Tadı yoğun ve soslu
et yemekleri sevenlere geliyor bu seferki tarifim. Düşündüğümüzün
aksine Beef Stroganoff (Boef Stroganoff, türkçesi: Stroganoff usulü
Dana) geleneksel rus mutfağına ait değildir. Daha ziyade 19.yy in
sonunda rusyada fransız mutfağından esinlenmiş ve Dük Stroganoff' un
adı verilmiş bir et yemeğidir.
Orijinal
tarif maalesef bu günleri görmedi. En eski korunmuş olan tarifi 1861
de Elena
Mochowetz tarafından kaleme alınmış „Genç ev hanımlara Hediye“
adlı kitabında bulunur. En yaygını ama William Pochljobkin tarafından
tasarlanan tariftir. Bunun bir versiyonunu sizinle paylaşıyorum.
Beef
Stroganoff
Malzemeler:
4
dilim dana bonfile
3
yemek kaşığı krema
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
çay kaşığı hardal
1
adet kuru soğan
8
adet orta boy kültür mantarı
1
tatlı kaşığı un
2
yemek kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Tuz,
Karabiber
Üzeri
İçin:
1
yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Dana
bonfileleri parmak kalınlığında şerit halinde kesin (ben bu
sefer kuşbaşı et kullandım). Soğanı soyup piyazlık
doğrayın.Zeytinyağını tavaya koyup ısıtın.Doğradığınız
soğan ve etleri için atıp kavurun.
Mantarları
yıkayıp dilimleyin ve etli bu karışıma ilave edin. Mantarlar
suyunu çekene kadar kavurun ve suyunu çektikten sonra
unu,tuzunu,karabiberini ve dilerseniz şarabı ilave edin ve iyice
karıştırın. Eger yeterince su kalmadıysa yavaşça yarım su bardağı sıcak su ilave edin.
Üzerine
kremayı ekleyip biraz karıştırdıktan sonra hardalı ilave edip
ateşi kısın.
On
dakika kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak servis edip üzerine
maydanozları serpiştirin.
Dana etini pek sevmiyorum kuzu ile denenir bu:) Mis kokar
YanıtlaSilSansyorumu
Kesinlikle :)
SilÇok güzel bir lezzete benziyor. Özellikle de kırmızı et sevenler için çok ideal. Ben eti genelde sade severim, başka sos ya da yemeklerin içinde sevmem ama bu çok da karışık gelmedi bana. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, denerseniz pişman olmayacaksınız
SilSeneler evvel eşimle Etiler taraflarında bir restauranta gitmiştik. Oranın specialiydi.Çok güzeldi.Yemeğin adının ve tarihçesinin hakkını vermişler demek .Rahmetli eşimin dilinden hiç düşmezdi, yayınını görüp okuyunca hemen hatırladım.Fakat çocukların eğitimleri nedeniyle gidemezdik.Teşekkürler Derya :)
YanıtlaSilAyrıca bir gün denerim belki :)
Umarım aynı tadı yakalarsın, Ece abla :))
SilGüzel yorumun için teşekkürler <3
Çok etçi degilim ama tarifin nefis mantarli sarapli filan. Özel bir güne uygun bir yemek.
YanıtlaSilMümkünse mum ışığı eşliğinde romantik bir akşamın başlangıcı olarak seçilmelidir. Kırmızı şarabı kadehte de eksik etmeyin...
SilSevgiler <3