Sayfalar

MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (3.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.


Defne:

Bay leaves
(latince:Laurus nobilis,ing.: Bay leaves)

Defne yapraklarini tüm yil boyu dökmeden ülkemizin deniz kiyilarinda agirlikli olarak yetisir.Diger adlari Har,Nehtel yada Tehnel olarak biliniyor.

Bilinen faydalari arasinda ates düsürücü olmasi,cay olarak bas agrilarina iyi gelmesi ve terlemeyi tetiklemesi mevcuttur.Ayrica bakliyatinizi böceklenmeden korumak isterseniz mutlaka iclerine bir kac defne yapragi ilave edin.

Defneyi kurutulmus haliyle Corbalarda,domates sosunda,sebzeli yemeklerde ve cesitli Pilav Tariflerinde kullanabilirsiniz. Ayrica et ve balik marinelerinde de tercih ediliyor.

Dereotu:

Dill
(latince:Umbelliferae,ing.: Dill)

Dereotunu Börekotu,Tarhanaotu yada Durakotu adiyla da taniniyor.
Maydanozgiller familyasindan olup tüysü ince yapisiyla her yerde yetisir.

Eger yüksek tansyon sorununuz varsa dereotu tohumlarini cigneyerek kan basincinizi düsürebilirsiniz.Cocuklarda sikca görülen karin agrilarina da iyi gelir. Bircok baharat gibi sindirimi kolaylastirip gazi söktürür.

Öncelikle Balik iceren tüm yemeklere kullanilabilir. Haslanmis sebze ve soslu et yemeklerine de cok yakisir. Salata tariflerinde de Dereotunun kullanildigini görebilirsiniz.

Feslegen:

Basil
(latince:Ocimum basilikum,ing.: Basil)

Reyhanotu yada Feslegen güney asyadan gelip akdeniz ülkekerinin tamaminda yayginlasmistir.Türkiyede Ege ve Akdeniz kiyilarinda sikca yetisir.

Her türlü sindirim problemine iyi gelen Feslegen balgam,idrar ve gaz da söktürür. Bas agrilarina da iyi gelir.


Feslegen bizim yemeklerde pek tercih edilmiyor. Daha dogrusu kullanilmasi yöresel mutfaklarimizda yaygin degil. Agirlikli olarak italyanlarin yemek tariflerinde soslu et ve sebze yemeklerine, pizza ve makarna soslarina ekleniyor. Ama artik türk mutfaklarda da kurutulmus hali ile sikca kullanilan baharatlarin arasina girmeye basardi. 

2 yorum:

  1. Gamze defne için şöyle bir şey kalmış aklımda ama doğru mudur? "Defne emeklere 1 en fazla 2 yaprak atılmalı, fazlası kalbi yorar." Hiç okudun mu böyle bir bilg?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu sözü duymuştum ama ne kadar doğru olduğunu bilemiyeceğim. Tariflerde de bir veya iki yaprak kullanılır. Sadece lezzeti bozmasın diye değildir sanırım...

      Sil

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖