Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer
almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit
Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden
olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur,
bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de
tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali
bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta
vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek
disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar
ve özelliklerini kisaca
bu dizide siraladim. Ayrica hangi
yemeklerde kullanildigini da belirttim.
Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.
Defne:
(latince:Laurus nobilis,ing.: Bay leaves)
Defne yapraklarini tüm yil boyu dökmeden ülkemizin
deniz kiyilarinda agirlikli olarak yetisir.Diger adlari Har,Nehtel
yada Tehnel olarak biliniyor.
Bilinen faydalari arasinda ates düsürücü olmasi,cay
olarak bas agrilarina iyi gelmesi ve terlemeyi tetiklemesi
mevcuttur.Ayrica bakliyatinizi böceklenmeden korumak isterseniz
mutlaka iclerine bir kac defne yapragi ilave edin.
Defneyi kurutulmus haliyle Corbalarda,domates
sosunda,sebzeli yemeklerde ve cesitli Pilav Tariflerinde
kullanabilirsiniz. Ayrica et ve balik marinelerinde de tercih
ediliyor.
Dereotu:
(latince:Umbelliferae,ing.: Dill)
Dereotunu Börekotu,Tarhanaotu yada Durakotu adiyla da
taniniyor.
Maydanozgiller familyasindan olup tüysü ince
yapisiyla her yerde yetisir.
Eger yüksek tansyon sorununuz varsa dereotu
tohumlarini cigneyerek kan basincinizi düsürebilirsiniz.Cocuklarda
sikca görülen karin agrilarina da iyi gelir. Bircok baharat gibi
sindirimi kolaylastirip gazi söktürür.
Öncelikle Balik iceren tüm yemeklere kullanilabilir.
Haslanmis sebze ve soslu et yemeklerine de cok yakisir. Salata
tariflerinde de Dereotunun kullanildigini görebilirsiniz.
Feslegen:
(latince:Ocimum basilikum,ing.: Basil)
Reyhanotu yada Feslegen güney asyadan gelip akdeniz
ülkekerinin tamaminda yayginlasmistir.Türkiyede Ege ve Akdeniz
kiyilarinda sikca yetisir.
Her türlü sindirim problemine iyi gelen Feslegen
balgam,idrar ve gaz da söktürür. Bas agrilarina da iyi gelir.
Feslegen bizim yemeklerde pek tercih edilmiyor. Daha
dogrusu kullanilmasi yöresel mutfaklarimizda yaygin degil.
Agirlikli olarak italyanlarin yemek tariflerinde soslu et ve sebze
yemeklerine, pizza ve makarna soslarina ekleniyor. Ama artik türk
mutfaklarda da kurutulmus hali ile sikca kullanilan baharatlarin
arasina girmeye basardi.
Gamze defne için şöyle bir şey kalmış aklımda ama doğru mudur? "Defne emeklere 1 en fazla 2 yaprak atılmalı, fazlası kalbi yorar." Hiç okudun mu böyle bir bilg?
YanıtlaSilBende bu sözü duymuştum ama ne kadar doğru olduğunu bilemiyeceğim. Tariflerde de bir veya iki yaprak kullanılır. Sadece lezzeti bozmasın diye değildir sanırım...
Sil