki demirin vücudumuz tarafından emilmesini sağlıyormuş.
SilPazinin her halini severim.
YanıtlaSilAa daha önce de yazmisim :) paziyi görünce dayanamadim :)
YanıtlaSilHay çok yaşa canım, en sadık yorumcularımdan birisin. İstersen 1000 kere aynısını yaz hiç önemi yok, öptüm :))
Silpazı çok seviyom hep yerim ıspanak gibi yemeğini veya dolmasını. kavurmasını daaa senden öğreneyim pikiki :)
YanıtlaSilAfiyet olsun, demir noksanlığı yaşamayan insanlarız demek. Haftada bir mutlaka üçünden birini yeriz.
SilMerhaba,
YanıtlaSilPazı, ıspanak türü sebzelerin kavurmasını çok severim:) elinize sağlık. Bizim yöresel bazı otlarımız da var böyle kavrulan, çiriş otu deriz duyan belki vardır:)))
Sevgiler...
fulyapimlezzetler.blogspot.com